Halloween - историята на един култ

Традиция или мода? Каква идея се крие зад един от най-дългоочакваните неофициални празници през годинита

  • 29.10.2013
  • от Ели Цонова

Всяка година на 31 октомври можеш да бъдеш някой друг. Хелуин е празникът, чиято традиция повелява да си смел, креативен и най-вече неразпознаваем. Малко или много, истинската причина да се превръщаме ежегодно в чудовища, е минала на заден план, отстъпила място на пиянски нощи с маскирани герои. Не всеки знае, че по този начин в миналото хората са се криели от злите духове, които според повелята си прокарвали път до света на живите именно в нощта на Вси Светии, търсейки „опаковка”, в която да се вселят.

Хелуин

 

В България също имаме подобен обичай, но тя не е в края на октомври, а в периода между Месни и Сирни заговесни. Тогава кукерите нахлузват страшните маски и прогонват тъмните сили и студа.

Хелуин, кукери

С течение на времето Хелуин се превръща в маскарад, а предпочитаните костюми неколкократно претърпяват метаморфоза. И докато още се чудиш в какво да се преобразиш тази година, ще те запознаем с различните трендове на последните десетилетия и как първоначалната идея на 31 октомври е била силно определяща за избора на костюм.

THE VERY BEGINNING: SAMHAIN

Хелуин не винаги се е казвал така. Келтският празник на мъртвите се е наричал дълги години Samhain (Соуин). Според келтите, в годината е имало четири големи празника. Samhain е бил отбелязван най-тържествено и е бележел началото на зимата. Считало се е, че на този ден душите на хората, починали през отминалата година, пътували към отвъдния свят. За да се предпазят от тях, хората палели големи огньове и принасяли в жертва плодове, зеленчуци и животни. С покръстването на келтите, празникът променя своето име, а църквата обявява първи ноември за ден на покойните светци.

GUISERS

Хелуин

 

Маскирането датира от сравнително по-късен период. Първите писмени сведения за костюми са от 1895 в Шотландия и от 1900 от Великобритания, Северна Америка и Ирландия. Текстовете споменават така наречените guisers (от англ. disguise, дегезировка), които са били силно повлияни от езическите корени на празника. Костюмите са били истински плашещи, изцяло посветени на идеята да прогонват злите духове.

MАСКАРАД

 

От 1930 насам става модерно хелуинските костюми да бъдат свързани с лица от шоубизнеса или филми. Това е и времето, когато са основани първите фирми, занимаващи се с продукцията и продажбата на костюми. Вариантите са хиляди, но всяка година става все по-трудно да се измисли ефекта визия, за която да не са се сетили поне още трима.

ХЕЛУИН ДНЕС

Хелуин

 

Днес Хелуин често е приеман като семеен празник, главно заради обикалянето от врата на врата, събирайки шоколади и бонбони. Други гледат на него като идеалната възможност за инцидентен секс с непознати, без необходимост от разкриване на самоличността. А за трети е просто още един псевдо празник, с който индустрията ни измъква парите от джобовете. Какъвто и да е твоят кейс, нищо не пречи да се позабавляваш в готина обстановка и с интересни костюми.

Виж нашите топ локации за софийски  Хелуин.