YOUTUBE SUPERHEROES

Как може видео порталът да се окаже твоят пряк път към голямата сцена?

  • 12.08.2013
  • от Влади Герасимов

Ако зададем въпрос на съвременното поколение кои за тях са 7-те чудеса на света, отговорът сигурно ще звучи така: Ами Ъ, смисъл... - Facebook, Instagram, Foursquarе, разни други апликейшъни и разбира се, YouTube. В последните няколко години видеоканалът за споделяне стана толкова популярен, че вместо да потърсиш музика в собствения си компютър, много по-бързо и лесно ще я намериш там. Богатата „фонотека“ на сайта събира някаква цифра, близка до безкрайността, така че, без да се замисля, ще ти намери всяка песен в оригинал на любимата ти банда или пък аматьорски кавър, изпълнен от неизвестен, но талантлив артист. Потърсихме доказателства, че YouTube може да ти стане най-добър приятел и да се окаже доста пряк път към сцена и публика. Селектирахме някои от тези гении, които са успели да се възползват от голямата мрежа и чрез нея са достигнали до милиони свои фенове. Youtube – Start to The Stars

BOYCE AVENUEДобър пример за това е приятна гаражна банда от Флорида – Boyce Avenue. Те се събират преди доста години, но набират популятност едва когато музикантите започват да записват клипчета с кавър версии на Bruno Mars, Maroon 5, Coldplay и много други. За отрицателно време трогателните им акустични версии им носят много успехи и възможност да се качат на истинска сцена. Точно в този момент имат голямо турне в Щатите, което е със сериозна посещаемост. В YouTube пък последно преброихме 3 608 584 последователи.

SAVANNAH OUTENSavannah живее в страната на неограничените възможности, и то във време, в което с малко талант и удобството на YouTube ти се отварят безкрайни хоризонти. Едва на 15 години тя започва да записва версии на различни кавъри ида ги споделя в социалната мрежа, от тогава до сега тя събра симпатиите на стотици хиляди меломани, които се превърнаха в нейни фенове. Талантливата Outen, освен че има собствени продукции, има реализирани парчета за няколко американски мюзикъла. Поредното доказателство, че YouTube работи.

WALK OFF THE EARTHСъс сигурност познаваш канадската банда от кавъра на Gotye – Somebody That I Used to Know. Преди да пуснат култовото си видео в YouTube, те бяха известни само в района на Онтарио, а две седмици след появата на клипчето в онлайн платформата те направиха 35 милиона гледания и сега се радват на околосветски турнета и тълпи от фенове. Неотдавна минаха за един лайв и на софийска сцена.

JORGE , ALEXA AND ELIANA NARVAEZJorge Navarez е симпатичен wanna be музикант, който е подкрепен от двете си малки, сладки дъщери – Alexa and Eliana. Като към това добавиш сърцераздирателната история, че растат без майка, няма как да не са ти симпатични, а аматьорските им клипчета се превърнаха в истинско реалити. Изпълнението на Rolling in the deep на Adele им донесе повече от 31 000 000 гледания, а непринуденото им поведение им докара стотици хиляди последователи както в YouTube, така и във  Facebook, където ги заливат със суперлативи и покани за гостувания, на които те често откликват.

MADLYN BAILEYMadilyn Bailey идва от малък град в Уисконсин, но бързо достига до големите си мечти благодарение на YouТube. За малко повече от 2 години тя е натрупала невероятните 750 000 абонати и има над 100 милиона гледания. Версията на Titanium – Guetta ft. Sia, има над 20 милиона гледания и влиза като номер 2 в американския Itunes чарт за композитор и певица на месеца. Честно казано, след като я преслушах, не разбирам цялата шумотевица около нея, но американска му работа.

JB CRAIPEAUНе знам дали си попадал на разни кавър версии, в които всички музикални инструменти и елементи са изпълнени изцяло от един човек и впоследствие във видеото ги наслагва така, че да си звучи като в реално време. Нарича се A Cappella Multitrack и е по-добре да се види и чуе, защото е трудно за обяснение. Отдавна в YouTube се появиха такива генийчета, но този ми е един от любимите, най-вече заради селекцията от парчета като – Get Lucky на Daft Punk, Michael Jackson – You Rock My World, или пък Let's Groove на Earth, Wind and Fire. Да се чуят задължително!

DICKEN SCHRADER
 


Dicken Schrader е микс от различни таланти, които напират да бъдат показани и забелязани. Като истински фен на Depeche Mode той съвсем импровизирано свири с един стар кийборд, кухненски тенджери, подръчни материали. А помощта на сладките му деца превръща домашните му видеоклипове в истински хит в YouTube. Едни от най-любимите ми песни, като Shake The Disease, Strangelove, Enjoy The Silence и Just Can't Get Enough, звучат супер сладко, имайки предвид присъствието и на децата. Групата им се казва DMK и на кавър фотоса във Facebook фен страницата им изглежда досущ като DM в оригинал. Яко!

PENTATONIXИсторията на талантливите гласове започва от реалитито Sign Off, но техният успех достига пиковите си моменти в YouTube. Там може да ги намериш под абревиатурата PTX, aкапелната формация се състой от 5 различни тембъра и музикалните елементи се изпълняват от артистите. До момента те имат 1 291 200 последователи, но съм сигурни, че след като чуеш някой от техните кавъри, цифрите ще нараснат значително. Прикачвам последното им видео – Evoliutio Of Music. Гениално е, гледай.

ALEX GAlex G e поредната YouTube американска история с xепиенд. Тя пее добре, държи се освободено и непринудено пред камерата и това явно се харесва на всичките 764 925 събскрайбърии. В нейния профил може да чуеш както соло акустични кавъри, така и добре заснети колаборации с други талантливи изпълнители. Примери като Alex има още много, затова ще тагна още няколко имена и при по-голям интерес може да си ги проследиш > Tori Kelly, The Dolly Rockers, дуета Karmin и други знайни и незнайни герои.