ПРИ ДИГИТАЛНО ЧЕТЕНЕ СЕ ЗАПОМНЯ ПО-ТРУДНО

Размишляваме лошо ли е наистина да четеш книга на мобилно устройство или може би има нещо повече от това

0 коментара Сподели:

Наскоро споделих, че чета повече статии отколкото книги на мобилното си устройство, и хората гледаха на мен като някакъв своеобразен умствен инвалид. Първо ми стана смешно, след това седнах да размишлявам и да чета по-добре ли е да четем дълги книги на хартиен носител или по-доброто решение е да погледнем към отговорът на бъдещето и неговите е-варианти.

Макар и да правим общо взето едно и също – да получаваме информация четейки, изживяването, усещането и възприемането е толкова различно, че няма база за сравнение.

Ане Манген от университета в Ставангер, Норвегия, изтъква, че четенето само по себе си е взаимодействие между човек и технология – независимо дали тя е хартиена книга или Kindle.

Тежест, шрифт, пиксели, аромат, ако искаш. Всички тези фактори нямат допирни точки при двата начина на четене.

От една страна екранът предразполага към по-„диагонален“ прочит. Това води до по-трудно запомняне на текста и по-слабо вникване в дълбокия смисъл на изречението. Освен това устройството разполага и с други функции, които винаги могат да те разсеят и да загубиш смисъла на това, което четеш. Докато при хартията се концентрираш по-лесно. Ако четеш дигитално, приемаш повече информация, но по-трудно я асимилираш.

Обаче това не може да бъде твърдение за всички поколения напред. С дигитализирането на книгите (и на всичко около нас като цяло) младите поколения израстват изцяло с таблет или друго умно устройство в ръка. Всичко пада върху възпитанието на родителите дали ще отгледат деца, научени да се разсейват от всяка дреболия и всеки хиперлинк, или ще му обяснят за ползите от вникването в съдържанието на текста. Защото според университета в Роуд Айлънд, САЩ, доброто четене на хартия не се отличава от доброто четене от дисплей.

Изводът е, че ако си достатъчно концентриран и искаш да се насладиш на книга, не би трябвало първични фактори като миризмата и тежестта на произведението да ти влияят. 

Срещни се и с авторката на българския чиклит СЛЕД 22. Можеш да откриеш книгата на radostna.com и може да я четеш на твоя таблет, е-четец или iPad безплатно.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *