БЪДИ КАКВОТО ИСКАШ. САМО НЕ СЕБЕ СИ

Бъди като Иван, Пешо, Пенка, Цура. Мрази всички еднакво

  • 19.01.2016
  • от Стефани Калчева

Ако сте пропуснали нестихващите картинки тип „Бъди като Цецка/Иван/Пешо“, значи живеете на самотен остров и не четете в момента този материал. Нюзфийдът във фейсбука ми ме подсети за някои от най-дразнещите неща, които принципно отминавам със снизходителна усмивка (и също мислейки си дали и аз не пускам някакви простотии, които предизвикват същата емоция в приятелите ми).

Пенка е фатална. Бъди като Пенка
Но как, ще попитате вие? Много лесно, би казала Пенка. Като за начало публично коментирайте всички мъже, които ви свалят, и всички, за които си въобразявате – така и така хората няма как да знаят със сигурност тънката граница между реалност и мечта, нека поне мислят за вас като за Моника Белучи в Люлин. Ако не сте особено пищна и няма с какво да се похвалите на профилната си снимка, може просто да повдигнете несъществуващите неща с корсет, да се наведете и от подходящ ъгъл да заснемете утопичните извивки, с ококорени очи с очна линия и дебел пласт червено червило. Абсолютно задължително е да имате червена коса, за да се чувствате фатална и неустоима. По някаква причина повечето боядисани в този цвят  жени не спират да демонстрират колко са огнени, опасни и невероятни, и то толкова настойчиво, че в един момент почти не остават в обкръжението ви жени с естествен скучен цвят. Ако все пак не е вашият цвят, може да си направите татуировка или нещо друго, което да крещи „Вижте ме! Не ми пука дали ме гледате!“. Пенка също така обича да пуска феминистични статии и песни тип Nobody's wife, доказвайки на себе си и на мъжете, коментиращи профилната с корсета, че изобщо не й пука какво се случва около нея, понеже е силна, независима жена! Само в гласово съобщение до най-добрата си приятелка може да пусне една сълза, че ще умре стара мома с котки и вестници.

Иван мрази снимки на снега. Бъди като Иван
По-досадно от безкрайно скролване на снежни снимки е мрънкането и ехидното подмятане, че Иван си няма работа и информира  за метеорологичните условия навън. Затова бъди като Пешо, който си мисли, че е уникален в тази констатация (заедно с още около 1 милион души), и при всеки удобен случай цъкай важно с език.

Всъщност по тази логика абсолютно нищо не е важно и интересно – ако си мислиш, че е тъпо да се споделят природни гледки, защото nobody cares, нали не си мислиш, че някой наистина се вълнува от песента, която слушаш в момента, и заведението, от което се тагна?

Или от онзи албум със сто снимки от пътуването ти до Барселона?

Цецка е интелектуалка. Бъди умна. Бъди като Цецка
Цецка не е фатална, не е била и няма стремежи да бъде. Тя е твърде заета да навира в очите на всички колко е умна и ерудирана. В профила на Цецка няма да видиш виц, снимка на сняг или напудрена профилна, но за сметка на това ще научиш за всички литературни събития, на които се е отбелязала. Може и да не е присъствала наистина, но имиджът се крепи на доверието. Затова бъди като Цецка – прекарай половината постановка в опити за снимка на сцената и тагване, качи поне един цитат на Блага Димитрова и шумно и напоително бий камбаната за това, че си в сесия. Как бихме живели без тази информация? Кой от нас е способен да носи товара на тези изпити в специалност, трудна за произнасяне? Бъди като Цецка, бъди фатална във философските си размишления за смисъла на живота и меланхоличните статуси.

Драган е веган/вегетарианец. Бъди досаден. Бъди като Драган
Колкото и да са досадни онези вицове от типа на „Как ще познаеш, че в пълна стая с хора някой е веган? Споко, той сам ще ти каже“, напоследък забелязвам колко е вярно. Уважавам много избора на всички, но не обичам непрекъснато да ми бъде навиран в лицето.

Драган не яде месо, всяко негово второ клипче е шокираща информация за нещо ново, което е вредно, и съвети как да оцеляваш с корени и слънчеви лъчи. Бъди отблъскващ като Драган, когато с приятели седнеш в заведение и те имат нещастието да си поръчат джолан. Драган в същото време има портмоне или зимни обувки от естествена кожа, но поради липсата на витамини не може да осъзнае абсурда на ситуацията. Защото да ядеш нещо, което е било живо, е ужасяващо, но да си слагаш парите в него или да газиш в преспи е напълно ок. Защото така. Защото Драган има двойни стандарти. Бъди като Драган.

Или бъди като Цура. На Цура й е през... пъпа какво се случва с хората, защото както тя, така и всички останали са луди.

Някои с един номер, други с цяла програма. Бъди като Цура – слагай иронични хаштагове и си свиркай.

Вместо да се дразниш на всичко, което виждаш във фийда, провери какво си отглеждаш във фейсбука си.