За животните с любов

5 идеи как можеш да бъдеш полезен на бездомните животни

  • 15.01.2018
  • от Мирела Василева

Всеки ден е повод да бъдеш добър към четириногите приятели като направиш някоя от следните добрини:

Разходи кучетата от приют „Фермата“

Няма по-зареждащ начин да прекараш съботата или неделята си от това да си поиграеш малко с кучетата от „Фермата“. След като прекарват цяла седмица в клетките си, те очакват с огромно нетърпение уикенда, в които доброволците се появяват, за да подарят на всеки така желаната разходка.

Освен удовлетворението, което щастливо размаханите опашки ще ти донесат, фитнесът ти е в кърпа вързан.

Ако искаш да прекараш някои от уикендите във „Фермата“, виж каква е организацията тук.

Стани приемен стопанин на куче или коте

Една от характерните черти на настоящето ни е страхът от обвързване и нищо чудно, ако не искаш да встъпиш в дългата връзка, която предполага взимането на домашно животно. Спасените от улицата кучета и котета, както и тези преживели някакъв инцидент, често имат нужда от дом, в който да останат само докато открият бъдещия си стопанин. В такива случаи можеш да отвориш вратите си само за няколко месеца и да се впуснеш в приключението да се грижиш за някого. Фейсбук е пълен с публикации за животни, търсещи приемен дом, така че ти трябва само малко смелост да опиташ.

Осинови

Тук работата става по-сериозна. Осиновяването на животно е отговорност, която трябва добре да обмислиш, но пък и наградата в емоционален план си заслужава напълно.

Печелиш добра компания и верен приятел, а това не е нещо често срещано.

Да вземеш куче или коте от приют е може би най-разумният вариант, защото там ще имаш възможност да се социализираш с животното с няколко поредни посещения, преди в крайна сметка да се приберете заедно.

Транспортирай, координирай и намирай

Ето нещо, с което можеш да помогнеш на всички пострадали от инциденти диви животни да стигнат до специализираните клиники, където могат да получат нужната помощ. Хубаво е да имаш кола, но и малко свободно време е повече от достатъчно.

„Дивите животни“ е неправителствена организация, която се опитва да се погрижи за всички обитатели на горите и планините. Ако смяташ, че можеш да отделиш част от свободното си време да транспортираш птици и животни от мястото, където са пострадали, до клиниката, свържи се с организацията и сподели с тях възможностите си.

Помогни на фермата за животни, пострадали от човешко насилие „Приятели на четири крака“

Варненската ферма „Приятели на четири крака“ вече години се грижи за домашни и селскостопански животни, станали жертва на своите собственици или захвърлени, след като вече не са били нужни.

В своята Фейсбук страница те разказват подробностите, довели до това трудно решение, и повече от всякога имат нужда от финансова, логистична и каква ли не друга помощ.

Ако искаш да се запознаеш с над четиридесетте обитатели на фермата и техните лични истории и да разбереш повече за това, как да съдействаш на дейността им, виж тук.

Посети пет фестивала на цената на един.