ИМА МЯСТО ЗА СТАРИТЕ КУЧЕТА

Роро се върна, да живее Next TV

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

Роро е любима телевизионна муцуна. Напомня ни за времето, когато тв предаване можеше да бъде причина да се прибереш вкъщи и да гледаш (ама с отворени очи и уши, отвъд фоновото). След Interactive и Myst бяхме сигурни, че новото му предаване ще е следващото голямо нещо, просто защото телевизията е стихията му.

Пак си в играта! Разкажи за новото предаване Next TV?
Next TV e една отворена кросмедийна платформа. Eх, че специално звучи! Това е проект, посветен на прогресивно мислещите хора, на новите неща, които се случват по света, проект, създаден да буди и вдъхновява малкото останали млади хора в България. Искаме да превърнем Next TV в източник на информация и забавление. Отворен проект е, защото дава възможност на всеки артист, който се занимава с фотография, графити, гейминг или нещо друго, да се изявява вътре. Основната му част се случва на живо в ефира на BOX TV всеки петък от 21 часа чак до 4 сутринта. Един вид нощен маратон за забавления. Иначе проектът присъства във всички клони на социалните мрежи, както и в така популярния напоследък twitch.tv, платформа, в която броудкастваме на живо, а скоро ще започнем и през седмицата да правим включвания.

Още с първото предаване бихте рекордпо гледаемост в twitch, как си го обясняваш, на какво се дължи според теб?
На две неща – от една страна, на емоцията на хората – една част от тях са това олд скуул поколение, в което гори сантимент към предаванията, които правихме навремето в MM и BBT, от друга страна пък, го отдавам на интереса на младите хора, които не са виждали такива неща в българския ефир. Не че правим нещо специално, но наистина запълваме една ниша, няма подобни телевизионни предавания. Трудно е да убедиш телевизия да ти позволи да правиш нещо ново, а ние се борихме дълго време с три национални телевизии и накрая заложихме на свободната медия. BOX TV е една от малкото независими медии в България, където ни дадоха зелена светлина за всичко.

Богатство е в момента да имаш възможност да твориш, без някой отгоре да те натиска.

Музиката масово изчезва от ефир, дори MTV си отиде в онзи, някогашния формат, трудно е хората да се групират вече по интереси.
Всеки има нужда да принадлежи към група, да се изявява, да бъде част от някаква общност. Next TV започна да създава една общност от млади хора, пак казвам – прогресивно мислещи, с интерес към социалните мрежи, игрите, музиката… Именно това прави заряда толкова силен. За мен всъщност беше изненада, че още от първото предаване успяхме да провокираме такъв интерес, смятах, че ще ни е необходимо повече време. Радвам се, че нещата стартираха силно, но от друга страна съм леко притеснен, защото това носи огромна отговорност, а ние все още сме много млад екип и малко хора и не можем да канализираме енергията. Не ме свърта тези дни, но вярвам, че с помощта на публиката, ще успеем.

Как усещаш аудиторията, сравнявайки я с тази на Interactive и Myst?
Съвсем други времена са в момента. Различно е. Живеем в абсолютно нов свят с нови и будни хора. Краят на деветдесетте и началото на миналото десетилетие вече бяха много турбулентни. Спомням си как всичко беше изпълнено с много крайности – модата, музиката.

Надпреварвахме се кой ще направи по-нецензурно нещо, кой ще провокира повече зрителите. Вече няма нужда от такива неща.

Чувствам се по-спокоен, по-ведър и единственото, което искам, е да предавам тази енергия на хората. Това е зарядът.

Пък и ролята сякаш е различна, тогава трябваше да се намира информация, сега по-ценното е да се филтрира сред многото, което ни залива…
По времето на Interactive бяха първите години на интернета. Нямахме връзка вътре в студиото и на дискети записвахме скрийншоти от уебсайтове и така нататък. Сега изкуството е да намираш и отсееш нещата в потока от информация и след това да ги презентираш на хората. Много е различно и много хубаво.

Запазил си елементи от старите предавания, играта например. Защо?
Нощната игра е едно намигване към олд скуул поколението, което е още там и помни тези хубави години. Но го направих не само от носталгия. Всъщност аз не харесвам много носталгията, защото тя е утопия и по-скоро те спира, отколкото те кара да се движиш напред. В момента има един нов бум на куестовете и адвенчър игрите, които дават едно ново изживяване. Много по-кинетомаграфични и вълнуващи са. За този сегмент има място, а и зрителският  интерес го показва. Не е толкова за играта, а за това, че в един отрязък от време, веднъж седмично, през нощта, когато ефирът е чист, а хората са откъснати от ежедневието, можеш да създадеш зона, в която да си чилнеш, да си поговориш със зрителите и да ги отведеш в един друг свят, където трябва да мислят за пъзели, загадки, съвсем различни неща. Това е силата на нощния куест, потапя те в едно друго измерение. 

Имаше ли съмнения, преди да започнете?
Честно да си призная, преди старта на предаването си казвах: “Абе, не съм ли много стар за тия работи?” Обаче, да му се не види, сърцето ми казваше: “Направи го!” Това е да следваш мечтите си. И май не съм толкова стар, може би още няколко години бих могъл да го правя, за да мога наистина да бъда адекватен и да говоря на 3 – 4 поколения едновременно. Това не е лесно, но пък е забавно.

Един зрител беше написал Interactive + Myst е равно на Next TV.

Това всъщност е един и същи проект, който еволюира през годините.

Ходиш ли още по партита?
Забавлявах се 15 години много стабилно. Цялата софийска група бяхме едно много задружно общество, което ходеше в Ялта, в Червило, на партитата на Метрополис, от време на време на Какао бийч през лятото. Сега гледам, че всеки си е хванал пътя. За съжаление и Червило затвори, и много други клубове. Не ми е много интересно вече да излизам, много е шумно в клубовете. Едно време се събирахме на партита, за да завързваме нови приятелства и да общуваме, а сега тоя социален  момент се пренесе в интернет. Музиката съм я пренесъл вкъщи с приятели и като че ли предпочитам домашни събирания. Но иначе излизам в Culture Beat, бях в новия PM, хареса ми много. Обичам големи партита, но рядко намирам време и енергия за това, не е като преди. Преди беше част от неокултурата, онази, деветдесетарската. Отиваше се да покажеш нови дрехи, да чуеш нова музика, да се запознаеш с нови хора, сега всичко това е във Facebook. Партито е във Facebookв момента.

Срещни се и с Деси, която ще те разведе из София

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *