СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ

Не съвсем лято и не съвсем варненско

  • 03.06.2014
  • от Станислава Коцева

За няколко дни София се превръща в столица на световния театър. Осмото издание на „Световен театър в София” вече започна и дава заявка да е наистина много интересно. Фестивалът е част от международния театрален фест „Варненско лято”. Въпреки че гостуват само четири постановки (първата вече изтървахме), всяка една от тях обещава да е наистина нещо, което си заслужава да се види.


Ако сте гледали филма на Сидни Лъмет „12 разгневени мъже” (ако не сте - ТРЯБВА!) няма как да не сте заинтригувани от сценичната адаптация на текста на Реджиналд Роуз, дело на полския драматург Радослав Рихчик. Тридесет и три годишният поляк е бил асистент на продукцията Factory 2, на легендарния полски режисьор Кристиан Лупа (известен с адаптацията на прозата на Томас Бернхард на сцена). Пиесата е 7-часов сценичен разказ за Анди Уорхол и Мерилин Монро.Поставял е също така „Мадам Бовари” от Флобер, „В джунглите на градовете” от Брехт и „Фрагменти на любовния дискурс” от Ролан Барт.

Младежки театър, 3 юни, 19:00

Станислав Виткевич-Виткаци (1885–1939) е истинска икона на полския авангард. Освен драматург, той е и художник, фотограф, писател. Виткаци е ”пристрастен към хашиша и морфина шизофреник, мегаломан, параноик, циник, перверзник, дадаист и псевдолунатик”, казва за него съвременникът му Витолд Гомбровиц. У нас пристига култовият спектакъл „Бесният локомотив”,  който Виткаци представя през 1923. С представлението полякът предизвиква фурор, който не стихва и до днес. Препратки към футуризма, теорията на относителността и немите филми, които на сцената говорят с езика на пародията. Словенският режисьор Йерней Лоренци (Словенски национален театър Драма Любляна) чете Виткаци през образа на влака, видян като... пиано.

Младежки театър, 5 юни, 19:00

„Кадиш за нероденото дете”  е творба на унгарския Нобелов лауреат Имре Кертес. Текстът е преработен за сцена от американския режисьор Джейк Гудман. „Кадиш” е философски моноспектакъл на оцелелия от Холокоста човек и трескавите му разсъждения за състоянието на онзи свят, в който е възможно да скърбим за неродените си деца. Гудман успява да преобърне тъгата и отчаянието в необичаен хумор, който дава обяснения на света, от който сме част и ние.

Червената къща, 6 юни, 18:00 и 20:00


Всички постановки са със субтитри на български и английски език.