Ноемврийско меню от Сандра Алексиева

Сандра Алексиева е кулинар по призвание и сърце, добре позната в бранша като създател на 1001 рецепти – един от най-популярните кулинарни сайтове в България, спечелил небцата и доверието ни с рецепти и съвети, които заразяват със страст всеки, запретнал ръкави в кухнята. Сандра ще ни забърква микс от теми, ще ни препоръчва вина и ще ги гарнира с красиво снимани кулинарни изкушения.

В сезона на проливните дъждове, когато времето е мрачно и в храната е все по-трудно да вложим емоцията на горещите дни, ви предлагаме няколко лесни идеи, с които да освежите менюто си. Ясно е, че никой не иска да прекара часове в кухнята за нещо, което ще се изяде за секунди, затова насочваме вниманието ви към практичните предложения, които са достъпни за осъществяване.

МЛЕЧНИ ДЕСЕРТИ


Добра идея са леките десерти на млечна основа, които могат да се приготвят с пресни или замразени плодове, като разликата между двата варианта е почти неосезаема. Така можете за секунди да си направите изкушение, което носи аромата на горещите сезони, като същевременно може да се комбинира с алкохолна напитка. Такъв е например десертът с малини, в който желираното кисело мляко е съчетано с пресовани плодове.

Приготвя се за около десетина минути, като нужните продукти се предлагат във всички магазини, така че кулинарната ви мисия да е съвсем възможна. Но не това е най-важното. Сентенцията на този кулинарен избор се крие във възможността да направите нещо апетитно, което хем да напомня на море, хем да носи опиянението на есента. Просто добавете към десерта чаша ароматно малиново вино – напитка, която ще отвори сетивата ви.

САБАЙОН


Друга лесна идея, отново с малинов акцент, е идеята за сабайон – десерт, който представлява яйчен крем с добавка на вино. Трябват ви точно 5 продукта и 20 минутки в кухнята. Крайният резултат е десерт, който можете да декорирате със замразени малини или направо с чаша вино, приготвено с есенция от същия плод...

СИРЕНА И ЯДКИ


Няма да сгрешите, ако комбинирате винено-малиновите глътки наслада с импровизиран десерт от печени сезонни плодове с ядки, сирене Бри и малки сочни плодове отгоре. Такъв пример е печената круша с малко маскарпоне, сирене Бри, сурови бадеми и ягоди. Десерт, който се приготвя за десетина минути и не само ще достави удоволствие, а и ще е добра плодова добавка към вашата изискана вечеря.

МЕСНИ ПРЕДЯСТИЯ


А ако все пак сте ценители не само на хубавото вино, а и на месните изкушения, не забравяйте, че между кюфтета и кюфтета има огромна разлика. Направете си малки телешки кюфтенца, като в тях добавите канела, вместо кимион, и тотално пропуснете добавки като чесън или лук.

Накрая ги забодете на шиш и вместо да ги пържите, ги изпечете на скара или във фурната. Финалният завършек на това изкушение е плодовото сладко по избор, а задължителната компания – малиновото вино.