11 истории, в които съдбата прави каквото си иска

Просто големи съвпадения, късмет или карма?

0 коментара Сподели:
съдбата прави каквото си иска

4 юли е Денят на независимостта в САЩ, всички знаем това. Малко хора обаче знаят, че на тази дата си отиват трима от американските президенти.

През 1826 година, в отрязък от само няколко часа, умират Джон Адамс, втори президент на САЩ и Томас Джеферсън, трети поред. Пет години по-късно, пак на 4 юли почива Джеймс Монро, пети президент на САЩ. Ентусиазирани да спазят традицията, лекарите, които следят Джеймс Мадисън, четвъртият държавен глава, на смъртния му одър, се опитват с лекарства да удължат живота му, така че той да си отиде отново на 4 юли.

Съдбата обаче явно си знае работата и не търпи своеволия – Мадисън умира на 28 юни, няколко дни преди заветната цел.

Подобен опит за надлъгване със съдбата има и Луиз Естес, която ражда три от петте си деца на 29 февруари, в три поредни високосни години. Шансът това да се случи е 1 на милион. Първото дете се ражда на рядката дата случайно, както и второто. Семейството започва да се шегува, че трябва да се опитат нарочно да имат трето дете на същата дата. В крайна сметка планират петото си дете така, че терминът да е възможно най-близко до 29 февруари. Въпреки че терминът е на 24 февруари, те избират да изчакат и така Джейд също се ражда на 29-и.

Марк Твен пък се е родил точно когато Халеевата комета е минавала покрай Земята. И е умрял на следващото й преминаване, точно както е предсказал самият той.

В цялата ни история има само един човек, на когото толкова не му върви, че го удря метеорит. Докато законите за случайността казват, че метеоритите падат в ненаселени места като пустини и океани, този се приземява върху жена, кихаща на дивана си. През ноември 1954 Ан Ходжис е заспала някъде в Алабама, когато парче космическа скала разбива покрива и я удря, причинявайки огромна синина на бедрото й, но все пак всичко друго е наред. „Има по-голям шанс да бъдете ударени от торнадо, гръм и ураган едновременно“, коментира абсолютния малшанс астрологът Майкъл Рейнълдс.

Кармата наистина е кучка.

Британският актьор Антъни Хопкинс разказва за друго странно стечение на обстоятелствата. Той печели главната роля във филм, базиран на книгата „Момичето от Петровка“ от Джордж Файфър. Няколко дни след като подписва договора, Хопкинс отива в Лондон с желанието да си купи копие от книгата. За съжаление без успех – във всички книжарници, които проверява, тя вече е изчерпана. Актьорът решава да се прибере с метрото и там, на една пейка, случайно забелязва забравена книга. Да, това е точно „Момичето от Петровка“, но историята далеч не свършва дотук. Две години по-късно, по време на снимки във Виена Хопкинс се среща с писателя Файфър. В разговора авторът споменава, че дори няма копие от собствената си книга, дал я назаем на приятел, а той пък я загубил някъде в Лондон. Тогава Хопкинс показва копието, което е намерил, а вътре Файфър вижда собствените си бележки.

Слънцето и Луната изглеждат еднакви по големина също по една щастлива случайност. Луната е 400 пъти по-малка, но пък 400 пъти по-близо, ето защо са възможни и слънчевите затъмнения. През 2000 г. във видеоиграта Deus Ex прави впечатление, че кулите близнаци липсват.

Създателите обосновават липсата на небостъргачите с това, че те са били унищожени от терористична атака по-рано в сюжета на играта. Случайност?

По време на бейзболен мач на 17 август 1957 аутфилдърът на „Филаделфия Филис“ Ричи Ашбърн бие фал и топката излита в трибуните, за да удари жената на спортния редактор Ърл Рот – Алис. Ударът е силен и чупи носа й, но явно това не е достатъчно за Ашбърн. Докато изнасят жената на носилка, той изпълнява втори фал, с който отново успява да я цапардоса здраво. Колкото и да не ви се вярва, не е било нарочно.

В Мелбърн, Австралия, също има интересни съвпадения.

Там шофьорът на камион Бил Морган катастрофира и получава фатален сърдечен удар. Всъщност оказва се, че не е толкова фатален. В клинична смърт повече от 14 минути, Морган се съживява. Излиза от кома след 12 дни, когато семейството му изключва машините, които уж го поддържат жив. За голяма тяхна изненада не се сбогуват с него, а си го прибират вкъщи жив и здрав. Вече напълно възстановен, след година Морган предлага на приятелката си Лиса Уелс и тя казва „да“. Окрилен от радост, австралиецът купува билет от лотария и след кратко търкане с монета разбира, че е спечелил кола на стойност $17 000. ТВ станция разбира за интересните случки в живота на Морган и решава да заснеме историята му, разигравайки изтъркването на билета отново. Докато камерите снимат, той успява да спечели джакпот на стойност $170 000. Късмет, какво да го правиш.

Късметът работи и за корабната стюардеса и медицинска сестра Вайълет Джесъп. Тя оцелява при цели три корабокрушения — тези на „Титаник“, „Британик“ и „Олимпик“. Още като малка Вайълет се преборва с трудно лечимата тогава туберкулоза въпреки негативните прогнози на лекарите. След години тя се озовава на борда на луксозния кораб „Олимпик“ като стюардеса. На 20 септември 1911 г. „Олимпик“ се удря в крайцера „Хоук“, но въпреки големите щети успява да се прибере до Саутхемптън. Година след това, на 10 април 1912, Джесъп започва работа на известния „Титаник“. 4 дни по-късно той потъва, след като се натъква на голям айсберг. През 1916 г. пък потъва „Британик“, следващият кораб, на който Вайълет работи от страна на Червения кръст. 30 души загиват, но стюардесата не е една от тях.

Да, на някои им върви повече, отколкото на други.

В Айдахо например един крадец на дребно е роден без никакъв късмет. На първа страница на местния Lewiston Tribune се публикува снимка на мъж, който стои в магазин, облечен с палто на черни и сини квадратчета. Снимката е взета от камерата за наблюдение, на която се вижда, че мъжът съзира портмоне близо до касите и го прибира в джоба си. Оказва се, че по-рано жена го е забравила в магазина и е докладвала за това в полицията. Също на първа страница на вестника се появява снимка, уловила празничен коледен момент. Мъж с палто на черни и сини квадрати рисува коледни мотиви по витрината на магазин. Човекът е идентифициран като Майкъл Милхаус, собственик на Millhouse Signs. След кратко обсъждане в редакцията журналистите споделят с полицията съмненията си, че човекът от двете снимки на първа страница е един и същ. Милхаус е арестуван и му се налага да плати 5000 долара гаранция.

Случайност, съвпадение, съдба, карма, късмет, шанс, малшанс.

Наричайте тези истории както искате, но имайте предвид, че най-интересната от тях е тази, която разказва за безкраен космос с температури, достатъчно високи да изпарят всичко, или толкова ниски, че да го сковат в лед, където все пак съществува една миниатюрна планета. На нея има не само вода и атмосфера, които помагат за съществуването на живи организми, а я обитават и едни интелигентни форми на живот като нас. Сега кажете ми, че нямаме късмет.

Виж още 10-те най-прецакани хора на света.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *