7 начина да скриеш, че не си от София

Кратък наръчник за по-градско излъчване

0 коментара Сподели:

Не си сам. По-голямата част от хората на планетата не са от София, което води до кризи, разводи и непрестанни житейски поврати.

Ето, дори Джони Деп и жена му скъсаха. Казват, че я биел. Не е ясно, но е селско. Има си хас. Ако го пуснеш да се оправя у Софето, сигурно няма да може от Попа до Народен да стигне, какво като е известен.

Истината е, че на никой не пука дали си от Казичене или от Кентъки. Все тая. И все пак има начини да скриеш позорната истина. Ето как:

Говори за селото с романтика, но все едно не си бил там много

Нека селото за теб е мечтана обетована земя, където ще отидеш някой ден след пенсия само за да организираш фестивал на точената баница и шведското кино с целия насъбран през годините опит в града.

Така никой няма да заподозре, че си от неурбанизирано населено място и си доил кози до 16. Което само по себе си, е далеч по-смислен труд от стажа ти като криейтив асистент в бутиков сайт за нестандартно улично осветление от Италия. Факт, който ще осъзнаеш три дни преди Апокалипсиса.

Имай разкрепостен сексуален живот и го демонстрирай

Всички знаят, че на село се женят на 18, девствени. Бъди точно обратното на това. Участвай в интеррасови генгбенгове с фриволни берлинчани в реституирани апартаменти на скучаещи безработни приятели артисти около „Славейков“. Ходи без сутиен на работа, но само ако наистина се вижда, че си без сутиен.

Споделяй снимки от лятото си на Градина, в които хора от същия пол облизват ухото ти, а на заден план мъже с вързани на кок коси и плетени жилетки тичат безцелно навред.

Кръсти дъщеря си Гина, Стоя или Пена

Понеже от 89-а насам масово селяните си кръщават децата Гуендолин, Джесика и Лучия, бъди в актуалната остра опозиция и наименувай своето отроче в традиционен български стил, но все пак нестандартно. Не може Мария. Не може Иван. Заложи на нещо, което хем е класическо, хем е извънредно.

Нека дори на учителката в люлинската детска градина й стане ясно, че си има работа със съвременни градски хора. Ако нищо конкретно или супер автентично не ти идва наум, понеже така и не прочете Йовков в гимназията, то всичко до три букви, четири компромисно, върши работа.

Не поздравявай съученици и съграждани, ако ги срещнеш на улицата

Когато чуеш „Ко стаа, въъъъй, чуек, нье съм тье вьиждал от години“ зад гърба си, кажи на новата си приятелка, че не познаваш този човек и в момента, в който той почне да крещи „Петрееееее“ зад гърба ти, поясни, че от години си в центъра на нощния живот в София и всякакви хора вече те разпознават на улицата.

Неприятно ти е, но какво да направиш. После обясни на братовчед си, че си бил със слушалки и не си го чул. Не е хубаво да се развалят роднински връзки от суета.

Употребявай думи като „хлябче“, „бяли“ и „бубoлячка“

Особено ако не използваш много „я“ по принцип. Идването ти в София е чудесен повод да започнеш да издаваш някои звуци извънредно много. Свидетели сме как дори по телевизора хора от интелектуалните среди непрекъснато използват словосъчетания от рода на „Голямите селски амбиции ме правят бясен“.

Вярвай, че диалектът е порок, нищо че в университета учихте диалектология и там ви обясниха, че всъщност е богатство на езика. Образованието не е лошо нещо, но най-важни са контактите.

Храни се с био продукти и/или продукти, нехарактерни за българската кухня

Обясни на майка си, че не желаеш вече да ти праща киселото мляко в буркан, освен ако не е брандирано с етикет „био“ и със стилизирано лого на крава с криле – алюзия за това, че продуктът е произлязъл от свободно, щастливо животно.

Разказвай с часове за ореховия пай на баба си и не казвай на никого, че тя го наричаше „кекс негърче“, което е ужасно, и затова вече не си говориш с нея от години. И все пак паят й си струваше.

Участвай в проекти, инициативи, уъркшопи, ивенти, джем сешъни, пърформънси и др.

Както и в семинари, стартъпи, нетуъркинги, колаборации, конференции, фийчъринги, инсталации, флашмобове, работилници, пространства, брейнсторминги и случвания. Иначе на каква тема ще си говориш с другите хора и за какви хора, по дяволите, изобщо става дума, ако те не са срещнати по някой от гореописаните канали?

Когато си отидеш в родния дом и ти звъннат по телефона, казвай, че си на един ивент в провинцията, но нямаш търпение отново да си бек хоум, защото ти липсва капучиното с канела и карамел и светлините на града, отразени в паветата след полунощ…

ВИЖ ОЩЕ 10-ТЕ НАЙ-ЯРКИ ВИДА СОФИЯНЦИ

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *