9 сериала, които се превърнаха в събития през 2019

Пред малкия екран годината беше изпълнена със силни емоции

0 коментара Сподели:

2019 ще остане в историята с няколко събития: финалът на сагата с най-много последователи в модерната история, един неочакван хит по действителна история и няколко размествания в междуканалните пластове. Най-вече обаче ще остане като годината, в която стриймингът отнесе окончателно традиционната телевизия, а също и класическите методи за гледане на сериали като цъкането на каналите и пиратството например. Последното обаче може да се завърне със страшна сила покрай бума на новите стрийминг услуги, които още не са достигнали до нашия малък остров. Всичко, което поставя компаниите в условия на конкуренция, винаги е добре дошло за крайния потребител. Затова и ретроспекцията на годината звучи толкова вълнуващо!

Ето кои събития ни докоснаха най-силно през 2019:

ФИНАЛЪТ НА GAME OF THRONES

Най-мразеният финал в историята насам от… никога. Не съществува по-универсално обичан сериал, който да се е строполил с огромна засилка от толкова високо. След като всички гледахме с притаен дъх финалната развръзка на Game Of Thrones с колективна емоция, граничеща с мач на Гришо. После треската ни премина и осъзнахме, че май прекалено сме се превъзбудили по някакви дракони, руси пичета и джуджета. Без съмнение никой друг финал в историята вече не ни се струва чак толкова лош.

Виж повече: 5 сериала, които да гледаш през декември

CHERNOBYL

Стартирал тихомълком по HBO седмици преди GoT гранд финалето, никой нямаше огромни очаквания за този сериал. Все пак скриптът идваше от сценариста на The Hangover Part II и III, а режисьор на поредицата беше шведски рапър от 90-те. Петте епизода обаче толкова потресоха света, че руснаците решиха да снимат контра версия. Поп културният феномен, който сериалът създаде, пък до няколко години ще ни отърве от най-дразнещите влогъри, които до един се наснимаха голи в Припят. В момента това е сериалът с най-висок рейтинг в IMDB на всички времена. Напълно заслужено. Иначе напук на запитванията в Замунда втори сезон не се очертава (поне засега).

WATCHMEN

Комиксът на Алън Мур е нещо като класиката на класиките в света на мрачните супергерои.  А да адаптираш нещо толкова всепризнато е винаги свързано с известен риск – ако ще правиш кавър на Боб Дилън, трябва да си сигурен, че резултатът ще е Desolation Row на My Chemical Romance. Което съвсем между другото е в саундтарака на филмовата адаптация на Watchmen от 2009, дело на един млад и много нахъсан Зак Снайдър, преди да затъне в посредственост. С други думи: трудни обувки за запълване. И все пак Деймън Линдълоф (Lost, The Leftovers) се е справил завидно добре. Кастът на сериала също е смазващ. Всеки детайл е на мястото си, а музиката на Trent Reznor и Atticus Ross е, меко казано, съвършена. Дали това ще е новият Game Of Thrones? Май натам са тръгнали нещата.

FLEABAG

Технически погледнато, Fleabag е от 2016, но реално покори света едва през тази година. Импактът на втория му сезон беше толкова силен, че Фийби Уолър-Бридж прибра четири награди „Еми“, при това във всички важни категории за комедия. Проектът е стартирал като моноспектакъл на мацката, която го мъчила насам-натам по фестивалните сцени из Острова. Затова и говоренето към публиката (така нареченото „чупене на четвъртата стена“) е останало като основно изразно средство. Няколко души са ми задавали въпроса: „Защо всички толкова го харесват този сериал?“. Нямам отговор. Просто е много як. Много, много як.

BIG LITTLE LIES

За представяне на „Големите малки лъжи“ е достатъчно само да изредим актьорския му състав: Мерил Стрийп, Никол Кидман, Шейлийн Удли, Александър Скарсгард, Зоуи Кравиц,  Лора Дърн и Рийз Уидърспун. Вторият сезон на Big Little Lies толкова високо вдигна летвата на сериала, че не е ясно дали някога изобщо ще има трети сезон. Представете си каква логистика се изисква, за да събереш всички тези хора в една зала. Не губим надежда – и по-невъзможни неща са се случвали. Това, което е успял дотук да сътвори Дейвид Кели (Ally McBeal, Boston Legal), е абсолютен шедьовър. Все пак човекът е женен вече 26 години за Мишел Пфайфър – явно разбира жените.

BLACK MIRROR: BANDERSNATCH

Технически погледнато, премиерата на Bandersnatch беше на 28 декември миналата година, но не вярвам някой от нас да е висял пред телевизора точно на тези дати. Интерактивното приключение открай време е било несбъдната мечта както за творците, така и за зрителите. След серия жалки опити по темата най-после получихме нещо, което да работи, при това как! Филмът с усещане за книга игра или видеоигра предоставя възможност да правиш изборите на героя вместо него самия, което те води до десетина различни финала, един от друг по-изтрещели. След като си цъкал няколко часа, единственото, което можеш да кажеш, е: „Уау!“.

STRANGER THINGS

Stranger Things от скромен (почти) минисериал се превърна в най-гледаното нещо по Netflix в категорията си – 64 милиона зрители, по данни от този октомври. Импактът му от екрана се пренесе и офлайн със серия LEGO, колекция в H&M и даже буркан с ларви от демогоргон (за ядене). Просто няма как това да остане същото шоу от първи сезон, колкото и на дай-хард феновете да им се иска. Но пък посоката, в която са поели, е повече от страхотна – всичко е на бианаболи: чудовищата са по-страшни, лошите – по-зли, а малките вече пораснаха. Нямаме търпение да се върнем в Хоукинг за четвърти сезон.

THE MANDALORIAN

Войната между стрийминг услугите вече е факт: на пазар, в който властват HBO GO, Netflix и Amazon Prime, се опитват да се намърдат Apple TV+ и Disney+. Последните идват с ритник на вратата и кошница, пълна с класики (цялата анимация на света плюс вселените на Star Wars и Marvel). Заявката за това, което следва, е „Мандалориецът“: сериал, заложен във вселената на „Междузвездни войни“, действието в който се развива 5 години след събитията от „Завръщането на джедаите“. Историята пък следва едноименния герой – ловеца на глави извън обхвата на Новата република. Но всички истински фенове това много добре го знаят. За останалите добавяме, че създател е Джон Фавро. Да, същият, който направи Iron Man.

Виж повече: Най-добрите сериали на 2019-та 

THE IRISHMAN

Никой никога не е предполагал, че ще настъпи момент в историята, когато ще се снима телевизионен филм с бюджет от 175 милиона долара. За справка горе-долу толкова са стрували последните два сезона на Game Of Thrones. Също така всички фенове бяха загубили надежда, че Де Ниро и Пачино ще играят във филм с повече от една сцена на екран заедно (онази чекия с Фифти Сент не се брои). Добавете към това Джо Пеши и сложете Скорсезе като режисьор, и картинката става пълна. Сценарият на Стив Залиан (Gangs of New York,  American Gangster) също заслужава адмирации, а един от истинските герои е операторът Родриго Прието (The Wolf of Wall Street и първите четири на Иняриту), който напук на безобразно сложната техника за сваляне възрастта на главните герои е направил чудеса и всеки кадър във филма е като картичка. И след това някакви хора се оплакваха, че филмът им бил прекалено дълъг. В нета циркулира схема, по която да го гледаш като минисериал, ако толкова те затруднява. Но ако не можеш да изтърпиш 3 часа и половина пред екрана, може би по отношение на филмите си турист, тоест мнението ти е без значение. The Irishman е инстантна класика и бъдещето само ще го докаже.

10 неща, които не трябва да правиш в "Люлин"

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *