Четирите стихии претворени в дизайнерски дрехи с кауза

Изложба на дизайнерски рециклирани дрехи в името на природата, а не на модата

0 коментара Сподели:

Art Studio Allure by Peyo Peev

Само след няколко часа в София ще се състои една по-специална изложба. Такава, която, освен че ще направи света една идея по-красив, ще се опита да го направи и по-добър от гледна точка на човечеството. Изложба с мисия, зад която е добре всички да застанем не само духом..

Датата е 17 април, часът 19:00, мястото арт галерия Gifted Sofia. Точно там и тогава Empty Your Wardrobe заедно с модния дизайнер Мелинда Хубин/Conkorzia ще представят селектирани модели от колекцията ЗОВВ. Това ще бъде изложба на първата модна колекция от дизайнерски рециклирани дрехи, носещи имена на засегнати райони, над които са нанесени огромни щети от различни стихии – урагани, силни ветрове, земетресения, наводнения… Предполагаме се сещаш, че те неслучайно са кръстени така.

Това е пореден опит, чрез който да се предизвика интерес и мисъл в тази посока, да потърсим причините за тези последици. Както е казал народът – овреме.

Колекцията е вдъхновена от задъхващата се от замърсяване и експлоатация земя и е създадена от единични дизайнерски модели. Те са направени изцяло от трансформацията на дрехите, които не намериха своя нов собственик на предходните събития за тяхната размяна – „Въртидрешка“. На чаша хубаво вино всеки е добре дошъл в галерията да подаде ръка на каузата, която е важна за всеки смислен живот. Ще видиш много изпипани дизайнерски дрехи от стихията „Земя“, претворени върху стените като платна на изкуството, а освен това и готини аксесоари, създадени от отпадъчни материали благодарение на чудните идеи, таланти и ръце на българските дизайнери.

А ако се зачуди какво значи ЗОВВ, това е името на колекцията, което си седи точно на мястото и напълно покрива идеята на събитието. ЗОВВ е съкращение, абревиатура на четирите елемента – Земя, Огън, Вода и Въздух. Съставните части, благодарение на които ни има. Жалкото е, че живеем така, сякаш не са ни притрябвали особено… Именно тук е фокусът на изложбата – да вземем да се позамислим най-накрая кое какъв приоритет носи. Кое да пазим и кое да гледаме като очите си.

ЗОВВ ще се състои, за да призове към по-отговорно отношение към четирите стихии и да напомни, че те са тези, които пазят баланса в природата. Не нашият грабещ хаос. Създаването на изложбата е мотивирано от свръхконсумацията на хората и глобалното затопляне, влияещи пагубно върху екосистемата и нашата популация. Затова нека подадем ръка в опазването на природата – тя пък ще опази нас.

Междувременно в галерия Synthesis още можеш да разгледаш последния проект на фотографа Никола Михов.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *