ТЕОРИЯТА НА ВСИЧКО, АНИ И ЖОКЕРЪТ ПО КИНАТА

През последния филмов уикенд за януари ще видим три нови предложения: биографичната драма за Стивън Хокинг "Теорията на всичко", номиниран за 5 награди "Оскар", екшъна с Джейсън Стейтъм "Жокерът" и комедията с Джейми Фокс "Ани"

  • 30.01.2015
  • от Стефан Димов

Новата лента с Джони Деп – "Мордекай", се представи разочароващо както в световния, така и в българския бокс офис. С бюджет от 60 милиона долара филмът на Кьоп успя да изкара само 10 милиона за първата си седмица по екраните.

ТЕОРИЯТА НА ВСИЧКО
режисьор: Джеймс Марш
сценарист: Антъни Маккартън (по книгата на Джейн Хокинг)
в ролите: Еди Редмейн, Фелисити Джоунс, Дейвид Тюлис, Том Прайър, Емили Уотсън и др.
нашата оценка: 8/10
рейтинг в imdb: 7,8/10 (от 46158 гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  80 %
рейтинг в metacritics: 72/100

След като спечели 2 награди Златен глобус и още близо 100 други награди и номинации, "Теорията на всичко" се запътва и към "Оскарите", откъдето най-вероятно ще си тръгне поне с 1 статуетка. Лентата на Джеймс Марш разказва историята на великия Стивън Хокинг и връзката с жена му Джейн, разказана от самата Джейн. С приковаваща актьорска игра, Еди Редмейн и Фелисити Джоунс влизат в ролята си, които за момента са определяни като върхови в кариерите им.

"Отчасти биографичен, отчасти любовна история, "Теорията на всичко" изгрява благодарение на полираната режисура на Марш и силата на главните актьори."


АНИ
режисьор: Уил Глюк
сценарист: Уил Глюк, Алин Брош Маккена
в ролите: Кувенжани Уолис, Камерън Диаз, Джейми Фокс, Роуз Бърн и др.
очаквания: 4/10
рейтинг в imdb: 4,9/10 (от 10,131гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  28 %
рейтинг в metacritics: 33/100


Малкото сираче с красив глас Ани (Уолис), което живее със злата си приемна майка, променя живота си, когато бизнес магнатът и кандидат-кмет Уил Стакс (Фокс) решава да я осинови като част от предизборната си кампания. Адаптация по класическия бродуейски мюзикъл, който Джон Хюстън екранизира през 1982, "Ани" на Глюк получава две номинации за Златен глобус.

Критиката е единодушна, че новата версия задушава материала и класните актьори от клишета и безвкусен материализъм.ЖОКЕРЪТ
режисьор: Саймън Уест
сценарист: Уилям Голдман (по романа на Уилям Голдман)
в ролите: Джейсън Стейтъм, Майкъл Ангарано, Стенли Тучи, София Вергара, Ан Хечи и др.
очаквания: 4/10
рейтинг в imdb: 7/10 (от 483 гласа)
рейтинг в rottentomatoes:  14 %
рейтинг в metacritics: 38/100

 Бодигарда от Лас Вегас, Ник Уайлд (Стейтъм) притежава смъртоносни умения и проблеми с хазарта, а когато се забърква с мафията, му остава една последна игра - всичко или нищо.
След "Механикът" и "Непобедимите 2" Саймън Уест прави трети филм от същия калибър с участието на Джейсън Стейтъм.
"Жокерът" не притежава достатъчно чипове да играе дори на масата с най-малки залози."