7 книги-събития, които белязаха 2017 година

Годишната ни литературна селекция е при теб

0 коментара Сподели:

Николай Драганов

2017 година ни преведе през месеци на много бурни събития, но беше пъстра и емоционална. Най-добрите книги за изтичащата година се отразяват в тези вълнения и ни предлагат една палитра от възможности. Героите от подбраните творби събития ни накараха да видим света отвъд близките ни очертания, предизвикаха ни да плачем и да се смеем, да потънем в дълбините на човешкия опит из историческите парадигми или просто ни предложиха качествена разтуха. Също така представят и една много успешна година за българските автори.

На база предпочитана художествена литература, издадена през 2017 година, можем да обобщим, че родният читател е залагал на български романи, семейни истории и екшън. Живеем в интересни времена, но книгите събития ни предложиха други вълнуващи светове и надминаха очакванията ни. Дойде време да отбележим кои бяха романите, които още с излизането си от печат се превърнаха в събития през 2017 година на база продажби и отзиви от читателите.

 „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” – Фредрик Бакман

Началото на годината бе белязана от една съвсем малка книжка, която обаче успя да развълнува читателите у нас така, както само Бакман умее. Авторът на „Човек на име Уве” и „Баба праща поздрави и се извинява” поднесе този умилителен разказ за пътя, който малко по малко губим с напредване на старостта. Историята за топлината в отношенията между дядо и внуче, между съпрузи, които се обичат и след смъртта, и между родители и деца, които намират подхода един към друг.
 Бакман с лекота окупира върховете на класациите по продажби у нас.

„Черната къща” – Питър Мей


Март месец ни зарадва с „Черната къща“ – това е първа част от трилогията на Питър Мей за остров Луис. Книгата е преведена на десетки езици, продала милиони копия по цял свят и спечелила редица престижни награди. Тази криминална поредица стана любима и на родните читатели и блогъри.

Сюжетът ни води между настоящето и детството на главния герой Фин Маклауд, който работи като разследващ детектив в Глазгоу.

След 18-годишно отсъствие от родния си остров Луис обаче той бива командирован именно там, за да разследва мистериозно убийство.

„Чамкория” – Милен Русков

Тази година определено едно от най-спряганите имена бе това на Русков. Не само заради екранизацията на „Възвишение”, но и заради дългоочаквания нов роман „Чамкория”. Първоначално издаден в два тома, след което редактиран и сбит в един, „Чамкория” с размах спечели читателските адмирации. Освен това влезе и в класациите за най-продавани книги. Със сигурност тази българска книга е едно от събитията на 2017 година. Чакаме я и като моноспектакъл на театралната сцена.

„Манюня” – Нарине Абгарян

Може би съвсем неслучайно именно в средата на лятото излезе третият роман на хитовата арменска писателка Нарине Абгарян. Тя превзе родната публика още с „Три ябълки паднаха от небето”, но тази година ни представи един много по-ведър поглед към живота. „Манюня” е като сочен зрял плод, който с всяка хапка носи слънчеви емоции, носталгични спомени за едно весело детство, но и жажда за още такива книги, пълни със смях. Седмици наред бе лидер по продажби и безспорно стана литературен фаворит.

 „Трите дъщери на Ева” – Елиф Шафак


Турската писателка Елиф Шафак успява да заинтригува все повече читатели с всеки нов роман. „Трите дъщери на Ева” излезе през жаркото лято, но събуди не само философски размисли, а и реакция  към политическите нюанси, които Шафак поднася за родината си. Три различни жени от мюсюлмански произход повдигат болни теми не само за консервативните общества, но за човечеството като цяло. Само може да се радваме, че романи от този тип бележат висок интерес. Имаме нужда да чуваме повече от гласа на Шафак днес.

„Хавра” – Захари Карабашлиев


Есента на 2017 година дойде с един стабилен том за историческия герой Макгеан и неговата любима, но и за завръщането в родния град. Дългоочакваният втори роман на Захари Карабашлиев се оказа истинска сензация. Социалните мрежи, телевизията и сайтовете се надпреварваха да говорят за него, а книгоманите не спираха дискусията около „Хавра”.

Лекото перо на Карабашлиев стана любимо на мнозина от българите.

„Произход” – Дан Браун

Най-новата книга на Дан Браун предизвика истинска истерия – като достоен завършек на една вълнуваща година. Петата част от поредицата за професор Робърт Лангдън стана хит още преди да е излязла от печат. Мнозина заклети фенове на Браун избраха предварителна поръчка, а други предпочетоха издание с автограф. Загадките, които Лангдън разкрива из цял свят, са гравирани със скрити послания и тази жажда за конспирации е нестихваща у нас и по света. Българите определено обичат Дан Браун и го доказаха с избора си за последната книга – събитие на 2017 година.

За още интересни коментари и книжни класации вижте тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *