ALI, които идват от бъдещето и носят музика

За запознанството, разочарованията и хипотетични срещи с любими артисти

0 коментара Сподели:

снимки: Фелия Барух

В един топъл и бездеен ден на април 2020 сме на мисия да погалим сетивата си с нова музика от YouTube и така стрелката на мишката ни си избра I Come From the Future от Ali. Естествено, ние знаехме за това и след първото завъртане натиснахме replay, a после парчето се закова в категория „любими“ в Spotify плейлиста ни. Всеки от 7-те елемента на групата влиза през вратата на една IT компания и след тон време хващат инструментите и заедно започват да строят музика. Алан Абдала е зад микрофона на бандата, идвайки със солиден опит от групата Macrophone. Той завърта текстовете и аранжимента на песните, а с Калоян Димитров, който се настройва за бас линиите вътре, работят по продукцията. Така изпипват звука, че след последното им попадение Freedom ни се прииска да ги дръпнем за няколко въпроса и съвсем точно двамата ни спускат по пързалка от отговори

за запознанството, разочарованията и хипотетични срещи с любими артисти, за които биха гаврътнали шот или два.

Как се запознахте?

Алан: Веднага щом попаднах в IT компанията, в която работим повечето от ALI(Melon), бях ВСМУКАН в офисната банда, без да имам каквото и да е право на възражение.

Калоян: Бяхме в правилното време на правилното място – по волята на провидението. Но ако трябва да навлизам в детайли – ПетAр Шварц ме попита: „Имаш ли бас?”, защото търсеха басист за офисната им банда. Якото е, че не ме пита дали мога да свиря. 🙂 

Понеже имах бас, те ме взеха в бандата и там се срещнахме с Алан. 

Как минава времето ви преди важни записи? 

Алан: Aз работя от къщи от 10 до 18, след което си тегля един душ и се отправям към студиото на Калоян, за да записваме.

Калоян: Обсъждаме супер много неща и идеи – техники на запис, звук на барабани, китари, вокали – партии и елементи на аранжимента. Това е доста важен и приятен момент, когато се надъхваме, преди да започне реалната работа. 

Каква беше последната немузикална тема, която засегнахте по време на репетиция?

Алан: Как да разпределим кой кога може да ми помогне с преместването в новото жилище. С един от китаристите ни, Петар Шварц, вече сме комшии, на два входа един от друг.

Калоян: Основната немузикална тема е дали поръчваме пици (въпрос, съдържащ отговора), какви и колко. Другата е чистенето на репетиционната – там е по-сложно.  

Кой е първият човек, на когото се обаждате/пишете, когато ви се е случило нещо вълнуващо или имате важна новина?

Алан:

Веднага пиша мейл/есемес/пускам гълъб до Go Guide.

Ако новината е свързана с бандата – в общия ни чат в скайп. Последното, което се случи, беше отново във връзка с преместването ми.

Калоян: Жена ми – първият човек, на когото звъннах, като ми пристигна новият бас. 

Ако можехте да се качите на една сцена с любим артист, кой би бил той и какво би било първото нещо, което ще му кажете?

Алан: В реално време, 2021 – Том Йорк / Кийт Ричардс. Иначе вече вечните Дейвид Боуи или Фреди Мъркюри. Едва ли ще кажа нещо, по-скоро ще зяпам, докато ми окапе долната челюст.

Калоян: Spin Doctors –ще има кажа, че аз ще свиря солото на TwoPrinces.  

А иначе, ако бях около… 100 пъти по-добър музикант и леко пиян, щях да изляза да забия с Radiohead, James Blake, All Them Withes или Moses Sumney и да им кажа: „Ми минор, 3… 4…!“. 

Кое беше последното нещо, което ви разочарова?

Алан: Съотношението цена/качество на имотите в Столицата. От София съм и винаги съм изпитвал искрена неприязън към младите наследници на реститути, които не си мърдат пръста за обществото, отдават апартаменти под наем и airbnb, мислят само за себе си и като цяло са напълно безполезни за развитието на цивилизацията.

Калоян: Изборите. 

Как протекоха снимките за последното ви видео Freedom? Разбрахме, че е било малко студено. 

Алан: Не помня особено, беше много студено. Нали знаете – мозъкът забравя силно травматичните моменти. Разпрах си и новото кожено яке, абе, ужас. Добре, че бяха екипът на Handplayed, Влади и Никола, както и прекрасната двойка Ирен и Сашо, за да имам прекрасни не-спомени оттогава.

Случвало ли ви се е да си кажете, че няма смисъл да се занимавате с музика в България?

Алан: Не, никога. По отношение на възможности за творене България е една от най-подходящите държави. Все още не сме стигнали до обсъждане за реализация, разбира се, където по отношение на музиката България се намества някъде между Судан и Конго. 

Калоян: Не ми се е случвало. Но моят път към музиката минава през студийната работа и е по-различен. Наблюденията ми са, че ако човек иска да се занимава професионално с музика, трябва да е готов да работи в повече от една посока – студийна и преподавателска дейност, продукция на записи в домашни условия, Youtube. Не е достатъчно да си само музикант, освен ако не си в топ 5%.  

Кои са моментите, в които се изключвате от външния свят?

Алан: Някъде между 8:30 сутринта и 00:45 вечерта, когато си лягам. 

Калоян: Когато съм със семейството си, въпреки че това с изключването не ми се получава много.

Каква музика слушате тогава?

Алан: Абсолютно всичко, което подкастът на KEXP препоръча. 

Калоян: Всичко, което се слуша вкъщи – от Taylor Swift през Haim до Red Hot Chili Peppers и Стругаре (децата са фенове!). Като се замисля, трябва да слушаме повече от сегашните бг банди – има страшен revival. 

Но официалното семейно парче отскоро е Little Black Submarines на The Black Keys. 

Кое е мястото, с което най-много се свързвате?

Алан: Л-А-У-Т-Е-Р-Б-Р-Ю-Н-Е-Н ! ! ! ! ! 

Също и гр. Стамболийски (и по-специално – при Ванката).

Калоян: София, баня „Мадара“ и съседната пряка. 

Кой е любимият ви спомен с бандата?

Алан: Концертите и триповете ни за македонския филиал на фирмата. 

Калоян: Две в едно – два гига от 2018-а някъде – малък бар с малка сцена и голям бар с още по-малка сцена – и двата в Скопие. 

Кое е нещото, което бихте искали другият да знае, но досега сте нямали повод да го кажете?

Алан:

Следващия въпрос. О, този е последен! Ееееми, другия път. 

Калоян: Али…. дължиш ми 15 лв. за KFC-то от предната седмица. 

Музиката на ALI е по всички музикални платформи.

Целият февруарски брой те очаква тук 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *