ВСЕКИ, НО НЕ И ЛЕО

Топ 10 на филмите, за които Лео трябваше да получи "Оскар"

  • 27.02.2014
  • от Ели Цонова

В навечерието на тазгодишната церемония на Академията реших да си припомня всички онези гениални роли, които Леонардо ди Каприо изигра, без да бъде оценен подобаващо. Силно се надявам The Wolf of Wall Street да не влезе в този списък, защото момчето достатъчно често остана с празни ръце и мисля, че му е време да си отнесе първата от много статуетки вкъщи. А и Академията трябва рано или късно да си даде сметка, че Мартин Скорсезе неслучайно избира именно Лео за главната роля на повечето си филми.

WHAT’EATING GILBERT GRAPE (1993)

Не знам колко от вас си спомнят Лео в този наистина разтърсващ филм, в който той беше едва на 19, но успя да засенчи дори Джони Деп. Ролята му на бавноразвиващия се Арни показа още тогава, че Лео не е за подценяване.

THE BOY’S LIFE (1993)

Лео често казва в интервюта, че този филм остава един от най-вълнуващите проекти в живота му, защото го е събрал пред камерата с Робърт де Ниро, на когото винаги се е възхищавал. Характерът на отношенията им като екранни партньори прави резултата още по-впечатляващ.

THE BASKETBALL DIARIES (1995)

Макар и не толкова известен, този филм ще те разтърси до мозъка на костите ти. Лео много убедително играе тийнейджър наркоман, крещи, друса се, плаче, хулиганства… от всичко има по много, и то добре изиграно.

THE AVIATOR (2004)

Поредна номинация, поредно разочарование. Още тук си пролича, че Лео идеално би се вписал в декадентските години на миналия век, било и не като богаташ, а като пилот. Уви, и с този филм летя във висините на успеха, но така и не кацна награден.

BLOOD DIAMOND (2006)

Дори като голям фен на творчеството на Лео ми беше много трудно да догледам този филм по простата причина, че той игра дяволски добре, а темата не те оставя безразличен. Според мен това е един от най-добрите му филми, но Академията пак беше на друго мнение.

REVOLUTIONARY ROAD (2008)

Може за Titanic да не е заслужил "Оскар", но 11 години по-късно и отново с Кейт Уинслет, Лео изиграва една от най-силните си роли досега. Двамата определено са по-добра комбинация, когато не се лигавят на палубата на кораб, а се обвиняват, че взаимно са си съсипали живота.

SHUTТЕR ISLAND (2010)

Гениален сценарий (не че очаквам нещо друго от Мартин Скорсезе), неочаквани обрати, блестяща игра на Лео. За съжаление и тук му се размина наградата, но въпреки това остава удоволствието да гледаш филма за милионен път, без да знаеш със сигурност какво си видял всъщност.

J. EDGAR (2011)

Основан на действителен случай, филмът ни среща с историческата фигура Джей Едгар. Като се започне с това, че филмът е режисиран от Клинт Истууд, и стигнем до брилянтната игра на Лео, наистина не мога да си обясня как отново му се размина наградата.

DJANGO UNCHAINED (2012)

Да, тук ролята му далеч не е главна, но все пак това не пречи на Лео да се изяви като талантлив актьор. А и щом Джони Деп заслужава 300 милиона долара, за да подскача в пиратски костюм, то Лео определено заслужава поне малко внимание за ролята си на жесток собственик на плантация.

THE GREAT GATSBY (2013)

Адаптацията на вечния роман от Франсис Скот Фицджералд не беше по-вкуса на всеки. Музикалните фенове определено оцениха продуцирания от Jay Z саундтрак, а актьорската игра на Лео накара милиони по света да научат, че Гетсби всъщност не е просто холивудска измислица, а литературен образ. Въпреки това и въпреки поредната драматична екранна смърт на актьора филмът не му донесе нищо повече от любовта на публиката.

Виж и няколко филма, хванати в исторически неточности.