От Дуранкулак до Резово с колело и кауза

Запознай се с Том и Максим

  • 25.05.2021
  • от редакторите

Да изминеш 322 километра с колело, да извървиш 64 000 крачки, да плуваш или бягаш – какво би те накарало да изправиш себе си пред истинско спортно предизвикателство? Какво да бъде то и колко да бъде изтощително решаваш сам, също и къде да го изпълниш, важното е, че ще го направиш в подкрепа на една от най-смислените инициативи по родните ширини. Насочваме мисълта ти към „Предизвикай се с кауза“ и те апелираме да участваш. Идеята е на „Заедно в час“ и ако се включиш, ще подкрепиш каузата за по-добро и достъпно образование, като изпълниш лично спортно предизвикателство.

В следващите редове те запознаваме с Том Станев и Максим Кехайов от Nexo. Ако ти трябва малко мотивация, за да се навиеш за „Предизвикай се кауза“, те са хората, които със сигурност ще те вдъхновят. Няма как да е иначе, в подкрепа на инициативата двамата ще изминат разстоянието от Дуранкулак до Резово с колела. Поставили са си и цел – да го направят за по-малко от 18 часа. Освен тях, почти целият екип на компанията се впуска в предизвикателството. 150 души ще изминат общо 64 000 крачки, а компанията ще дари определена сума за всяка една измината от екипа крачка.

Кое е първото нещо, което казваш за себе си (освен името), когато се срещаш с нов човек?

Том Станев: Няма нищо специфично, което казвам за себе си. Просто оставям разговорът да тръгне в някаква посока на общ интерес.
Максим Кехайов: Обикновено задавам много въпроси. Само така можеш да разбереш повече за хората около теб.

Защо реши да се включиш в „Предизвикай се с кауза“?

ТС: Каузата е страхотна и е напълно нормално да се включим — знанието е един от най-ценните ресурси, до който, за съжаление не всички имат достъп. Идвайки от училище, чиито ресурси бяха ограничени, отдавам голяма част от това, което съм постигнал, на любопитството си и жаждата да уча повече.

Това обаче не трябва да бъде начинът — качествено образование трябва да бъде нещо, от което всеки може да се възползва.

МК: Една колежка ме накара. Това е в кръга на шегата, разбира се. Във всяко предизвикателство виждам възможност. „Предизвикай се с кауза“ ми позволява както да стана по-добър в това, което обичам, така и да направя нещо добро за бъдещето на България.

Какво ще вземеш със себе си по време на предизвикателството?

ТС: Малко неща. За такива приключения не трябва да се натоварваш, тъй като излишните килограми само ще ни изморят допълнително. Основно енергийни гелчета и разтворими изотопи.
МК: Само всичко необходимо, за да стигнем с Том заедно до финала.

322 километра колоездене не са шега работа. За какво ще си мислиш в моментите, в които не ти е до смях?

ТС: Ще си мисля същото, което ме мотивира във всяка една трудна ситуация: "Почти сме там! Колко са още няколко километра". Разбира се, в този случай ще ми помогне много и пейзажът, и добрата компания.
МК: От опит знам, че такива моменти ще има много, но тъкмо в тях разбираме на какво сме способни всъщност.

Сигурен съм, че всеки човек притежава много повече потенциал, отколкото си позволява да повярва сам.

Какво мислиш, че ще „срещнеш“ по пътя от Дуранкулак до Резово?

ТС: Силно се надявам на „попътен вятър“ във всеки смисъл на израза. Никак не е приятно да караш срещу вятъра, особено до морето.
МК: Страхотни гледки, не съвсем толкова толерантни шофьори и едно наистина добро предизвикателство.

Какво друго, освен да изминеш Дуранкулак-Резово с колело, можеш да направиш за 18 часа?

ТС: Преди може би бих казал, игри и филми. Сега съм погълнат от работа, и гледам да прекарвам свободното си време с близките хора за мен. Ако трябва да правя нещо друго за 18 часа, това би било да чета книги. Обичам книги от всякакви жанрове.
МК: Да работя, да се забавлявам — варианти има много, но не бих избрал друго този уикенд.

Има ли нещо, във връзка с предизвикателството, което те притеснява?

ТС: Главно да не вали дъжд, пътищата стават хлъзгави и като цяло не е много приятно да караме с 60км/ч и да ни удря дъжда.
МК: Насрещен вятър, трафик, крампи, контузии... все преодолими неща.

Коя е най-важната част от подготовката ти?

ТС: Постоянство, отдаденост и дисциплина. Човек трябва да прескача границите си както физически, така и психически — това те калява и те учи никога да не се предаваш било то в академичен, професионален или житейски план.

В края на деня, комфортната зона е най-големият ти враг и само когато го пребориш, можеш да постигнеш нещо.

МК: Менталната нагласа. Да вярваш в това, че след всяка преодоляна трудност ставаш по-силен.

Кое е най-голямото лично предизвикателство, с което си се сблъсквал до момента?

ТС: Професионално може би работата ми през последната година и половина е най-предизвикателното нещо, което съм правил. В началото бяхме съвсем малък екип. Постепенно навлязоха нови и нови хора, с които сега имаме шанса да градим бъдещето на компанията и да достигаме високите цели, които си поставяме. В личен план може би най-смелото е да плувам 15 километра отворени води в Хонг Конг, като това бяха тежки няколко часа.
МК: Извън тези, които не ми се споделят, бих посочил тоталната промяна в кариерата ми преди четири години. Време, за което от кота нула стигнах до Nexo — това е нещо, с което искрено се гордея!

Как би мотивирал някого, който се колебае дали да участва в „Предизвикай се с кауза“?

ТС: Понякога и най-малкото действие може да доведе до голяма промяна.

Заедно имаме шанс да положим основите за промяна, която ще създаде по-добри условия за децата на България.

МК: Ако не ти, кой? Ако не сега, кога?

За киноманите тук подбрахме 10 филма, в които са разказани музикални биографии.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.