МУЗЕЯТ НА РАЗБИТИТЕ ВРЪЗКИ

Алтернативен контейнер за подаръци от бивши

  • 14.08.2013
  • от редакторите

Тъй като едно зло никога не е достатъчно, разделите имат още купища странични ефекти. Като пренебрегнем непреодолимото влечение към музика тип сега ли да се самоубия или по-късно, основен съкрушителен ефект след раздели имат купищата предмети, които в този момент далеч не искате да са ви пред очите. Точно затова идеята за Музей на разбитите връзки ни се струва гениална.

Това културно пространство ще се окаже отличен контейнер за материализирани емоционални отпадъци.

Идеята хрумнала на двойка хърватски художници – Олинка Виштица и Дражен Грубишич, които скъсали през 2006 г. Двамата нямали никаква идея, какво да направят с предметите, които символизирали връзката им, и затова решили да ги съберат в една малка колекция. Помолили и свои приятели да добавят по нещо. Мълвата за тази необичайна арт сбирка се разнесла доста бързо, след като пресата се заитересувала от идеята, и двамата започнали да получават всякакви предмети от десетки разстроени прясно зарязани хора.

връзки, любов, раздяла

Музеят на разбитите връзки се превъръща в същинска атракция, а Олинка и Дражен, които така и не се събрали отново, започват да организират изложби в големи градове по цял свят – от Истанбул до Ню Йорк. Съвсем наскоро пътуващата атракция се установи за постоянно в Загреб. Всъщност странният склад за разбити сърца е първият частен музей в Хърватия. Само за една седмица след откриването е посетен от над 1000 души, които искат да разгледат какво остава, след като чуждите връзки се разпаднат.

Както сигурно се досещаш, почетно място в подобна колекция имат десетки плюшени мечета, сувенири, белезници с пухчета, снимки, писма и часовници. Но това не е всичко. В изложбата са включени и предмети, които ще ви убедят, че дори най-ненормалният ви бивш/а е не просто с всичкия си, ами е с кротък нрав като на агънце. Не ни се мисли, що за връзка е било това, ако след нея остават потрошен градински гном, брадва или не дай си боже протеза за крак.

Преди да се обадиш в полицията, ще ти разкажем няколко истории, защото не е това, което си мислиш (и този път клишето си е цялата истина).

Един от най-интересните експонати без съмнение е протезата за крак, дарена от мъж на име Владич – ветеран, който губи крака си, след като стъпва на мина по време на войната за независимост в Хърватия. До протезата в Музея на разбитите връзки може да прочетете следния текст: Загреб, 1992: В болницата срещнах красива, млада и амбициозна социална работничка от Министерство на отбраната. Тя ми помогна много, когато се нуждаех от тази протеза, сближихме се и така се роди любовта ни.

връзки, любов, раздяла

Уви, изкуственият крак се оказа по-траен от нашата любов, сигурно е бил направен от по-качествен материал.

Личният ни фаворит е една изключително романтична... брадва, дарена от разярена лесбийка. Историята накратко е следната – две жени се влюбват, заживяват заедно, едната заминава за кратко в Щатите, и когато се връща след само 3 седмици разбира, че половинката й си е намерила друга. Нашето мъжко момиче гони измамницата от къщи, купува брадва и натрошава на трески всички нейни мебели. Въпреки че е изпълнена с доста агресия, тази история е наистина забавна, погледната от дистанция.

връзки, любов, раздяла

Истински груб начин да се отървеш от някого завинаги се крие зад една стара Nokia. Мъж казал на приятелката си, че иска да се разделят, и докато тя подсмърча нещастно насреща, той извадил мобилния  телефон от джоба си и й го подарил. Познайте защо? За да не може да му се обади никога вече.

Сред вещите видяхме и сватбена рокля, дарена от японка, която не понасяла да я вижда пред очите си, след като бракът й се разпаднал.

връзки, любов, раздяла

Леко отвратителни ни се сториха шарените боксерки, които са част от топ експонатите, но в крайна сметка се оказа, че те не са носени никога, защото мъжът, който ги е дарил, е имал интернет връзка с жена, която му ги изпратила за рождения ден. Двамата скъсали още преди да се видят на живо.

Двамата собственици на култовата колекция разказват, че жените са тези, които по-често оставят свои вещи в музея. За наша изненада изключение прави Турция, където мъжете проявили далеч по-голям интерес. Оказа се, че най-много предмети са дарени от британци, затова предупреждаваме – ако си тръгнали да търсиш голямата любов, Англия явно не е особено добра дестинация.

връзки, любов, раздяла

Не се съмняваме, че и ти имаш с какво да допринесеш за многообразието в Музея на разбитите връзки. Казват, че да се освободиш от товара, материален, а после и душевен, е най-бързият начин да преживеете раздялата. Другата опция е чисто по балкански, след като разгледаш и се позачетеш в историите, да заключиш, че има и хора, които са по-зле и от теб.

Дари по нещо, не бъди егоист.

Ако пък си щастливо обвързан, но водиш връзка от разстояние, непременно прочети статията ни "Любов от разстояние".