БЕЛИ МАГИИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ

Фентъзи, хорър, фантастика или паранормална романтика? Няколко книги в жанровете, които ти влизат под кожата

  • 14.05.2014
  • от Юлия Петкова

Ако има нещо, което да обединява най-нашумелите тийн произведения през последните години, то това е жанровата им пластичност. И модерното звучене. На всичкото отгоре тук използваме „тийн“ романи условно, защото цели легиони възрастни деца пребродиха страниците им преди своите деца (Но не от съображения да ги предпазят от нездрави внушения).

ХАРИ ПОТЪР И ФИЛОСОФСКИЯТ КАМЪК (Егмонт България, 13 лв. ) Седемте книги от култовата поредица за премеждията на Хари, най-да-не-му-се-надяваш магьосника в литературата, станаха повод преди години британският министър-председател Гордън Браун да заяви: „Аз мисля, че Дж. К. Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество.“ Правдивостта на това мнение е трудно измерима, но е факт, че само от „Хари Потър и философският камък“ са продадени близо 17 милиона копия в САЩ и 90 милиона екземпляра в цял свят. Учебни занимания, облъхнати от магии и отвари, часове по вълшебство и трансфигурация, шеметни постижения върху летяща метла – във всичките си инициативи Хари демонстрира кураж и съобразителност, а благодарение на уникалните си приятели успява да сломи дори Волдемор - най-могъщия Черен магьосник. Роулинг се опита да загърби магиите и бухалите, създавайки „Вакантен пост“, съвременен роман с готическа атмосфера, после втрещи гилдията с трилъра „Зовът на кукувицата“, публикуван под псевдонима Робърт Галбрейт, но Хари Потър още я следва по петите.

ПОЛУЛОШ (Колибри, 16 лв.) Една никому неизвестна британка разлюля литературния свят с дебютния си роман, носещ  дуалистичното заглавие „Полулош“. Сали Грийн признава, че в основата на нейното елегантно тийн предизвикателство лежи легендарната фраза:

Нищо не е добро, нито зло – мисълта го прави такова

На фона на онова знаменито момче с кръгли очила, Натан изпъква като... антигерой, но едва ли можете да си представите по-симпатичен такъв. Глобални франчайз четива като „Здрач“ и „Игрите на глада“ бяха изместени и днес „Полулош“ е преведен „само“ на 47 езика, а скромната Сали счупи два световни рекорда на Гинес ей така, докато щрака с пръсти, наслаждавайки се на лошото време. Излишно е да споменаваме, че филмовите права са продадени, а около резултата кръжат почти непосилни очаквания. Според британския „Гардиан“ доскорошната счетоводителка, чийто мълниеносен успех е сравним единствено с фурора, превърнал се в запазена марка на Дж. К. Роулинг, е получила в аванс близо 1 милион лири стерлинги за трилогията, озаглавена „Полуживот“. И то преди последната да е заживяла пълнокръвно, тъй като на този етап втората и третата книга още не са публикувани. Ако сте харесали „Игрите на глада“, то „Полулош“ ще помете представите ви и ще ви обезоръжи. За щастие Сали Грийн пише бързо.

ЗДРАЧ (Егмонт България,19.90 лв.) Любителите на тъмния романс потриха доволно очи през 2005 г., при вида на изкусителната корица (вярна на оригиналната), зад която ври и кипи вдъхновението на Стефани Майер. Авторката на „Здрач“, а впоследствие и на „Новолуние“, „Затъмнение“ и „Зазоряване“, уцели десятката със злочестата любов на седемнайсетгодишната Бела Суон и вампира-аутсайдер Едуард Кълън: „Той докосна бузата ми, а после обви лицето ми с мраморните си ръце. „Тихо”, прошепна ми, сякаш не се бях вцепенила. Бавно, без да престава да ме пронизва с очи, се наведе към мен. После рязко, в същото време много нежно, опря студената си буза в основата на гърлото ми.” Още Шекспир е знаел, че любовта пламва най-яростно, когато е възпрепятствана. Бела боготвори красивия Едуард и чувствата й са споделени, а той трудно контролира привличането си към нея, понеже е вампир. Във всеки един момент енергията на страстта му е способна да я убие. Тя рискува живота си и остава с него, а в душата на читателя се утаява сподавеното желание на тази колкото опасна, толкова и целомъдрена връзка. През 2008 г. сагата на Майер оживя и на големия екран, а централните роли се паднаха на Кристен Стюарт и Робърт Патинсън.

ИГРИТЕ НА ГЛАДА (Екслибрис, 14.90 лв. ) Едно да знаете - любовта към Луис Карол винаги дава плодове. Американката Сюзан Колинс твърди, че първият й роман е вдъхновен от „Алиса в страната на чудесата“, а тъкмо той я налага като писател и окрилява фантазията й. И докато през 2008 г. Катнис Евърдийн подписва смъртната си присъда, заемайки мястото на по-малката си сестра в реалити шоуто „Игрите на глада“, Колинс подписва доживотната си присъда, наречена Слава. Уди Харелсън, Доналд Съдърланд, Дженифър Лоурънс и Стенли Тучи са само някои от звездите, допринесли за този резултат, превъплъщавайки се в персонажи от книгата в нейното филмово алтер его. Едва ли някой е предполагал, че митът за Тезей и Минотавъра може да заплете тъканта на детско-юношеска антиутопия с елементи на съспенс, любов и приключения. Романът остава в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс” цели шейсет седмици, Колинс е нарочена от „Таймс” за една от най-влиятелните личности за 2010 г., а „Амазон” я обявява за един от най-продаваните автори на всички времена. Разбира се, „Игрите на глада” търпи продължение и то се появява през 2009 г. в лицето на романа „Възпламеняване”, година по-късно излиза и „Сойка-присмехулка”.

ЧУДОЗЕМИЯ (Колибри, 15 лв.)

Ще бъде грешка да не предприемем нещо. Неведението вече не ни предпазва.

С тази провокация Брандън Мъл приканва читатели от всички възрасти да се потопят в магическата джунгла на „Чудоземия” за втори път. „Възходът на Вечерницата” затвърждава успеха на „Тайното убежище” и вдъхва на юношите вяра в способността им да прекрояват света според мечтите си, вместо да прекрояват мечтите. Зад високата ограда на убежището хармонията е крехка – там съжителстват лакоми джуджета, пакостливи сатири, вещици интригантки и отмъстителни духчета. Кендра и Сет са омаяни от това необикновено общество, подвластно на древни закони, и след края на учебната година се втурват отново към Чудоземия, за да преодолеят страха, който ги парализира. И успяват. В битката с фантома Сет е на път да загуби смелостта си, но си спомня всички хора, които са му помагали и зависят от него. Това му дава сили. Сили му дават и хора като Дейл. Запитан какво ще прави, ако не намери начин да изцери своя брат, Дейл отговаря: „Така и няма да разбера, че този ден е настъпил, защото никога няма да спра с опитите да го излекувам“.

Срещни и най-големите психопати в литературата.