ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА УОЛТЪР МИТИ И 47 РОНИНИ ПО КИНАТА

Последната филмова седмица на декември ни прави два подаръка с очаквания нов филм на Бен Стилър - "Тайният живот на Уолтър Мити" и отложения с 13 месеца "47 ронини" с Киану Рийвс

  • 28.12.2013
  • от Стефан Димов

Тайният живот на Уолтър Мити

 

 

Режисьор: Бен Стилър

Сценарист: Стив Конрад (базиран по разказа на Джеймс Търбърт)

в ролите: Бен Стилър, Кристен Уийг, Адам Скот, Шон Пен, Шърли Маклейн и др.

Оценка в imdb: 7,5 (от 6849 гласа)

Рейтинг в rottentomatoes: 47 % одобрение

Рейтинг в metacritics: 54/100

Очаквания: 8/10

 

 

Независимо дали комедийните качества на Бен Стилър ви допадат, не можете да отречете големите му режисьорски умения, познати  ни от "Хапки от реалността" (1994) и пречупващият ни от смях "Тропическа буря" (2008).  Ако все още сме запазили някаква вяра в трейлърите, то очакванията за новия филм на Стилър няма как да не са големи, предвид оригиналността и живеца на клипа. С много висок бюджет (90 милиона долара), "Тайният живот на Уолтър Мити" е втора адаптация по едноименния разказ на Джеймс Търбърт от 1939 година, като предната е от 1947, продуцирана от самия Самюъл Голдуин.

Лентата разказва за мечтателя Уолтър Мити, който често бяга от реалността в дневните си бляновете. Когато работата му е застрашена, той на поема истинско пътешествие, което ще се окаже по-голямо приключение за него от това, което си е представял.

Отзивите на критиката се разделят, но ние си избираме думите на Кенет Тюран от Лос Анджелис Таймс - "Чувствителността на Стилър създава филм, който е по-умен от това, което очаквате. Нещо като самия Уолтър Мити."

 

 

47 ронини

 

 

Режисьор: Карл Ерик Ринш

Сценарист: Крис Морган, Хосейн Амини

в ролите: Киану Рийвс, Ринко Кикучи, Хироюки Санада, Мин Танака, Таданобу Асана и др.

Оценка в imdb: 6,9 (от 3371 гласа)

Рейтинг в rottentomatoes: 11 % одобрение

Рейтинг в metacritics: 25/100

Очаквания: 6/10

 

Измислената история по японската легенда, базирана на действителни събития от началото на 18 век в Япония. "47 ронини" държи феновете на Киану Рийвс в напрежение през последните 13 месеца, след като премиерата на филма се измества два пъти - от ноември 2012 към февруари 2013, след което декември 2013. Моментът настъпи и свръхбюджетната продукция, коствала 225 милиона за създаването си най-накрая тръгва по екраните.

Изгнаникът Кай (Рийвс), незаконен син на британски моряк и японска селянка се присъединява към групата на Ронините, водена от Кураносуке Оиши (Санада), търсещ възмездие от злия Лорд Кира (Асано) - безмилостен човек, убил господаря им. Ронините се отправят на пътешествие, чиито предизвикателства са безмерни.

Критиката залива филма с от лоши, по-лоши рецензии, определящи го като "изненадващо глупаво приключенско фентъзи, което поставя талантливия международен актьорски състав в плоски и еднообразни роли."