Как да се борим със София, която иска да ни убие

Или какви подръчни средства използват столичани, за да се предпазят от опасностите по улиците

0 коментара Сподели:

Спаси София

София е страшно място. Рискови ситуации те дебнат на всяка крачка. Миг невнимание може да завърши с травма за цял живот, смърт или даже по-лош финал. Затова всеки трябва да отваря очите си на четири, да не кажем на осем. За щастие столичани са се обединили в общата битка срещу ърбан средата, която се опитва да ни унищожи един по един. Ето няколко примера за креативни решения в тази градска битка:

ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ШАХТИ

Шахтата е дълбока иззидана дупка в земята, която служи като вход за канализация. Всеизвестно е, че брането на капаци за шахти пък е основен поминък на малцинствата. В резултат на това и заради пазарната им цена близо 100 лева на брой, веднъж станала обект на посегателство, шахтата остава завинаги необезопасена. Форевър евър.

Да паднеш в шахта може да е представено като забавна случка в комиксите, но в живия живот е приключение с далеч от щастлив край.

Затова и гражданите с будно самосъзнание се грижат за протекцията на по-разсеяните, обозначавайки уличните капани с всевъзможни предмети, вариращи от върбови клонки до плочкови ограждения стил Стоунхендж. Но все пак в случая не е важна естетиката, а нивото на животоспасяемост.

ПРЕДПАЗНИ ПАЛАТКИ

С непрекъснатите ремонти в най-различни части на София строителните материали – така да се каже, градивната субстанция на всяка формула за дълголетие на селищната реновация – често биват изоставяни за през нощта и изложени на вредни метеорологични влияния.

Също така рискът от затъване в субстанции като пясък и бетон от страна на случайни минувачи не е за пренебрегване.

Решенията, до които са достигнали градските иноватори, са интересни и разнообразни, но сред най-сполучливите от тях се нареждат хрумки като найлонов дъждобран или огромна предпазна палатка с размери на надуваем замък.

ОГРАЖДЕНИЯ ЗА ВИСУЛКИ

Висулките са бичът на модерното общество. Те са невидима заплаха, грозяща всеки свел поглед към краката или телефона си гражданин. С гигантските си размери, до които повечето сталактити биха изглеждали дребни и незначителни, висулките са сатанистки образувания, грозни твари, продукт на демонични сили и вредни влияния. Защо сме наказани с това явление? И най-вече – защо няма начин да се избавим от този бич на боговете веднъж и завинаги? Докато намерим отговори на тези въпроси, нашенци са открили правилния подход и той е превенция: ограждение, предупреждение, насаждение, особено в зони с огромно оживление. Класическата маркировка е бяло-червена лента, но се приемат полицейски сигнализации, коледни гирлянди и хелоуински декорации.

ОГРАЖДЕНИЯ ЗА КОЛИ

Автомобилът е най-опасният естествен враг на пешеходеца, той е и върховният хищник в градската джунгла. Във всеки един момент човек трябва да бъде нащрек за ниско прелитащи коли, а понякога това се оказва невъзможна задача с перманентно превърнатите в паркинг тротоари. Естествено, и тук изобретателността на българина взима превес с барикади от всевъзможни нискостойностни опаковъчни материали – кашони, палети, бутилки, кори от яйца с пирони: въобще всичко, което може да отблъсне желанието за паркиране и да донесе облекчение на човекопотока.

СИГНАЛИЗАЦИЯ ЗА ДУПКИ

Макар и изначално мразени, водачите на превозни средства също не заслужават подобна съдба, а именно пропадане в дупка стил пропаст, граничеща с миниканьон. Във всеки квартал има по една такава. Някои дори си имат имена, например Мариана от Марианската падина,  Грамадина по общи физически белези или Мъртво море по мотиви от едноименното близкоизточно езеро. Незаконно е гражданин сам да поправи или запълни с нерегламентиран бетон подобно скално образувание, така че единствената възможност за предпазване на полуоските, каретата и маншоните на нищо неподозиращите преминаващи леки коли е маркиране на всеки по-значителен пропуск в асфалта подобаващо: пластмасова бутилка с флагче на любим отбор, бонзай или малко иглолистно растение, а в крайни случаи дори статуя на Богородица с тематично подредени пред нея свещи.

Докато чакаш в някое софийско задръстване можеш да почетеш книга, която ще те разсмее повече от градските неуредици.

Или почети нещо вълнуващо посветено на лошото време.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *