5 видеоигри, които са култ завинаги

Заглавията, които не можем да спрем да играем от години

0 коментара Сподели:

Видеоигрите отдавна не са забавление само за малка секта нърдове – през годините те постепенно превзеха мейнстрийма и настигнаха по популярност филмите и музиката като варианти за приятно губене на време. През последните години всичко се промени в гейминг преживяването. Всичко без няколко от заглавията, които до ден-днешен играем. Ето част от игрите, които успяха да еволюират и да оцелеят напук на всички промени в технологиите, за да намерят фенове в новото поколение геймъри.

А докато си спомняш с умиление и хъс за култовите игри, имай предвид, че 

в момента Pringles раздават над 1000 награди за Playstation 4, сред които и ваучер за Playstation store и Playlink Game Pack. Ако искаш да ги спечелиш, просто участвай в играта им. 

Играта на Pringles те очаква тук.

Grand Theft Auto

Една от най-успешните игри на всички времена с над 250 милиона бройки, продадени през годините, GTA превърна създателите си Rockstar Games в истински рок звезди и роди милион имитации във всички жанрове. Въпреки че светът на играта е фикционализирана версия на Америка с Liberty City вместо Ню Йорк, Vice City вместо Маямии San Andreas като Калифорния, играта е английска и се нарежда сред топ износите на Великобритания. Геймплеят е фокусиран върху ритане на задници, като включва елементи на екшън-адвенчър, каране, търд-пърсън шутинг, чат-пат роул плейинг, стелт и рейсинг. Героите пък са всевъзможни престъпници на ниско ниво, които искат да се издигнат в криминалния свят, а сред актьорите, дали живот на героите, са Рей Лиота, Денис Хопър, Самюъл Джаксън, както и рок легенди като Фил Колинс и Аксел Роуз.

Общо взето, ако обичаш да вадиш хора от колите им, да стреляш на посоки и да ходиш на стриптийз, това е твоята игра.

Metal Gear

Metal Gear е серия от екшън-адвенчъри, създадена от Хидео Коджима през далечната 1987, която се приема за една от първите кинематографични игри евър и една от най-успешните серии на всички времена: 22 заглавия и 54 милиона продадени бройки. Въпреки че редовно вдига летвата за начина, по който се разказват истории с хитри препратки, флашбеци и неочаквани обрати, Metal Gear през годините следва една и съща формула – героят (най-често Solid Snake или Big Boss) търси да обезоръжи супер оръжието Metal Gear (ходещ танк, който изстрелва ядрени ракети). Всичко това се случва най-често в стелт режим, където трябва на пръсти да се придвижваш дълбоко в тила на врага.

Най-много фенове играта си спечелва със своята сайбърпънк естетика, хумор и дълбоките философски теми, които небрежно вкарва в иначе спиращия дъха геймплей.

А ако случайно сте я пропуснали и се чудите откъде да започнете – Metal Gear Solid 5 е най-добрата серия за старт.

Uncharted

Когато излиза за първи път на пазара, Uncharted получава прякора „Dude Raider”, защото хората виждат в нея една добре позната игра, само че без Лара Крофт.

През годините Uncharted доказа, че е много повече от това, като промени представата за приключенския жанр с елементи на търд-пърсън шутър.

Различните епизоди на сагата следват наследника на пътешественика Сър Франсис Дрейк – Нейтън, в неговите приключения сред екзотични части на света, а усилията, които са хвърлени в работа по сценария, се усещат, защото историята те държи като дебела книга, която просто не можеш да затвориш, докато не стигнеш до края. Наскоро ремастерираните версии на първите три епизода на поредицата пък натрупаха нови фенове на  Uncharted сред PS4 поколението. Все пак Нейтън Дрейк е измислен като комбинация между Харисън Форд и Джони Ноксвил – кой не би искал да е такъв герой.

Counter-Strike

Counter-Strike, или масово наричана просто CS, е бащата и майката на фърст-шутър мултиплейърите, където битката между два отбора (терористи и спецчасти) е изведена на следващо ниво като реализъм в оръжията и безброй възможности от комбинации в действията. Играта дебютира заWindows през1999 като модзаHalf-Life, преди създателите ѝ да осъзнаят пълния потенциал на откритието си.

Днес, 20 години и десетки разновидности по-късно, Counter-Strike вече е институция, а мейджър турнирите за играта са с надграден фонд милиони долари.

Въпреки това играта е горе-долу същата, каквато е била при дебюта си – стражари и апаши в модерна версия със залагане и обезвреждане на бомби, спасяване на заложници и пленяване на знаме. Добрите действия във всеки рунд се награждават с пари, а за тъпотиите като например убийство на съотборник получаваш наказание. Counter-Strike е  „калашникът“ на видеоигрите – семпла, гениална и убийствено яка.

Super Mario Bros

Mario франчайзът без съмнение е най-успешната видеоигра на всички времена с над 350 милиона продадени бройки, а влиянието ѝ върху попкултурата и кросоувърът в други медии просто не може да бъде измерено. От оригиналната аркадна игра до последните му превъплъщения за Wii и ретро NES и Twitch Марио прави едно и също – тича напред между гъбките (често с помощта на брат си Луиджи), спасява принцеса Прасковка и се бие на живот и смърт с боса Баузър. За много геймъри това е първата игра, която са разцъкали, което винаги носи бонус точки за носталгия. Смело може да се каже, че няма човек на света, който да не може да затананика мелодията на Super Mario Bros – даже само да си представиш музикатаи тя почва да ти звучи в главата. Нали? 

Това доказва, че е Марио е безапелационният господар на игрите и никога не е твърде късно да го превъртиш отново с Pringles под ръка. 

Ето и пет PS4 класики, подходящи за игра с гаджето

7 начина да пътуваш безплатно в градския транспорт.

Какво се случва в града?! Последвай ни в Instagram и разбери пръв. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *