Galaxy Note 3 поставя нови стандарти

Най-новият смартфон на Samsung от серията Galaxy е впечатляващ

  • 12.10.2013
  • от Йордан Ангелов

Технологичният гигант и лидер в производството на смартфони Samsung отново взе инициативата в свои ръце и пусна фаблета Galaxy Note 3, най-иновативното мобилно устройство досега, на нашия пазар. За по-слабо запознатите, думата фаблет се използва все по-често като нарицателно за особено големи смартфони, обикновено над 5 инча, и идва от комбинацията на phone и tablet.

Въпреки че все още запазва гигантските си размери и помощния стилус, всичко друго е подобрено и изпипано.

 

Размерът има значение

Сексуалният контекст е уместен – Galaxy Note 3 е с 5,7-инчов дисплей, или малко под 14,5 см. Изследвания на University of Minnesota (локализиран в Минеаполис,САЩ) показват, че средният размер на пенисите в световен мащаб е 14,9 см. Иначе казано – новият смартфон Note 3 е с по-голям дисплей от мъжкото достойнство на всеки втори мъж.

И да се върнем на цифрите, които интересуват технологичните гийкове – 168 грама е теглото на телефона, което макар и да е много, все пак е с 15 гр по-лек от Note 2.

Външният вид не е особено отличаващ – огромен дисплей, лого на Samsung, удароустойчиво стъкло Gorilla Glass 3 отпред и пластмасов капак отзад. Но материалът не трябва да ви носи усещане за евтина джунджурия, затова Samsung са се постарали гърбът да изглежда сякаш е от естествена кожа. И наистина се заблудихме от видеоклиповете и от погледа на живо.

Цветовете са стандартни – нюанс на бялото и нюанс на черното. Този път обаче като бонус има и розов.

 

Иновациите

Като всяко Note устройство, и този смартфон има стилус, който носи името S Pen. Но вече функциите не се свеждат само до прецизно рисуване, скициране, copy/paste възможности и т.н.

 

С писалката може да запишете телефонен номер или адрес, а след това Note 3 автоматично разпознава какво сте написали и ви дава опции да се обадите, да отворите Google Maps и др.

 

Само ако посочите дисплея чрез S Pen излиза подменю (за разлика от Note 2, където се отваряше цяла страница на главния екран). Опциите в него позволяват да търсите из телефона сред текстови и музикални файлове, приложения, електронни таблици, контакти, мейли и каквото още се сетите. Също така може да „изрязвате“ интересни неща от интернет и да си ги добавяте за по-късен преглед. Нещо като Pocket, но по-бързо и иновативно.

 

Дисплеят

Обобщихме размера, сега е хубаво да видим какво се крие зад него. Технологията е Super AMOLED, която засилва контраста на цветовете и ги прави да изглеждат по-ярки. Бихме сравнили картината на Note 3 с тази на Galaxy S4. Също толкова добра, макар и гъстотата на пикселите/инч да е по-малка.

 

Камерата

Матрицата на Galaxy Note 3 е 13 мегапиксела. Не е нито нова, нито най-голямата. Е да, но качеството винаги е по-важно от количеството пиксели. Затова Samsung отново разбиват с иновация – може да снимате видеоклипове с 4К резолюция. Детайлността на картината е два пъти по-голяма от FullHD. Това звучи много иновативно и напредничаво, но за да усетите истинската наслада от 4К картина, ще трябва да я гледате на 4К телевизори. А такива няма много на нашия пазар.

4K технологията се нарича също UltraHD.

 

Отвътре

Под задния капак се крият истинските виновници за безупречната работа на Note 3. Процесорът е Qualcomm Snapdragon 800, най-доброто, което може да задвижи смартфон, създавано досега. RAM паметта е 3 GB. Вградената памет е 16/32 GB, но има слот за microSD до 64 GB. Батерията е 3200 mAh. На пръв поглед изглежда масивна и издържлива, но 15-сантиметров дисплей на телефон с над 30 иновации, работещи по едно и също време, ще изхабят по-голямата част от заряда до края на деня.

RAM паметта е свръхдостатъчна, дори да играете тежки игри като Real Racing 3 или FIFA 14.

 

Нашият извод

Разбира се, когато говорим за Note устройствата, големият въпрос е имате ли всъщност нужда от фаблет? Голям дисплей за четене, видео и мултитаскинг и иновации от нов тип…Ако това са вашите приоритети и имате дланите на Дикембе Мутомбо, взимайте без колебание. Търговските вериги и мобилните оператори вече го пускат в продажба.