ТРИ ДАМИ, НА КОИТО СВАЛЯМЕ ШАПКА!

Или три вдъхновяващи истории, идеални за новия сезон

0 коментара Сподели:

По една или друга причина есента е времето, което ни кара да дойдем на себе си, и понякога това става по втория начин. Леки следморски депресии, кисели настроения в тон с дъжда и съхнещите листа навън и не на последно място – задължителната безпътица, когато трябва да сменим работата, мъжа, квартирата или котешката тоалетна на домашния ни любимец точно след като сме разбрали, че отново има ремонти на ключови столични булеварди. Есента е ново време. Мобилизираме се и знаем, че розовото лято свършва и предстоят поне няколко месеца на усилено бачкане, кални квартални улици и дълги нощи с минусови температури. Ето защо, преди всичко това да ни се случи, имаме нужда от обилна доза вдъхновение, за да се почувстваме като Редник Джейн минимум и да му покажем как го правим на тоя влажния сезон. За целта ви запознаваме с три жени, за които няма невъзможни неща. Минаваме транзит през Централна Европа, Америка и България, за да ти докажем, че независимо дали в бизнеса и модата, здравето и вътрешното себепознание или просто изкуството и съдбата, винаги има път, стига да си готов да го намериш, а тези няколко дами определено са намерили своя. И ние съвсем отговорно им казваме: Алелуя, baby! Шапка ти свалям!

ЕНЕ БУРДА – НЕПРИМИРИМАТА!

Знаете ли какво се прави, когато мъжът ви, с който имате дългогодишен брак и три деца, ви изневери с два пъти по-младата си секретарка Елфриде Бройер? Не, не се тряскат врати и не се плаче до скъсване, а се създава модно издателство за милиони и се става една от най-влиятелните жени в света,

за която дори бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер ще каже, че е постигнала в бившия Съветски съюз повече, отколкото трима немски посланици преди нея. Именно това прави непримиримата Ене Бурда, и то когато вече е на завидните 40 години! Ене, както я наричат всички, се ражда като най-обикновено девойче на 28 юли 1909 година в семейството на железопътния машинист Франц Бурда и жена му Мария в градчето Офенбург в Югозападна Германия. След това следва обучение при монахините в близкия манастир, а след него работа в електрическа компания. Именно там Ене среща младия, богат и красив наследник Франц Бурда, за когото се омъжва, а по-късно му ражда и трима синове. Приказката обаче свършва, когато госпожа Бурда е на 40 години, и досега не е правила нищо друго, освен да бъде домакиня и примерна съпруга. Тогава тя разбира, че благоверният й Франц всъщност не се е отказал от любовта си към нежния пол и системно й изневерява с чаровната си секретарка Елфи, на която дори е подарил малка печатница в близкия град. След разкритието обаче се случва нещо невероятно и отмъщението е типично по немски. Не, това не е развод! Ене взима печатницата, подарена на съперницата й, и сключва договор със съпруга си, в който той се задължава да й осигури финансови средства за неин собствен бизнес. Така се ражда една от най-могъщите модни и издателски империи, създавани някога – империята БУРДА! Тя започва със списание с тираж 100 000, а днес продава над 5 милиона броя по света на 16 езика в 89 държави. За нея в 28 държави се трудят  7400 души, които правят 252 заглавия – от които 70 в Германия, и докарват годишни продажби от над милион и половина евро. "Кралицата на дрехите" става световна знаменитост, а първите й издания – Burda Moden, Meredith Burda, Anna и др., бележат нечуван успех и в соц държавите по онова време, сред които е и България.

Ене си отива от този свят на 96 години през 2005 г., като доказва, че една изневяра не е болка за умиране, а напротив – може да е причина за милиони и световна кариера. Стига да знаеш как.

БИЛЯНА САВОВА – ТЪРСЕЩАТА!

Биляна Савова е арт директор на списание EVA, собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio и инициатор на движението „МС – Мога Сам“, но всъщност Биляна е много повече от това. Тя е един от най-смелите пътешественици, войн в женско тяло, за който скоро сме чували. Нейното пътуване е и едно от най-трудните – пътуването към самата себе си. Пътуването навътре. Преди 8 години Биляна чува диагнозата МС (множествена склероза) и знаете ли какво прави? Не, не се отказва, не се плаши, не се затваря и не се крие. Тя започва да търси. Осъзнавайки, че съвременната медицина лекува не причината за заболяването, а само симптомите и последствията, и то по доста съмнителен начин (като ползи за нашия организъм въобще), Биляна решава да се обърне навътре и на Изток, за да разбере за себе си защо се случва всичко това. Така тя започва дългото търсене на своя личен път. Преди 10 г. се изкачва на 5500 м височина в Хималаите и разбира, че човек може да разчита само на себе си, независимо с колко шерпи и носачи е заобиколен.

Независимо дали му е трудно или не. Ние сме в собствените си ръце и това трябва да е ясно на всички, които искат да „се занесат“ до едно по-добро бъдеще.

Смелата мис Савова обръща личния си свят на 180 и 360 градуса, и то почти веднага след като чува диагнозата. Тя започва да търси. Започва да посещава Индия и се обръща към аюрведа. Четири години под ред нейният дом за известно време от годината са различни аюрведични клиники в Индия, като последните три години са запазени за клиниката АЮШПРАНА, в която се занимават специално с хора с МС. Там Биляна мълчи, прави детокси, специални практики и процедури, медитира, чисти всяка стая и килерче на душата си, за да победи. И знаете ли какво? Тя побеждава! Побеждава, за да разкаже и на другите какво е научила, как го е постигнала и защо е нужно всички да бъдем „здравословни егоисти“. Да имаме елементарна хигиена в живеенето си, в общуването си и в емоционалния си свят. Да стигнем до себе си, за да се излекуваме. Да се излекуваме, за да се познаем.

ВИВИАН МАЙЕР – НЕИЗВЕСТНАТА!

Разказваме история, която няма как да не си чувал поне веднъж. В един слънчев ден на 2007 г., докато съвсем случайно си вървял по чикагските улици, 29-годишният агент на недвижими имоти Джон Малууф се отбил до заложната къща RPN Sales с надеждата да намери добри черно-бели кадри от района на Portage Park, които му трябвали за новата му книга. Ненадейно обаче Джон забелязал няколко прашасали кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те, които решил да купи за скромната сума от 400 долара. Така на него, а и на света изневиделица им се случила неизвестната, но гениална Вивиан Майер! След като се заравя в кашоните, Джон осъзнава, че е попаднал на нещо забележително, и се заема да систематизира и прояви черно-белите фотографии от улиците на Ню Йорк и Чикаго от средата на 50-те. Докато се занимава с всичко това, той открива на дъното на единия от кашоните плик от фотолаборатория, на който е изписано името на получателя: Вивиан Майер, която очевидно е автор на кадрите. Джон обаче дълго отлага срещата с авторката, докато един ден не вижда некролога й в Chicago Tribune. Починала на 83 години, Вивиан се оказва специална жена и очевидно един от най-добрите американски фотографи от новата история. Майер се ражда през 1926 г. в Ню Йорк, но прекарва детството си във Франция. През 50-те се завръща в Ню Йорк и се установява в Чикаго, където работи 40 години като детегледачка. През свободните си дни обикаля Ню Йорк и Чикаго и снима с апарата си – емблематичния Rolleiflex. Тя е криела от всички това свое хоби, а днес, когато тайната й най-после е разкрита, мнозина съжаляват, че приживе не са познавали тази забележителна жена, която определено е „имала око за нещата“. Към днешна дата снимките й струват значителни суми, а световните галерии се надпреварват да излагат творбите й.

Последната история доказва, че понякога съдбата ни се усмихва дори в самия край на пътуването, но какво ще се случи преди това, си зависи изцяло от теб. Есента идва и точно сега е време да напишеш своето лично live story, а дали после някой ще го разказва… Постарай се!

Виж още една дама, за която думите са малко… Невена!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *