Кръв и пот (2013)

“История за онези, които вярват в Американската мечта, но тя не вярва в тях”

  • 19.06.2013
  • от Дамян Михов

Държава: САЩ / Жанр: Екшън / Режисьор: Майкъл Бей
В ролите: Дуейн Джонсън - Скалата, Майкъл Рисполи, Кен Джонг, Антъни Маки, Тони Плана, Ребел Уилсън, Тони Шалуб, Ед Харис, Роб Кордри, Марк Уолбърг, Бар Пали, Йоланте Кабау
Продуцент: Доналд Де Лайн, Йън Брайс, Майкъл Бей, Кени Бейтс


В последните години учени и изследователи от различни области намекват, че сме се превърнали в странен нов вид хищници. Хищници гладни за едно единствено нещо - пари. Слепият стремеж към тях и „по-добрият” живот до който би трябвало да водят е тема на последния филм на режисьора Майкъл Бей (Лоши момчета, Армагедон, Пърл Харбър, Да изчезнеш за 60 секунди). Известен с това, че само с 5 филма в последните 15 години е заработил повече от колкото група доказани негови колеги не са изкарали с всичките си, Бей е от авторите, от които най-малко се очаква да снимат филм за човека, потъпкващ всичко свято в името на „Американската мечта”. Но за всяко нещо си има първи път.

"Кръв и пот" е история (по реални събития и хора), която напомня за вътрешната необходимост на всеки, било то бял, черен, умен, глупав, богат, беден, семеен, самотен и т.н., да постигне нещо значимо в живота си. Хванати в капана на работния ден - между утрото и вечерта, повечето хора не осъзнават, че тази цикличност бавно и постепенно руши единтичността им. Ако обаче дори за миг въпросната необходимост се осъзнае, то тя може да се превърне в сериозен мотив за крайни действия.

И кой ли може да ни обвини, че желаем да бъдем дейни и свободни.

Кой ли може да обвини тримата объркани представители на бодибилдинга, около които се върти историята, чиято манията да са някой и нещо ги запраща в графата изгубени в превода и намерени от полицията. И е така, живеем в свят, в който за всичко се плаща, без значение от колко висока камбанария гледаш. Разликата е, че най-много плащат тези, които гледат от най-ниското. От чисто художествена гледна точка "Кръв и пот" е филм, в който темата за изгубените души е четливо изведена, но проблемът е, че това е направено от неподходящия автор, с глуповато комични похвати и с доста противоречив каст актьори. Към това като се прибави типичното за Бей ефектно използване на кинематографични трикове, което в конкретния случай далеч не е необходимо, може да се заключи, че става дума за любопитен филм, в който има какво да се види и осмисли, но само на парче, в никакъв случай като цяло.  

РЕЙТИНГ: 6/10