Добрият сценарий на лошия герой

Песимизмът дебне отвсякъде, а спасение няма

0 коментара Сподели:

Имали ли сте в компанията си приятел, от тези големите песимисти, на който всеки ден му е крив светът и само мрънка? А споделяли ли сте с него ваша идея за развитие на бизнес или да похвалите нечии други успехи?

Най-вероятно сте, затова и не повтаряте. Защото, ако кажеш на песимиста, че имаш страхотна идея за бизнес, той ще ти каже, че нямаш пари да я осъществиш. А ако случайно му разясниш, че някой иска да инвестира в бизнеса ви, той ще ти отвърне, че няма да печелите достатъчно. Идеите за песимиста са като смъртоносни вируси, от които се страхува и се предпазва с голяма доза неприязън.

Например, ако предложиш на песимиста да го научиш как да изкарва пари, той ще ти каже дай ми кеш, вместо да си губим времето.

А всъщност, ако класираме най-лошите типове мърморковци и ги подредим по хейт, то те ще са:

5. Мрънкащият
4. Лошият
3. Злият
2. Мразещият
1. Песимистът

Защо песимистът е номер 1, ами защото има големи заслуги в отказването на хора от мечтите им,

мрази всички и всичко, хейтва дори собствените си стремежи, би отказал и дявола от неговите желания, ако можеше.

Силуетът на мрънкащото чудовище, или как да хванеш злото по маниера му?

Казвам ви, ако песимистът днес е българин, щеше да е средностатистически чичка с анцуг адидас от Илиянци, а любимата му фраза щеше да е „в тази държава нищо не се получава“. А като емигрира в Германия, се мисли за преуспял мияч на чинии в арабски ресторант.

Той няма любим цвят, защото дори и черното не му е достатъчно тъмен нюанс, за да опише душата му. Ако нямаше задръжки, песимистът щеше да плюе всички на церемонията по награждаване на „Оскарите“. А ако имаше власт, щеше да смени статуетките със златни малинки, защото нищо не е толкова добро за него, че да заслужи „Оскар“.

Любимите му филми са

„Успявай трудно“, „Последният бизнесмен“, „Изкуплението собствен бизнес“, „Успелите умират сами“, „Песимизмът не носи Прада“.

Ако песимистът оглавяваше политическа партия, щеше да откаже хората да гласуват за него, защото и той не е достатъчно добър. Ако беше политик, щеше да е по-силен от лошия пиар на Тръмп и по-властен от Путин.

Всезнайковци с лопата да ги ринеш, знаещи с лупа да ги търсиш

В България наблюдаваме феномена на криворазбраната успелизация. Според песимиста дори да си завършил „Право“, после ще сервираш в кафенето до Софийски университет. Знае ли човек, и там може да се практикува професията юрист – да защитаваш правата на клиента, който си е поръчал дълго еспресо, а ти му сервираш филтър кафе.

Оказва се, че не можеш да пребориш песимизма, защото това не е вирус, не е и култура. Песимизмът е начин на живот, майндсет, съзнание, а това се променя само от човека, който така или иначе не допуска външни фактори, които да му повлияят, не дай си боже, положително.

Със сигурност тези, които спечелиха във вторите GO FOOD & DRINK AWARDS, стоят далече от песимизма.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *