РОДНИНИТЕ, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ

Всеки ги има - роднините, с типичните за тях дразнещи навици, които постоянно ни карат да си търсим свидетелството за осиновяване

0 коментара Сподели:

Тази статия е специално за чичо ти, който умира да научи каква заплата получаваш и какъв процент от нея отива във фонд „Пенсионно осигуряване”; леля ти, която знае как се прави най-вкусната баница, кой е най-ефикасният перилен препарат на пазара и къде се почива най-добре по българското черноморие; братовчедите ти, чиито имена не знаеш, но които си готов да приютиш на дивана си за неопределен период от време.

И така, настани се удобно пред монитора, позиционирай чаша с гореща напитка наблизо и се запознай с… вашите.

ЧИЧО ТИ 007

Той не е завършил школата в Симеоново, няма официално криминално досие, нито достъп до подслушвателна техника. Всъщност няма достъп до никаква техника, с изключение на домашните електроуреди и мобилния си телефон. За сметка на това има завидни знания, опит и най-вече нюх в сферата на разузнаването, които не са го отвели до дебрите на ФБР само поради лошо стечение на обстоятелствата.

Нямаш много какво да си кажеш с него, но пък той винаги има какво да те попита. Казвал си му десетки пъти каква заплата взимаш и какъв наем плащаш, но той не пропуска възможност да получи актуална информация по тези въпроси на всяко семейно събиране. Смята, че си много заблуден задето си се съгласил да ти взимат толкова много пари за осигуровки и редовно изчислява каква сума би натрупал досега, ако си спестявал този разход през последните пет години.

Ако го помолиш, може да ти даде много ценни съвети за това как да прецакаш „системата”. 

В интерес на истината, и да не го помолиш, пак ще ти ги даде. 

Освен това разбира от футбол, коли, политика, лов и риболов, ВИК инсталации, а отскоро и от бокс.

Чичо ти не е като баща ти. Той не те е строявал като малък и не се е червил заради теб на родителски срещи. Може би затова не разбира много от нещата, които правиш и често се изненадва от постъпките ти. Не помни кога е рожденият ти ден, но, ако се замисли, може да познае годината, защото знае, че същата зима е започнал работа в завод „Електроника”. Същата тази навид незаинтересована персона обаче е човекът, на когото можеш да се обадиш в три часа през нощта, защото имаш нужда от кабели за падналия ти акумулатор. От него можеш да поискаш малък заем, когато си закъсал за пари и ти е неудобно да помолиш вашите. Защото той е чичо ти и, освен досаден бърборко, е един от последните представители на породата „мъж на място”. А освен това те обича. По свой си начин. Дори да не го признава гласно.

 

ЛЕЛЯ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР

Слагам лелите в списъка с роднините, въпреки че не мисля, че е задължително да са такива. Да си леля е нещо като професия или по-скоро призвание. Освен лелите по кръв, има лели-съседки, лели-семейни приятелки, лели-кръстници и така нататък, и така нататък. Обикновено човек има една, най-много две лели, които счита за свои си, независимо дали дели с тях общи гени или не.

Та, говоря за онази леля, чието име не е нужно да уточняваш, защото тя е просто „леля”. Помниш я откакто помниш себе си. Имаш един куп спомени с нея, а тя пък има два пъти повече с теб, защото ревностно пази в сърцето и ума си мигове още от времето, когато си прохождал. За нея ти си нейно дете и твоите триумфи и корабокрушения са също толкова важни, колкото и тези на родните й деца. 

Тя помни не само рождената ти дата, но и часа, знае точно какво е правила, когато са й казали, че си се появил на този свят. 

И ако се е случило така, че по това време е пекла джинджифилови сладки, и до днес се усмихва лекичко, когато усети този аромат.

Случвало се е да я хванеш в лъжа. Не, случвало се е тя да те хване в лъжа. И тогава си се изчервявал така, като би се изчервил само пред майка си, защото усещането е почти същото. Поставяла те е в неудобни ситуации, когато е разказвала не особено лицеприятни истории от детството ти в присъствието на твои приятели или (ох, дано не) кандидат гаджета. Чувал си някои от историите й безброй пъти, но продължаваш да кимаш с разбиране, когато ти ги разказва за пореден път, защото сърце не ти дава да й кажеш, че знаеш края наизуст. Някой път ти е щуквало на ума да й кажеш, че не е права или еди-какво си не е нейна работа, но все не си го правил, пак поради причината от предното изречение.

Днес леля ти си има собствен бутон за бързо набиране в телефона ти и номерът й е нещо като 911 за американците. Тя е лекар, шивач, психолог, дизайнер и шеф готвач. Неин специалитет са кашите, по-точно оправянето на каши – онези, в които ти си се забъркал. Експерт е по съветите във всяка област и въпреки че не всеки път следваш напътствията й, винаги се радваш да ги чуеш, защото думите й действат по-успокоително и от Ксанакс. Освен от сутрин до вечер, тя е леля и през нощта, когато винаги може да й звъннеш или направо да й погостуваш – няма нужда да чукаш на вратата, за теб тя винаги е отворена.

БРАТОВЧЕДИ В ПОВЕЧЕ

 

 

Пълен абсурд – братовчедите никога не са в повече. И всеки път, когато си помислиш обратното, от някъде ще се появи нов екземпляр, който да ти покаже, че преди са ти били малко. С част от тях си израснал, с други се виждаш само по празници, а има и такива, за чието съществуване знаеш само от разказите на баба си. Делят се на следните групи: първи, втори, „тези не ги познавам” и „тези не се броят”. С последните спокойно можеш създаваш поколение, там роднинството е по-скоро на теория.

Братовчедите са най-непредвидимите роднини. 

Тъкмо им научиш имената и все ще се намери някой, който да се ожени, разведе или да си измисли сценичен певдоним. 

По-малките от тях помниш като сладки бебета, докато един ден леля ти не те сюрпризира с новината, че самите те вече имат деца. А стане ли това, бъди подготвен да срещаш въпроса „А ти кога?” в очите на по-възрастните си роднини на всяко семейно събиране.

Дотук нещата с братовчедите не изглеждат никак розови, но не се подлъгвай. Те са нещо безценно, особено ако нямаш братя и сестри. В такъв случай най-вероятно в албумчето ти с детски снимки има една дузина фотоси с брат’чедите, които са били неизменни спътници в игрите на криеница, дама, народна топка, садже и карти. И сигурно поне веднъж са опирали пешкира наравно  теб, когато си сътворявал поредната щуротия. Затова сега, дори да си на другия край на света, когато наемаш квартира си струва да помислиш къде може да сместиш едно походно легло – за всеки случай…

А представи си само какво става, когато роднините ти открият социалните мрежи! Погледни тук един възможен сценарии.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *