10-те най-добри филма с Джулия Робъртс

Любими заглавия с участието на любимата на всички актриса

0 коментара Сподели:

Малко са екранните легенди от класата на Джулия Робъртс. Превзела Холивуд в началото на 90-те, тази невероятна актриса със запленяваща усмивка доказа, че може да изиграе всичко – от любяща майка, през чаровна проститутка до безскрупулна кучка. Джулия Робъртс е родена в малкото зачукано градче Смирна, щата Джорджия, и като малка никога не си е представяла подобен обрат в живота си – в училище тя заеква ужасно и страда от липса на самочувствие. Изборът ѝ на кариера бил да стане ветеринарен лекар, но за щастие навреме се преместила в Ню Йорк при брат си Ерик и актьорското майсторство само я намерило.

В селекцията по-долу сме подбрали най-ярките роли на Джулия Робъртс във филми с рейтинг над 7 в IMDB,

като прекалено известните „Сватбата на най-добрия ми приятел“ и „Булката беглец“ нарочно са пропуснати.

Notting Hill

В този незабравим филм по сценарий на Ричард Къртис, Джулия Робъртс играе Анна Скот – холивудска суперзвезда на почивка в Лондон, която се влюбва в скромен и неизвестен собственик на книжарница с чара на младия Хю Гранд. Нейният багаж включва няколко скандала със секс, наркотици и голи снимки в миналото и надуто гадже актьор в настоящето, а неговият – безумен съквартирант, странно семейство и по британски кисели приятели. Въпреки че любовта им изглежда невъзможна, двамата напук на всичко се събират, а моментът, в който Джулия Робъртс казва:

„Под цялата слава аз всъщност съм момиче, което стои пред едно момче и иска от него да я обича“,

е една от най-романтичните сцени в историята на киното.

Steel Magnolias

Това е големият пробив на Джулия Робъртс – филмовата адаптация на едноименната свръхуспешна оф-бродуейска пиеса я събира на един афиш с имена като Шърли Маклейн,  Доли Партън и Дарил Хана. Дотогава Джулия е по-известна като сестрата на Ерик Робъртс, който, преди да започне да снима тъпи екшъни на кило, има номинация за „Оскар“ с ролята си в Runaway Train. Публиката моментално се влюбва в двайсегодишната Джулия Робъртс, която играе болната от диабет дъщеря, и признанието не закъснява – след този филм тя вече е звезда, при това номинирана за „Оскар“ в категория „Най-добра поддържаща женска роля“. Филмът е остарял страхотно и до ден-днешен се радва на култов статус благодарение на перфектната си комбинация от смях, сълзи, болезнен реализъм и нежен сантимент.

Pretty Woman

Моментът, в който Джулия Робъртс става суперзвезда, е на 15-ата минута в този филм, когато тя се потапя във ваната на гъзарски хотел, докато си припява фалшиво на слушалки Принс, а Ричард Гиър я наблюдава отстрани и малко по малко се влюбва в нея. Не е единствен – целият свят си загубва ума по Джулия Робъртс. След като се е доказала като красавица в Mystic Pizza и добра актриса в Steel Magnolias, именно в тази комедия тя комбинира двете в едно и се превръща в екранна икона. С друга актриса тази история стил Пепеляшка, в която бизнесмен се влюбва в проститутка, може би щеше да мине и замине без следа. С Джулия Робъртс в главната роля това се превръща в романтичната комедия с най-много продадени билети в историята – рекорд, непобеден и досега.

Wonder

В тази учудващо повдигаща духа драма Джулия Робъртс играе майката на дете с деформирано лице, която, след като е прекарала години наред в това да се грижи за него по цял ден, трябва да му помогне да се адаптира в суровия свят навън. Джулия Робъртс открива книгата, по която е направен филмът, докато търси заглавие, което всички в къщата да харесат, защото ѝ се налага да чете истории за приспиване на трите си деца. Цялото семейство е толкова запленено от книгата, че тя веднага звънва на агента си и казва: „Аз ще играя майката“. Няколко години по-късно при филмовата адаптация така и става.

August: Osage County

Една нетипична роля за Джулия Робъртс – хаплива и цинична изстрадала жена, наследила характера от майка си (в ролята Мерил Стрийп) и преструваща се, именно за да избегне разправиите с нея, на все така щастлива със съпруга си (Юън Макгрегър). В невероятната семейна драма участват още Сам Шепърд, Бенедикт Къмбърбач, Джулиет Луис и Крис Купър, а основа на филма е култовата театрална постановка на Трейси Летс. Ролята ѝ не остава недооценена – за изпълнението си Джулия Робъртс получава номинации за „Оскар“ и „Златен глобус“. Филмът за първи път я среща и с Мерил Стрийп, с която учудващо преди това не са се познавали. 

Charlie Wilson's War

Когато реши да играе пълната противоположност на романтичните роли, с които придоби популярност, Джулия Робъртс може и това. В сатиричната драма за американския сенатор Чарли Уилсън и неговите усилия да подпомага муджахидините във войната в Афганистан Джулия Робъртс играе неговата приятелка във и извън леглото, хладна, пресметлива и крайно руса. Това е последният филм на легендарния режисьор Майк Никълс и второто му влизане зад кулисите на Вашингтон след Primary Colors, а сценарият е на Арън Соркин, също експерт по темата със сериала The West Wing. Джулия Робъртс пък тук получава една от шестте си номинации за „Златен глобус“.

Confessions of a Dangerous Mind

В режисьорския дебют на Джордж Клуни, естествено, той е предвидил роля за най-добрата си приятелка Джулия Робъртс. Понеже не се налага да изнася целия филм с изпълнението си, Джулия Робъртс играе полунашега агентка на ЦРУ и ѝ се получава завидно добре. Confessions of a Dangerous Mind разказва за един от най-известните тв водещи в Америка (нещо като техния Къци), който твърди, че през всичките си години на екран е бил таен агент на службите и е убивал хора. За щастие сценарист е Чарли Кауфман (Adaptation и Being John Malkovich), който е успял да намери правилния ъгъл за разказване на подобна история. От желание да подкрепят проекта пък Джулия Робъртс и Дрю Баримор се появяват във филма за символичните 250 000, а Брад Пит и Мат Деймънд дори без пари.

Closer

В тази класика за разрушителната сила на любовта и лъжата Джулия Робъртс играе една от най-лишените от романтика роли в кариерата си – свободолюбивата фотографка Анна, която следва вътрешните си импулси, дори ако тласкат да изневерява на мъжа си (Клайв Оуън) със семейния приятел, който без да иска ги е сватосал (Джъд Лоу). Натали Портман също е част от този любовен четириъгълник, а всички герои в историята са толкова подли и двулични, че се заслужават един друг. Въпреки че действието се развива в Лондон и филмът е адаптация по пиеса, режисьор е американецът Майк Никълс, който вече е изследвал подобна територия с Who's Afraid of Virginia Woolf? и The Graduate. В началото на снимките Натали Портман подарила на Джулия Робъртс колие с надпис cunt в духа на героините им във филма, като по-късно тя върнала жеста с подобен подарък, само че с надпис lil' cunt.

Ocean's Eleven

Ако се загледаш в надписите на Ocean's Eleven, там Джулия Робъртс е изписана с introducing пред името, както по традиция се представят дебютантите в първия си филм. Това е една от многото вътрешни шеги на екипа – когато режисьорът Стивън Содърбърг ѝ изпраща сценария, прикача към него банкнота от 20 долара с бележка „чух, че взимаш по 20 на филм“. По това време Джулия Робъртс наистина взима по 20 милиона на филм, но се съгласява да участва в криминалето срещу по-скромен хонорар, като играе Тес, бившата жена на Дани Оушън (Джордж Клуни), понастоящем гадже на „лошия“, когото бандата обира. На терен двамата дотолкова се сприятеляват, че остават BFF до ден-днешен. Джулия Робъртс даже се връща за продължението, където играе как Тес се преструва на нея самата заради приликата ѝ с холивудската звезда.  

Erin Brockovich

Напълно заслужено Джулия Робъртс получава „Оскар“ за тази роля. Базиран на истинската история на секретарка в адвокатска кантора, която през 1992 помогнала на жителите на малко градче в Калифорния да осъдят компанията, замърсила водата им. Напук на клишето героинята на Джулия Робъртс Ерин Брокович не е типичен борец за права – тя е самотна майка с две деца, което не ѝ пречи да се облича и говори като проститутка. Всички членове на Академията са впечатлени от изпълнението на актрисата, но когато на церемонията по връчването на наградите „Оскар“ Джулия Робъртс излиза да благодари, забравя да спомене истинската Ерин Брокович. „Моменти като този не те превръщат в Албърт Айнщайн, какво да се прави“.

Актьорите от големия екран, които превзеха сериалите

Jameson представя: Цирк, но на кино

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *