5 късометражни ленти за бързи коли и яростни стихии

Момчетата от Кинематограф ни държат на скорост със селекция, която прави връзката между бързите коли и страшните стихии

  • 05.12.2013
  • от Кинематограф

От Кинематограф ни представят 5 доста различни един от друг филми, с основна тема за скоростта и стихиите, що се отнася до подход и техники при реализацията. 

Посвещаваме тази статия на основателя на Reach Out Worldwide, организацията, оказваща бърза помощ на пострадали в природни бедствия.
Пол Уокър.
Почивай в мир.

Създавайки първите си автомобили, Хенри Форд е имал идеята колите да бъдат конструирани от коноп и да се движат на етанол, също направен от коноп. Като цяло това би повлияло доста добре на Земята, защото тези техники замърсяват по-малко във всяка фаза - от производство до консумация. Във връзката между колите и стихиите ще задълбаем с помощта на пет избрани от нас филма.
 

THE CHASEКакво е днес автомобилната индустрия? The Chase набива в главите ни, че бързи коли вървят ръка за ръка с красиви жени. Американски филм, но не типична холивудска продукция, в която карат само мъжете. Всъщност дори не е игрален, въпреки че качеството на анимацията може да ни заблуди. Естествено, с хубава кола можеш да бягаш от полицията, което явно е най-якото нещо за мацките. Горките пичове в патрулките, на които никога не им върви зад волана...

LUCKY

Но освен с яки мадами високите скорости се свързват и с престъпния свят (във филмите, освен онова единствено ченге, което има бърза кола), и с немските магистрали (в реалния живот). А когато има престъпления, Холивуд има още една запазена марка. Предполагаме, че за да стигне от багажника до волана, се иска повече късмет, отколкото някой от лошите някога е имал. И все пак филмът Lucky е от Австралия, а там е съвсееем различен свят.

ROAD`S ENDГоворихме за коли. Трябва да споменем глобалното затопляне. Технически е глобална промяна в климата, някъде може да е захлаждане. Противно на общото впечатление, световните учени не се чудят дали е реално, а спорят кога точно ще бъде. Не си представяйте някакъв човешки предизвикан апокалипсис или нещо като в Матрицата, където да се чудим дали предсказването на едно събитие не го предизвиква. Да забравим глобалното затопляне, Road's End задава точно този философски въпрос.

MIGHTY ANTLERSВ Mighty Antlers от Дания колата и шофьорът влизат в директен сблъсък с природата, в случая персонифицирана като жилав тип с големи рога. Става въпрос за инцидент, естествено, не зависи нито от горивото, което ползва, нито от какво е направен автомобилът. Може би от шофьора, но не винаги. За сметка на това обаче имаме сценарий, в който околната среда отвръща на удара. И то със стабилен десен прав.

OCEANSIZEНе можем без автомобили и самолети. А те не могат без гориво. Въпреки всичко за такова сме избрали петрола, а той (освен че все някога ще свърши) крие и други опасности. Дали е просто фикция или има някаква тънка метафора - преценете сами, но за мен Oceansize е най-краткият филм, който едновременно успява да зададе въпрос от световно значение и да изрази чутовните размери на Майката природа.

Виж пет къси slow-motion ленти.