НА ИСПАНСКОТО И ИТАЛИАНСКОТО КИНО С ЛЮБОВ!

Кино страсти в София

0 коментара Сподели:

Единият фестивал се провежда за първи път, а другият за 23-та поредна година. Чисто новият е "1-ви фестивал на италианското кино в България – награди "Давид на Донатело" (31 май – 6 юни), който се случва със сериозната подкрепа на италиански институции, които дават възможност за промотиране на кинематографичната индустрия от висок клас, представяйки най-доброто от италианското кино и вложения в него талант.

Паралелно с него от 1 юни София посреща Седмица на испанското и ибероамериканското кино с над двайсетгодишна история. Този път с нова концепция – съвременно кино за широка публика. Седмицата се организира от Посолството на Кралство Испания в София и Институт „Сервантес“.

Италианската панорама иска да засили популяризацията по света  на "Давид на Донатело", италианския еквивалент на ОСКАР, награда, която тази година чества своята 60-а годишнина. Ще бъдат представени наградени филми. А пък испанците залагат на мотото “Повече смях, повече сълзи”.

Всички заглавия от самата Испания са заснети през последните две години. Традиционно в Седмицата на испанското и ибероамериканското кино със свои филмови продукции участват още Бразилия, Мексико, Аржентина, Чили, Колумбия, Еквадор и Венецуела.

Италианското кино е с вход свободен, при испанците се заплащат символични цени на испанските филми, а за ибероамериканските няма такса. Ето някои заглавия от двете панорами, които не бива да пропускате:

“Никой не иска нощта”

Седмицата ще излъчи отново филма, чиято единствена прожекция в България се състоя при много голям зрителски интерес. „Никой не иска нощта“ преплита историите на две жени от различни светове – американката Джоузефин и ескимоското момиче Алака, останали сами с природните стихии на дългата полярна нощ в Гренландия, която трае 178 денонощия.

Действието се развива в началото на ХХ век, а лентата е вдъхновена от живота на изследователя Робърт Пиъри, изпреварил Руал Амундсен в надпреварата за покоряването на Северния полюс.

В главните роли са носителката на „Оскар“ Жулиет Бинош и младата японка Ринко Кикучи, номинирана за „Оскар“ за поддържаща роля във филма на Алехандро Иняриту „Вавилон“. В мъжките поддържащи роли играят носителят на „Златен глобус“ Габриел Бърн, синът на Дж. Д. Селинджър – Мат Селинджър, и българският актьор Велизар Бинев.

Снимките протичат в Норвегия, Испания и България по сценарий на Мигел Барос и под режисурата на Изабел Койшет, носител на пет награди „Гоя“. През 2015 филмът е избран да открие филмовия фестивал в Берлин, а тази година е номиниран за 9 награди „Гоя“ и печели 4 от тях – Най-добро ръководство на продукцията, Най-добър оригинален саундтрак, Най-добър дизайн на костюми, Най-добри грим и коса.

„Труман”

 Филмът от Аржентина, който спечели наградата за най-добър филм на тазгодишните награди „Гоя“. Лентата разказва за Джулиан, който получава неочаквано посещение от приятеля си Томас, който живее в Канада. Двамата мъже, придружени от вярното куче на Джулиан – Труман, ще споделят емоционални и изненадващи моменти, предизвикани от сложна ситуация в живота на Джулиан.

„Палми в снега”

Филмът на режисьора Фернандо Гонсалес Молина, който в откриващия си уикенд в Испания постигна бокс офис с близо 300 000 зрители, разказва за голямата любов, свързваща времена и поколения.

Красивата Кларенс живее в студените планини.Веднъж тя намира загадъчно писмо и решава да узнае истината за миналото на своя баща. Момичето се отправя към остров Фернандо-По и там като че ли попада в рая.

Тя тръгва по следите на семейните тайни, като открива и забранена любов, и предателство, и велики събития, станали част от световната история.

“Лина Вертмюлер: Зад белите очила”

 Лентатана Валерио Руиц открива фестивала на италианското кино. Документалният филм е посветен на живота и работата знаменитата режисьорка Лина Вертмюлер.

"20 Sigarette"

Филмът нарежисьора Аурелиано Амадей е автобиографична история за асистент-режисьор, който получава предложение да заснеме филм в Ирак.

"Марина"

„Марина“ е биографичен филм от 2013 г., режисиран от Stijn Coninx. Филмът е базиран върху живота на италианския певец Роко Граната, който се премества в Белгия още когато е момче. В лентата основно с италианския се смесват диалози на холандски, френски и английски език.

"La Corrispondenza"

Последният филм(2016)на големия италиански режисьор Джузепе Торнаторе e фокусиран върху връзката между астроном и любовницата му. Най-готиното е, че в ролята на астронома е изключителният Джеръми Айрънс. Партнира му и Олга Куриленко. А музиката е композирана, разбира се, от Енио Мориконе.

А СУПЕР МАРИО ПРАВИ ВТОРИ ОПИТ ДА СЕ ВЪРНЕ НА ГОЛЕМИЯ ЕКРАН

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *