Топ 5 пороци открай време

„Човешко е“ казват хората за всички свои недостатъци, подчертавайки несъзнателно, че човек не е синоним на съвършенство

  • 02.12.2013
  • от Александър Хитров

Човекът е дарен с ум, с който не знае какво да прави. Предимно злоупотребява с него. Бягайки отчаяно от животинското, смятайки го за зло, създава нова категория – човешкото. А как най-често го проявява открай време?


НАРЦИСИЗЪМ


Култът към личността ни се напомня ежедневно, откакто камерите на телефоните започнаха да правят снимки с достатъчно добра резолюция, за да можем да различим главата от тялото, а колкото повече стават социалните мрежи, толкова повече „секси“ нацупени муцуни остават увековечени в безброй безценни байтове. Манията за величие не е от вчера, но Тутанкамон и колегите му по титла поне са оставили някое и друго световно чудо, което да тласка икономиката на нацията им няколко хиляди години по-късно, което не можем да кажем за хилядите ракурси оскубани мъжки вежди и женски прически „тунквана вафла“, които никога няма да можем да изтрием от интернет и съзнанието си.


СНОБИЗЪМ


Свободата на движение и тази на словото превръща всеки втори в нискобюджетен аристократ. Всяко пътуване на запад от Виена е признак за елитаризъм, отключващ правото на високопарни коментари, анализи, впечатления и съвети към простолюдието, което още не се е качвало на самолет на Wizz Air. Всяко изречение започва с „Когато бях в Лондон/Париж/Ню Йорк/Барселона...“, а веднъж били там, причисляването „Ние в Лондон/Париж/Ню Йорк/Барселона...“ е задължително. Естествено обсъждането на Мона Лиза и другото произведение, което са запомнили, но чието име са забравили, се случва в механата, докато шопската салата и ракията подскачат под тътена от дискографията на певицата.


ЕГОИЗЪМ


Индивидуализмът погрешно се превръща в платформа за егоистични прояви на обикновения простак и самопровъзгласилия се интелектуалец. Доста хора са решили, че за да си различен, трябва да си индивидуалист, който е стиснат като затворнически гъз, когато трябва да даде на другия. Всеки е готов да даде четвърт заплата за бутилка некачествено Джони в промоция с половин пакет салфетки в дискотека, но е някак неприятно да услужи на приятел или, недай си боже, да купи вафла на някой клошар „щото все пак който не работи, не трябва да яде“ както гласи народната мъдрост.


ШОВИНИЗЪМ


Гордостта с това, което не е свързано с преките усилия на човек. Някой или нещо вече го е свършило, а това, което остава на всички останали, е да изпеят химна фалшиво и да споделят няколко снимки на националния флаг във Фейсбук. Защо Че Гевара нямаше оптичен интернет? Глобализмът е враг на народа, но не и Mercedes, Roberto Cavalli, Kit Kat, Coca-Cola, Adidas, McDonald's, Shell, Ikea, Red Bull, Apple, Ray Ban, Colgate, Ariel, Pringles, BMW, Google, Lenovo, Swarovski.


НЕВЕЖЕСТВО


Блажени са невежите, ама друг път. Не е нужно човек да е компетентен като Google по всички въпроси, но да е интелектуален карък не е повод да се бие в гърдите, както правят предимно маймуните, които в доста случаи имат повече акъл от наглед по-еволюиралите си хуманоидни побратими. Интелигентността е свързана с познание и развиването му чрез собствен анализ върху него. Да не се бърка с интелектуалщината, изразяваща се в наизустяването на факти и световни столици и приложението на същите в телевизионни игри с въпроси. Жалко е биологичен компютър като мозъка да се използва единствено като аларма за следващото ядене и ходене по молове.

И ако мислите, че прелюбодеянието е порок, прочетете култовия текст на Ирен Леви по темата.