СЪКВАРТИРАНТ VS. САМОСТОЯТЕЛНО ЖИЛИЩЕ

Какви са предимствата на това да си делиш жилищните разходи с приятел пред това да живееш сам

0 коментара Сподели:

Много от нас поне веднъж са си задавали въпроса дали да не се изнесат на квартира с някой приятел, да живеят самостоятелно или да останат при родителите си. Особено софиянците сме склонни да си стоим в хотел „Мама“, защото така ни е уж по-удобно – не плащаме грешни пари за наем и освен това ползваме безплатно всички възможни удобства, започвайки от богатото и ежедневно обновявано меню с домашно готвена храна и стигайки до парното. Въпреки това неминуемо идва моментът, в който трябва да решиш кое е по-важно за теб – да те обгрижват целодневно или да бъдеш свободен да правиш каквото си искаш без да се налага да даваш ненужни обяснения. Така стигаш и до следващия избор – да си вземеш жилище под наем сам или с приятел.

ЕРГЕНСКА БЪРЛОГА

Каквото и да си говорим, да живееш сам е лукс. Не се съобразяваш с никого, чистиш когато си искаш, слушаш музика и грачиш на воля без да те е срам, че някой ще те чуе.

Най-голямото предимство без съмнение е спокойствието.

Никой не ти мести вещите, подреждаш си нещата, както на теб ти харесва, не се тряскат врати, не ходиш на пръсти, когато се прибираш рано сутрин от някое парти и знаеш, че зависи само и единствено от теб (и от благоприличието на някои съседи) дали ще можеш да спиш до късно или не.

Също така имаш възможност да се разхождаш из жилището така, както не би искал никой да те види. Домашните дрехи носят доволна доза комфорт, но рядко са представителни. За да бъдем честни, най-удобни са именно онези протрити от носене чорапи и тениските с дупки от пералнята. Всички го правим, но малцина биха се показали така пред публика.

ДЯДОВАТА РЪКАВИЧКА

От сериалите знаем, че винаги е забавно да си делиш квартирата с някого. Ако този някой ти е и приятел, още по-добре. Да имаш съквартирант ти гарантира никога повече да не ти е самотно. Ако не си интровертен по характер, определено ще ви е забавно. Можете да гледате филми, да хапвате заедно и да разсъждавате над живота с ясната представа, че всеки си има стая и по всяко време може да се оттегли на спокойствие.

Със съквартирант, дори да ти свършат парите, никога няма да останеш гладен.

Вече няма и да ти е гузно да си поръчваш джънк само за себе си, защото има кой да сподели среднощното ти прегрешение. Спонтанните приятелски събирания също няма да са нещо необичайно и трябва да си психически подготвен почти постоянно да заварваш непознати да крашват на дивана вкъщи. Но ако съквартирантът ти е готин, и приятелите му ще са.

НАРЪЧНИК НА СЪКВАРТИРАНТА

Както повечето неща, които на теория звучат добре, и животът със съквартирант може да бъде предизвикателство на практика. Не едно приятелство е било разваляно, защото съвместният живот не се е получил.

Същинско изкуство е да съчетаваш добрите отношения с битовите отговорности.

Колкото и да сте си близки, трябва от самото начало да е ясно, че сметките се делят наполовина, храната на другия не се изяжда без предварително питане и не се влиза в чужда стая просто така, още по-малко, за да вземеш уж назаем някоя вещ. Всичко трябва да има своите граници и ако те не бъдат прекрачени, нищо не би попречило на хармоничното ви съжителство.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *