Направи си: Lime Macaroons

Дебатите около произхода на макароните може и да разделят италинските и френските готвачи , но е безспорно, че най-хубавите се приготвят в Париж. И ако тази пролет не успеем да стигнем до там, то част от неговия вкус можеш да приготвиш и вкъщи.

Готварството не принадлежи на точните науки и понякога вариации могат да допринесат за вкуса на ястието. Импровизацията в тази рецепта не е изключена, но в началото следвай стъпките максимално точно, защото има много възможности за грешка. Постави  хартия за печене в голяма тавичка (около 40х40 см или две по-малки) и очертай кръгчета с диаметър около 4 см. За дозата в тази рецепта ще ти трябват приблизително 60 на брой.

В стъклена купа разбий белтъците с миксер, докато започнат да приличат на сапунена пяна. Добави кристалната захар и увеличи оборотите. Трябва да станат на сняг и да се получат меки върхове. Изсипи отгоре предварително смесените и пресятите бадемово брашно и пудра захар, както и сладкарската боя. С шпатула (в никакъв случай с миксер)  започни да обръщаш сместа, загребвайки от дъното и поставяйки отгоре. След около 30-40 движения трябва да имаш относително гладка смес, която да разпределиш с помощта на шприц в нарисуваните кръгчета.

Печи около 18 минути на 140°С. Извади макароните и ги остави да починат около 10 минути, след това внимателно ги отдели от хартията. Залепи по двойки с ганаша и остави една нощ в кутия в хладилника.

Френските макарони са кулинарно предизвикателство за всеки. Ето и продуктите, които са ти необходими за една доза (30 броя):

200 г пудра захар
110 г брашно от бадеми
90 г белтъци
30 г кристална захар
настърганата кора на половин лайм
сладкарска боя

За ганаша:

Стоплисметаната на котлон или в микровълнова печка, но я махнипреди да заври. Прибавинастръганата кора от лайм и натрошения бял шоколад. Бъркай, докато шоколадът се разтопи напълно и сместа стане гладка. Тогава добависок от лайм.

Ето и продуктите за ганаша:

150 г бял шоколад
75 г сметана за готвене
настърганата кора и сока на половин лайм

Предния път си направихме: Смокини с козе сирене