МЪЖЕ, ВИЕ СЪЩО СТЕ ОТ ВЕНЕРА!

Не се обича само веднъж и не е задължително да се бориш за любовта. Помисли над това преди да изпаднеш в депресия след поредната кофти среща

  • 27.08.2013
  • от Деси Николова

Венера се свързва с любовта, така че, скъпи мъже, вие сте също оттам. Каквито и гадости да разправяме за другия пол след раздяла, истината е, че и мъжете, и жените обичат по много. А това с разправянето на гадости никога не съм го разбирала. Мисля, че би било проява на неуважение към самата мен да обиждам хора, които съм казвала, че обичам. Не знам дали крачката между любовта и омразата е една, но съм сигурна, че ако любовта ти е истинска, няма да ти остави сила да правиш дори тази една-единствена крачка. И още две непонятни за мен, но широко разпространени любовни твърдения: 1. Веднъж се обичало; 2. Трябвало, ама чак задължително било, човек да се бори за любовта си. Първото твърдение бих нарекла дори малоумно.

Да обичаш само веднъж е мазохизъм, спрямо възможността ти да бъдеш щастлив.

Садизъм, спрямо уж обичания от теб човек и спрямо всички, които използваш, за да се утешаваш. Разбира се, не говоря за изключителните късметлии, които още от първия път нацелват споделена и щастлива любов и които са примерно осем човека от цялото земно население – говоря за останалите около 6 милиарда. Ако обичаш някого много, но тази любов не е хармонична, защо да не обичаш пак? А ако любовта ти е била толкова истинска, колкото си твърдял, тя никога няма да си отиде. Не е казано, че трябва да обичаш някой друг. Но не е и казано, че не можеш да обичаш още някого, давайки възможност на няколко човека да бъдат щастливи. Най-вече и на самия себе си. Сякаш целият свят е във война с егоизма, но не е новина, че светът е малоумен.

мъж, жена, любов

Нужната доза егоизъм има много по-голямо значение за здравето ти от това дали пушиш или се храниш здравословно. Най-важното правило, което трябваше да възприемем в курса за спасители гласеше, че трябва да се грижим първо за собствения си живот и чак тогава – за живота на удавника.

Ако не си добре, не можеш да спасиш никого.

Ако истински обичаш някого, но не можеш да го направиш щастлив, ще го оставиш в чужди ръце и ще се молиш те да успеят. А за борбата... Какво означава да се бориш за любовта си? И никой ли не се сеща, че има разлика между това да се бориш ЗА човека, когото обичаш, и С човека, когото обичаш!? Трябва ли да се вкопчиш в него с клюн и нокти? В повечето случаи се иска просто повече нравствена сила и красота, за да ПУСНЕШ, а не толкова да се БОРИШ. Целта на любовта не е да те боли, а дори и да те боли, в това няма нищо, ама нищо лошо. Важното е очите да блестят, без значение дали от щастие или от сълзи. Можеш да си обичаш и сам, просто не е толкова приятно. Но не е и безсмислено, защото те прави смислен.

Та така, скъпи мъже – тези, които съм обичала, но не съм затворила в клетка или намразила. И онези, които дори не познавам. Не знам с коя песен да ви поздравя за Св. Валентин, но съм сигурна, че в нея няма да се пее как ни прецаквате, нито че светът е за двама! А дамите ще поздравя с една кратка статия, която не представя любовното им удоволствие като най-сложния казус в световната медицина. (Надявам се да минем без забележката: Ама нали за любов си говорехме?! Защо пак намесихте секса?) Сексът не е най-важното в една връзка – с това съм съгласна. В една връзка има няколко много важни неща. Просто сексът винаги е едното от тях.

А за да ви се получи той добре, е хубаво да си казвате какво ви харесва. Може мъжете да са от Венера, но все още не могат да четат мисли!