5 КЪСИ STOP-MOTION ЛЕНТИ

Тази сряда светът на Кинематограф е stop-motion

  • 27.11.2013
  • от Кинематограф

Голямото събитие на Кинематограф тази седмица е българската онлайн премиера на "Значителните други" само след няколко часа в тяхната територия за късо кино. Режисьор, продуцент и сценарист на лентата е Деян Барарев. Момчетата от Кинематограф описват филма така: "Значителните други" проследява историята на един мъж, който по средните стандарти за България е успял човек. Но също така е и човек с един навик, останал от по-младите години, който създава задълбочаващи се с годините проблеми. "Значителните други" е също така и термин в статистиката... Интересен филм от Деян Барарев с различен поглед върху наркотиците." Гледай го точно в 20:00 часа.
Именно със "Значителните други" насочваме вниманието ти към новия модул на Кинематограф, създаден с идеята да даде поле за изява, да подкрепи и мотивира българските артисти, които работят в сферата на късометражното кино. А такива има и доста си ги бива, остава само да намерят пътя си до нас.

Дотогава ви предлагаме да осмислите няколко минути с най-интересните ленти, които са заложили на stop-motion ефекта (сред които също има една родна), започнал да се използва в края на XIX век. Първият, който го прави, е Артър Смит в "Хъмпти Дъмпти Цирк", където е вдъхнал живот на играчки. Ефектът може да се прилага навсякъде и за всичко. Най-често се използва пластилин, защото е лесно да се местят фигурите след всеки кадър. В следващите филми обаче ще видите много други неща.


CHROMONESНека започнем с нещо българско - Chromones. Прекрасната комедия на Ина Николова от НБУ представя живота на един човек със странна мания към цветовете. Има цвят за всеки елемент от ежедневието си. Тази рутина обаче ще бъде прекъсната от... жена. А жените винаги намират как да вкарат още повече цвят в живота ни.


FRESH GUACAMOLEСледващият филм също е доста шарен. Stop-motion ефектът е използван не просто майсторски, а направо изчерпателно. Във всеки елемент е вложен и страшно много смисъл. Всъщност достатъчно, че да бъде най-краткият филм, номиниран за "Оскар". Гледайте Fresh Guacamole с повишено внимание.


THE ARCTIC CIRCLEВ The Arctic Circle засягаме една обширна тема - алчността. Филмът е малко депресиращ. Показва, че и двама души да останат на края на света, единият ще гледа да прецака другия. Но всеки дар, идващ "от горе", е опасен, ако не попадне на добър човек.


ZEROГледай филма с български субтитри.
Zero е филм за социалните касти. Това е термин от далечна Индия и сигурно никой не се замисля дали такова нещо има и в "цивилизования" свят. Нещо във филма ми подсказва, че има. Но най-важно е какъв потенциал крием в себе си, защото десет, сто, хиляда - без нулата/нулите са само единица.


LUMINARISЗа финал ви оставяме с една класика. Не защото е стара, а защото е универсална. Отново става въпрос за алчност. Ако не, поне за голямата мечта на един малък човек. За жалост събитието се случва навсякъде и по всяко време.

Гледай още 5 sci-fi ленти или 5 впечатляващи анимации.