GO AGENT В МААСТРИХТ: СТЕФАН ЖЕЛЯЗКОВ

Маастрихт е един от двата най-стари града в Холандия. И четири пъти годишно се превръща в столица на джаза…

0 коментара Сподели:

Стефан живее в Холандия от почти 6 години. Озовава се в Маастрихт, за да учи предприемачество в Hotel Management School Maastricht, който е част от University ZUYD. Обича да пътува, да опознава хора и да открива и създава нови ниши. В момента е партньор в -както сам казва, най-страхотното заведение/бар/ресторант за млади хора и студенти в региона, а успоредно с това се занимава с два различни start up проекта в други сфери.

От колко време се подвизаваш в Маастрихт?
5 години и половина горе-долу, може би 6.

С какво се занимаваш?
Партньор съм в най-прекрасното заведение за млади хора в региона и се опитваме да правим хората с една идея по щастливи .

Какво ти се иска да знаеше…
Когато пристигнах в Маастрихт, бях изключително изумен колко мултинационално и изключително културно може да  бъде едно градче с големината на родния ми град Стара Загора. Десетките хиляди студенти от цял свят и многобройните туристи нонстоп ме карат да се замислям, че бих искал да зная много повече за всяка една индивидуална култура, за да мога да ги опозная много по-бързо и да изчерпя всичкото знание от тях. Но към това се адаптираш с времето и със социалните контакти. Най-много ми се иска да знаех, че не трябваше да си оставям колелото отключено за повече от 30 секунди пред магазина, в който бях…

Опиши ни типичен местен.
Хората от Маастрихт са много интересни. Местните са изключително културно обогатени и тотални индивидуалисти. Изключително горди са сграда си и повечето от тях, особено по-възрастните, носят в себе си този типичен „маастрихтски дух“, ако мога така да го нарека. Не знам и точно как да ги опиша, но са много забавни, знаят как да се забавляват и да бъдат различни от другите части на Холандия.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна Маастрихт.
Това е може би един от най-трудните въпроси от това интервю. Тъй като съм заобиколен от индивидуалисти, мечтатели, изобретатели и други, всеки един от тях би се обидил, ако не е в отговора на този въпрос. Но може би един от най-интересните хора, които срещнах, беше едно момче на моята възраст от Бразилия, с когото започнахме заедно университета. На него това му беше 3-тия поред университет, тъй като страшно бързо му доскучаваше и живееше на принципа, че иска да пътува, да опознае себе си и други хора и да реши какво да прави в последствие. Беше учил навсякъде по света и беше страшно интелигентен. Изключителна персона. Пушеше страшно много марихуана и това сякаш го вдъхновяваше. Изкара 2 години в нашия университет с топ успех и реши да спре и да се върне в Бразилия, записвайки коренно различна специалност – право. Създаде много успешен бизнес за куриерски услуги с велосипеди в Бразилия и впоследствие започна да се занимава с хуманитарна дейност и да допринася за решаването на важни казуси в Бразилия, свързани с трафик на хора. 

Най-нелепата свалка?
От нейна страна: Май много не ме свалят. Ха-ха.
От моя страна: Видях едно изключително красиво момиче в един бар. Гледахме се цяла вечер и след това, докато стоеше до нас на бара, ѝ подарих една розичка от хартия… Очаквах да се заговорим, а тя ме целуна по челото и си тръгна. Почувствах се супер конфузно.

Препоръчай ни места за парти?
Местата за парти в този град са доста ограничени. Главно холандските студенти се забавляват в супер претъпкани кафе/бар/дискотека от 90-те стил заведения, в които дъни техно и се разлива бира. Но масата от международни студенти предпочита места, в които завързването на социални контакти е по-възможно.

Има организации, които правят партита на различни и много интересни локации, като изоставени църкви, лодки или индустриални сгради, които се случват по 3-4 пъти на седмица и са изключително популярни. Главно всяко парти е разделено на Live Bands, хип-хоп и техно диджей в различни зали и наистина се получават доста интересни събития.

Препоръчай ни места за хапване.
Моето заведение, ха-ха! Тук можеш да намериш най-добрите гурме бургери и хотдог в региона, както и изключителни стекове и току-що омесена паста. А коктейлите ни са неописуемо свежи и различни, направени от банда луди миксолози. В момента е в процес на ребрандинг и от Kiwi ще бъде преименувано на Fresh.

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill).
Маастрихт разполага с около 3-4 големи парка. Но за жалост няма подходящия климат за тях. Естествено, когато времето е топло, хората главно чилват точно на тези паркове с каси бира, бутилки вино, джойнтове, музика и е уникално яко.

Кои са забележителностите, които би вкарал в графа “задължителни”?
В Маастрихт има статуя на Д‘Артанян от мускетарите. По-точно там е бил убит, но не мисля, че това е много впечатляващо. Залезът и лилавото небе над реката на Маастрихт през пролетта е нещото, което човек трябва да види.

Има ли фестивална култура, харесал ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?
Има изключително много. Най-любимите са ми джаз фестивалите, които се провеждат по 4 пъти в годината (за всеки сезон) и в рамките на 3 дни целият град се трансформира в джаз.

Всяко кафе е пълно с джаз музиканти, всяка малка уличка също. И всичко е изключително живо. Доста сюрреалистична картинка. Всичко се превръща в Музика.

Същевременно има и средноголеми фестивали, както и рок такива, на които обожавам да ходя. Най-често са безплатни и идват банди като Crystal Fighters, Bombay bicycle club, Charles Bradley, The Kasabians, etc. Главно новоизгряващи банди и една-две, които вече са навлезли малко по-сериозно на музикалната сцена.

Най-странното място, на което си бил на парти / прекарвал нощта?
Заспал на един дюшек в килер, в право състояние, в една огромна къща след парти за рождения ден на един мой много близък приятел. И до ден-днешен никой не може да си обясни как се озовах там.

Какво ти липсва от България?
Киселото мляко и касиерките, които ти се сърдят, ако им кажеш „Добър ден“.

С какво не можеш да свикнеш?
С времето, с това, че трябва да нося кожено яке през юни…

С какво се свиква лесно?
С това да ти крадат колелото по около 2 пъти на месец.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Маастрихт?
Да накарам всички германци, които са наоколо, да имат чувство за хумор.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Задължително около пролетта или лятото… които горе-долу са един и същи сезон. Така че от април до септември.

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Facebook.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш със себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Слънчеви очила, шарени чорапи и слушалки.

Ще се задържиш ли в Маастрихт?
Може би максимум година и половина и след това искам да пътувам по света. Тайланд или Австралия са следващите ми дестинации, които искам да преоткрия.

Ходи ли ти се до Ню Йорк? Хайде, екскурзовод този път е Alek Sandar.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *