Три дами, на които сваляме шапка!

Или три вдъхновяващи истории, идеални за новия сезон

0 коментара Сподели:

По една или друга причина есента е времето, което ни кара да дойдем на себе си, и понякога това става по втория начин. Леки следморски депресии, кисели настроения в тон с дъжда и съхнещите листа навън и не на последно място – задължителната безпътица, когато трябва да сменим работата, мъжа, квартирата или котешката тоалетна на домашния ни любимец точно след като сме разбрали, че отново има ремонти на ключови столични булеварди. Есента е ново време. Мобилизираме се и знаем, че розовото лято свършва и предстоят поне няколко месеца на усилено бачкане, кални квартални улици и дълги нощи с минусови температури.

Ето защо, преди всичко това да ни се случи, имаме нужда от обилна доза вдъхновение,

за да се почувстваме като Редник Джейн минимум и да му покажем как го правим на тоя влажния сезон. За целта ви запознаваме с три жени, за които няма невъзможни неща. Минаваме транзит през Централна Европа, Америка и България, за да ти докажем, че независимо дали в бизнеса и модата, здравето и вътрешното себепознание или просто изкуството и съдбата, винаги има път, стига да си готов да го намериш, а тези няколко дами определено са намерили своя. И ние съвсем отговорно им казваме: Алелуя, baby! Шапка ти свалям!

Ене Бурда – Непримиримата!

Знаете ли какво се прави, когато мъжът ви, с който имате дългогодишен брак и три деца, ви изневери с два пъти по-младата си секретарка Елфриде Бройер? Не, не се тряскат врати и не се плаче до скъсване, а се създава модно издателство за милиони и се става една от най-влиятелните жени в света, за която дори бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер ще каже, че е постигнала в бившия Съветски съюз повече, отколкото трима немски посланици преди нея. Именно това прави непримиримата Ене Бурда, и то когато вече е на завидните 40 години! Ене, както я наричат всички, се ражда като най-обикновено девойче на 28 юли 1909 година в семейството на железопътния машинист Франц Бурда и жена му Мария в градчето Офенбург в Югозападна Германия. След това следва обучение при монахините в близкия манастир, а след него работа в електрическа компания. Именно там Ене среща младия, богат и красив наследник Франц Бурда, за когото се омъжва, а по-късно му ражда и трима синове.

Приказката обаче свършва, когато госпожа Бурда е на 40 години, и досега не е правила нищо друго, освен да бъде домакиня и примерна съпруга.

Тогава тя разбира, че благоверният й Франц всъщност не се е отказал от любовта си към нежния пол и системно й изневерява с чаровната си секретарка Елфи, на която дори е подарил малка печатница в близкия град. След разкритието обаче се случва нещо невероятно и отмъщението е типично по немски. Не, това не е развод! Ене взима печатницата, подарена на съперницата й, и сключва договор със съпруга си, в който той се задължава да й осигури финансови средства за неин собствен бизнес. Така се ражда една от най-могъщите модни и издателски империи, създавани някога – империята БУРДА! Тя започва със списание с тираж 100 000, а днес продава над 5 милиона броя по света на 16 езика в 89 държави. За нея в 28 държави се трудят  7400 души, които правят 252 заглавия – от които 70 в Германия, и докарват годишни продажби от над милион и половина евро. „Кралицата на дрехите“ става световна знаменитост, а първите й издания – Burda Moden, Meredith Burda, Anna и др., бележат нечуван успех и в соц държавите по онова време, сред които е и България.

Ене си отива от този свят на 96 години през 2005 г., като доказва, че една изневяра не е болка за умиране,

а напротив – може да е причина за милиони и световна кариера. Стига да знаеш как.

Биляна Савова – Търсещата!

Биляна Савова е арт директор на списание EVA, собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio и инициатор на движението „МС – Мога Сам“, но всъщност Биляна е много повече от това. Тя е един от най-смелите пътешественици, войн в женско тяло, за който скоро сме чували. Нейното пътуване е и едно от най-трудните – пътуването към самата себе си. Пътуването навътре. Преди 8 години Биляна чува диагнозата МС (множествена склероза) и знаете ли какво прави? Не, не се отказва, не се плаши, не се затваря и не се крие. Тя започва да търси. Осъзнавайки, че съвременната медицина лекува не причината за заболяването, а само симптомите и последствията, и то по доста съмнителен начин (като ползи за нашия организъм въобще), Биляна решава да се обърне навътре и на Изток, за да разбере за себе си защо се случва всичко това. Така тя започва дългото търсене на своя личен път. Преди 10 г. се изкачва на 5500 м височина в Хималаите и разбира, че човек може да разчита само на себе си, независимо с колко шерпи и носачи е заобиколен.

Независимо дали му е трудно или не. Ние сме в собствените си ръце и това трябва да е ясно на всички, които искат да „се занесат“ до едно по-добро бъдеще.

Смелата мис Савова обръща личния си свят на 180 и 360 градуса, и то почти веднага след като чува диагнозата. Тя започва да търси. Започва да посещава Индия и се обръща към аюрведа. Четири години под ред нейният дом за известно време от годината са различни аюрведични клиники в Индия, като последните три години са запазени за клиниката АЮШПРАНА, в която се занимават специално с хора с МС. Там Биляна мълчи, прави детокси, специални практики и процедури, медитира, чисти всяка стая и килерче на душата си, за да победи. И знаете ли какво? Тя побеждава! Побеждава, за да разкаже и на другите какво е научила, как го е постигнала и защо е нужно всички да бъдем „здравословни егоисти“. Да имаме елементарна хигиена в живеенето си, в общуването си и в емоционалния си свят. Да стигнем до себе си, за да се излекуваме. Да се излекуваме, за да се познаем.

Вивиан Майер – Неизвестната!

Разказваме история, която няма как да не си чувал поне веднъж. В един слънчев ден на 2007 г., докато съвсем случайно си вървял по чикагските улици, 29-годишният агент на недвижими имоти Джон Малууф се отбил до заложната къща RPN Sales с надеждата да намери добри черно-бели кадри от района на Portage Park, които му трябвали за новата му книга. Ненадейно обаче Джон забелязал няколко прашасали кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те, които решил да купи за скромната сума от 400 долара. Така на него, а и на света изневиделица им се случила неизвестната, но гениална Вивиан Майер! След като се заравя в кашоните, Джон осъзнава, че е попаднал на нещо забележително, и се заема да систематизира и прояви черно-белите фотографии от улиците на Ню Йорк и Чикаго от средата на 50-те. Докато се занимава с всичко това, той открива на дъното на единия от кашоните плик от фотолаборатория, на който е изписано името на получателя:

Вивиан Майер, която очевидно е автор на кадрите.

Джон обаче дълго отлага срещата с авторката, докато един ден не вижда некролога й в Chicago Tribune. Починала на 83 години, Вивиан се оказва специална жена и очевидно един от най-добрите американски фотографи от новата история. Майер се ражда през 1926 г. в Ню Йорк, но прекарва детството си във Франция. През 50-те се завръща в Ню Йорк и се установява в Чикаго, където работи 40 години като детегледачка. През свободните си дни обикаля Ню Йорк и Чикаго и снима с апарата си – емблематичния Rolleiflex. Тя е криела от всички това свое хоби, а днес, когато тайната й най-после е разкрита, мнозина съжаляват, че приживе не са познавали тази забележителна жена, която определено е „имала око за нещата“. Към днешна дата снимките й струват значителни суми, а световните галерии се надпреварват да излагат творбите й.

Последната история доказва, че понякога съдбата ни се усмихва дори в самия край на пътуването,

но какво ще се случи преди това, си зависи изцяло от теб. Есента идва и точно сега е време да напишеш своето лично live story, а дали после някой ще го разказва… Постарай се!

Виж още една дама, за която думите са малко… Невена!

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *