Какво да четем, когато навън вали

Навън се сипе като из ведро, а ние четем тези романи!

  • 14.01.2018
  • от Веселина Стефанова

Пролетта може да има хиляди лица, претворени в романи. Енергията им може да бъде както смразяващо-плашеща, така и ефирна като първия дъжд, а защо не и да се разфучи драматично като Ледената кралица? Изобщо приготви се за истории, които няма да те оставят безучастен, а напротив – ще помниш години наред.

1.  „Бьорнстад” – Фредрик Бакман


Голяма част от почитателите на популярния швед определят именно тази зимна книга като най-добрата в творчеството му. А да не забравяме, че Уве поставя голяма конкуренция. Макар действието да се провежда в леденото градче Бьорнстад, книгата е пълна с топлина. Характерният увлекателен стил на Бакман е налице и дори да не сте фен на хокея, това дебело томче ще ви стопли в снежните нощи.

2. „Сияние” – Стивън Кинг

Какво би могло да е по-идеално за четене в снежен ден от изолиран на планински връх хотел? И макар хотелът да е с име „Панорама”, с този трилър няма просто да си седите и да се наслаждавате на замръзнали пасторални гледки. Тук става дума за Краля на ужаса Стивън Кинг и неговото въображение няма да ви остави безучастни.

3. „Ана Каренина” – Лев Толстой

Кой не знае Ана Каренина? Кой не е чувал за нея? Ако някой е пропуснал да прочете този шедьовър от руската класика, сега е времето да навакса. Сладкодумният Толстой ще предложи прекрасно разбиране на женската душа и една голяма, макар трагична любовна история.

4. „Светилата” – Елинор Катън

Още една обемиста книга, която ще се хареса и на любителите на криминалния жанр, и на астролозите, и на феновете на Джек Лондон. Дванайсет души, които олицетворяват всеки зодиакален знак, са заплетени в мистериозно убийство в малко новозеландско селце в края на XIXвек. И всичко се развива през зимата! Добре обрисувани герои, викториански език и интересна история ще внесат неподправен уют, докато снежинките навън се сипят тихо.

5. „Студена планина” – Чарлз Фрейзър


Дълбочина на емоциите и изящен стил съпътстват тежката история на Гражданската война в САЩ. Фрейзър ни запознава с войника Инман (изигран блестящо от Джъд Лоу в едноименния филм), който преминава през редица перипетии, за да достигне своята любима в родното им място с име Студената планина. Финалът е разтърсващ и съветвам дамите да не остават без кърпички, докато разлистват последните страници.

За още книжни класации и коментари виж тук.

Привличат ли се противоположностите? Прочети тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.