ЛЕГЕНДАТА АРНИ ШВАРЦЕНЕГЕР В КИНАТА ПРЕЗ АПРИЛ

Вълнуващ екшън и черна комедия тръгват по кината през втория априлски уикенд

  • 11.04.2014
  • от Стефан Димов

Първият априлски уикенд определено бе силен за българския бокс офис, след като само първите три заглавия успяха да съберат почти 650 000 лв. През втората седмица на екран гледаемостта на „Ной” спадна с 42%, но резултатът му пак е впечатляващ. Хитовата анимация „Рио” 2 поведе с 267 000 лв., следван от „Ной” с 236 000 лв. и „Завръщането на първия отмъстител” със 145 000 лв. Новата априлска кино седмица ще започне с две интересни премиери – жестокия екшън „Саботаж” с Арни Шварценегер и черна комедия с Арън Пол и Пиърс Броснан от асистент-режисьора на „Леон”.

САБОТАЖ

Режисьор: Дейвид Айър
Сценарист: Скип Уудс, Дейвид Айър
В ролите: Арнолд Шварценегер, Сам Уортингтън, Терънс Хауърд, Джош Холауей, Мирей Енос, Оливия Уилямс, Джо Мананиело и др.
Очаквания – 7/10
Оценка в imdb: 6,5 (от 2651 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 22% одобрение
Рейтинг в metacritics: 41/100

Членовете на елитен отряд от Отдела за борба с наркотиците биват изтребвани един по един, след като плячкосват скривалище на наркокартел с 10 милиона долара.

Дейвид Айер, бивш военноморски, вече несъмнено е специалист в екшън-криминалния жанр с ченгета и наркотици, след като повече от десет години пише и режисира филми само на тази тематика – сценарият шедьовър на „Тренировъчен ден” и режисьорските му „Черни дни”, „Улични крале” и последната му лента от 2012 – „Краят на смяната”, влязъл в класациите на най-добрите филми за годината. С новия си филм, най-високобюджетен за Айер (35 милиона долара), режисьор-сценаристът възлага главната роля на новоизгрялата звезда – Арнолд Шварценегер, който сякаш е по-активен от всякога. 

Критиката дава отрицателна оценка на „Саботаж”, обвинявайки го в ужасяващо насилие, което сякаш е безцелно. Въпреки това изпълнението на Арнолд е отбелязано като едно от добрите в последно време.

 

ГОЛЯМОТО СКАЧАНЕ

Режисьор: Паскал Шамел
Сценарист: Джак Торн (по романа на Ник Хорнби)
В ролите: Имоген Пуутс, Арън Пол, Розамунд Пайк, Пиърс Броснан, Тони Колет, Сам Нийл и др.
Очаквания – 7/10
Оценка в imdb: 6,5 (от 1210 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 31% одобрение
Рейтинг в metacritics: 27/100

Базирана на едноименния бестселър на Ник Хорнби, британско-германската черната комедия „Голямото скачане” събира любопитен актьорски състав, поведен от французина Паскал Шамел (режисьор на „Сърцеразбивач” и асистент-режисьор на „Леон” и „Петият елемент”). В новогодишната нощ четирима непознати се срещат на покрива на сграда в Лондон с намерението да прекратят живота си, но плановете им са осуетени – непознатите се сплотяват и започват да си помагат един на друг в живота.

Сърдечната сладко-горчива лента „Голямото скачане” получава лоши оценки от критиците, определящи го като блудкав и манипулативен, но ние все пак се надяваме да не е толкова слаб!