3 филмови заглавия, които ще запалят футболния фен у теб

...дори да си нямаш представа от тази игра

0 коментара Сподели:

Според последните проучвания четирима от всеки 10 души смятат себе си за футболни фенове. Това прави играта най-популярната в света. И въпреки това и с днешна дата срещам познати, които с почуда ми казват: „Ма к'во толкова му се кефиш на тоя футбол?!“.

След като мине първоначалното ми желание да плесна един задвратник на въпросните индивиди, започвам разгорещено да им говоря за велики мачове, футболисти, треньори… Само че обикновено нещата не търпят особена промяна и удрям на камък. Тогава почвам да им говоря за

друга, по-масова страст и от футбола – киното!

Сега ще ви разкажа за три страхотни филма, които, ако не ви направят фен, то поне ще ви доставят истинско кино удоволствие!

Green street hooligans / Хулиганите от „Зелена улица“ 
2005 г., режисьор Лесли Александър

В Green street hooligans, както и от самото име може да се досетите, се говори за хулиганщина. Или както аз лично бих предпочела да я нарека – онзи тип фанатизирана фенщина, в която футболът наистина се превръща в религия и не признава никакви рамки и ограничения освен онези, които играта налага.

В центъра на сюжета е американско момче (добре познатият ни хобит Илайджа Ууд), което случайно попада във „фирмата“ с най-страшна репутация в хулиганските среди – тази на Уест Хям. Фирма, ако не сте достатъчно добре запознати, е най-върлата част от агитката на даден отбор. Нещо като тукашните ултраси.

Това, което прави Green street hooligans не просто филм за футбола, а едно доста прилично кино, е и засягането на много други важни личностни въпроси, като

приятелство, отстояване на позиция, лоялност и пр., и пр.

Въпреки че е един от личните ми фаворити, филмът получава смесени коментари от критиката. Някои смятат, че сюжетната линия е предсказуема, а диалозите – фалшиви. Други отбелязват факта, че Лесли Александър е поел голям залък, опитвайки се да направи лесносмилаема една ъндърграунд тема. От друга страна футболните хулигани винаги са подхождали предпазливо към журналистите, което силно усложнява разказването на тяхната история. И все пак Green Street hooligans е лента, която си заслужава да видите дори само за да надникнете в света на страшните английски „фирми“.

Fever Pitch / Футболна треска
1997г., режисьор Дейвид Еванс

Fever Pitch е изцяло английска продукция, която представя симпатичната лудост на един истински запалянко. Когато вече си в зряла възраст, а стаята ти все още е облепена с плакати на любимия отбор, определено изглеждаш хахо. Така е и с героя на Колин Фърт – Пол Ашуърт. Той е гимназиален учител, чийто живот се върти само и единствено около футболен клуб „Арсенал“. Тази му страст е олицетворена с преживяванията му по време на един от най-драматичните сезони в английския футбол, а именно сезон 1988/89.

Типичният английски хумор, автентичната атмосфера и страхотната актьорска игра превръщат този филм в един от най-популярните на футболна тематика.

Той е екранизация на бестселъра на Ник Хорнби Fever Pitch: A Fan's Life, който излиза на бял свят през 1992 г. Така че, ако се влюбите във филма, което е почти сигурно, може да прочетете и книгата, по която е създаден.

The Damned United / Проклетият „Лийдс Юнайтед“
2009 г., режисьор Том Хопър

Отново изцяло английски филм, който се съсредоточава върху тактическия гений на един от най-великите треньори във футбола – Браян Клъф.

Като футболист Клъф впечатлява с изумително точен мерник и статистика от 251 гола в 274 мача! Треньорската му визитка е не по-малко впечатляваща. Той успява да стане шампион на Англия с „Дарби Каунти“ и „Нотингам Форест“, а с „Форест“ успява да стане двукратен носител на КЕШ (онова преди Шампионската лига). 

Брайън Клъф е изключително полюсна фигура, която в миналото печели

както много суперлативи, така и тонове критика.

Филмът е съсредоточен върху възходите и паденията в треньорската му кариера, знаменитото му приятелство с Питър Тейлър и това, как голямото самочувствие може да изиграе лоша шега дори на най-добрия.

Тази драма безспорно е един от най-увлекателните разкази на тема футбол и може да прикове вниманието както на върлите футболни фенове, така и на тези, които не се интересуват толкова от тази игра.

Майкъл Шийн успява прекрасно да се намъкне в обувките на Клъфи, както е известен треньорът по онова време. Шийн безупречно пресъздава пословичния характер на треньора, както и пътя към величието на един от най-емблематичните мениджъри във футболната история.

И все пак, ако тези три филма не успеят да ви направят фен на мига, то си пуснете мача от  Шампионската лига между „Ливърпул“ и „Барселона“  и се предайте!?

В "Игра на тронове" винаги очаквай неочакваното.

7 български филма, които трудно ще изгледаш до края.

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *