ЕДНА ГОДИНА GOGUIDE.BG

Първите 12 месеца от живота на нашия онлайн проект и някои от темите, които намериха мястото си на нашия адрес

0 коментара Сподели:

Точно една година след партито по случай старта на goguide.bg и отбелязването на стотния брой на нашето списание, ние сме щастливи. Първата година от живота на онлайн проекта се оказа по-вълнуваща, по-интересна и по-поучителна, отколкото предполагахме. Намерихме “нашите хора” и те “ни намериха”. Благодарим ви, че се отбивате при нас, че четете, че споделяте мнение.

Сайтът се познава по материалите. Ето защо ви каним на една бърза разходка из последните 12 месеца с 12 гайдски тематични спирки.

НИЕ ОБИЧАМЕ СОФИЯ И НЕЙНИТЕ ГЕРОИ

София не е нищо друго освен хората ѝ. Онези, спомена за които пазят столетните аристократични сгради. Ние, които я рисуваме сега. Тези, които ще дойдат след нас. София те изненадва – като двулевка, потънала в джоба на старото любимо яке. Свилен Георгиев й се обясни в любов.

Никола Цанов те срещна с Шон Пен и Санчо – две софийски легенди. От онези хора, които винаги са там и против всички закони на природата все още са живи. Не са точно клошари, не са и просто пияници, скитници или луди. Те имат толкова да ти разкажат, че ще ти стане мъчно – за теб самия.

Понякога се налага да оцеляваме. И не забравяй – не пожелавай паркомястото на ближния.

НИЕ ИМАМЕ МНЕНИЕ

Колко луд трябва да си точно, за да слушаш класическа музика.

Българите били южен балкански народ и обичали да пушат? Това сме го чували и по други поводи – ние сме балкански народ и трябва да слушаме чалга, да бием жените си, да караме пияни… не, мерси. Проблемът с цигарите и личната свобода ни е болна тема.

За децата, страха и върховната любов. “Значи ти си моето дете… Добре дошла в този свят. Къде ти е копчето?!”

НИЕ СЕ СМЯХМЕ С ТЕО ЧЕПИЛОВ (МНОГО)

София вече толкова е пораснала, че представата за нея е остаряла: това отдавна не е град, това е съвкупност от минидържави, често с ясно изразена граница и пропускателен режим помежду им. И както жителите на различните държави по света често имат сходни белези, така хората в София имат своите особености в зависимост от квартала, в който живеят. Тео Чепилов и материалът, който всички прочетоха.

България е един странен хибрид – уж сме в Европейския съюз, а яко ни влече Ориентът; уж сме в НATO, пък по-често заставаме на страната на Русия; уж сме големи патриоти, а всеки не спира да повтаря как ще емигрира. Освен тези фундаментални странности в ежедневието ни е пълно с неща, за които чужденците просто не могат да намерят логично обяснение. Подбрахме най-забавните от тях.

Мацките са най-различни – те са строго индивидуални и ние оценяваме това. Но много често в тази своя ярко изразена индивидуалност те попадат в някоя от десетте най-популярни породи. Ако живеете в града, ще разпознаете тези видове – най-вероятно вече сте се сблъсквали с всяка от тях. Имената им са напълно условни, а сравненията с животинското царство – направени с най-добри чувства.

НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ НАШИТЕ ХОРА

Най-добрият ни тенисист е нагледен пример как се става глобална звезда. Дори да си тръгнал от Хасково. Гордеем се с Григор Димитров.

Говорим още с Ваня Щерева, Preyah, Marten, Маги Малеева, Теа Денолюбова, Bobo & The The Gang, Калоян Тошев – mozak, Белослава, Feel, Сани Жекова, Любо Урсини, Wildberries, Остава, Funky Miracle и още много приятели.

НИЕ ИМАМЕ АГЕНТИ

Наши момичета и момчета ни дадоха вътрешна информация за страхотни места по света – Милано, Берлин, Амстердам, Хонконг, Торонто и други. Докладваха за най-интересните точки за парти, похапване, почивка и онези истории, които градът разказва само след полунощ.

НИЕ ОБИЧАМЕ ХОРАТА ИЗВЪН МАТРИЦАТА И ТЕХНИТЕ ИСТОРИИ

Поканихме те в романтично-хаотичния свят на Marc Manceaux, собственик на най-стария магазин за пиана и резервни части за тях в Париж.

Запознахме те с двойката, която построи стъкления си дом на върха на един хълм, в близост до кристално чисто езеро с идеален изглед към приближаващото хоризонта слънце.

С необикновена топлина на гласа, която притежават само твърде добрите хора, повелителят на вехториите Anthony Pisano разказва за живота, дома си и хората, с които неговите съкровища го срещат.

НИЕ ОПОЗНАХМЕ ЖЕНИТЕ (ДОГОДИНА И МЪЖЕТЕ)

Формулата на успеха при кифлите е равни дози външен вид и номерца – като под равни дози разбирайте 1 към 10. Трудно е да класифицираш кифлите по външен вид, защото те виреят във всички субкултури – от дед метъл ъндърграунда до фолк елита, но пък триковете им винаги ги издават. Разкрихме 10-те най-кифленски номера, които те си мислят, че никой не знае.

Както е казал Крис Рок – има мъжки и женски лъжи. Мъжките най-често са стил „Излизам за една бира, всички жени около нас са грозни – ще се прибера рано”. Женските лъжи имат тенденцията или да са грандиозни стил „Детето е от теб”, или дребни, но дразнещо далече от истината. Най-големите женски лъжи са тук.

Сигурно тази ситуация ви звучи познато – мацката стои със скръстени ръце, а момчето до нея гледа объркано и задава Вечния въпрос: „Мило, какво има?” Отговорът е една дума, изсъскана с цялата злоба на света: „Нищо.” Естествено, трябва да си пълен оптимист или обикновен темерут, за да приемеш в такъв момент думите буквално. Ако си мъж и се сблъскаш с леденостудено „нищо”, трябва да очакваш всичко – най-добре да върнеш лентата назад какво би могло да провокира подобна реакция. Ето и най-популярните значения на “нищо”-то.

НИЕ ТЕ ПОВЕДОХМЕ ПО МАРШРУТА СИ

Разходихме се по Оборище и Шишман, за да съберем най-интересните барове и ресторанти по две от любимите ни улици. Открихме местата за чай в нашия град и се срещнахме с 12 главни готвачи от популярни ресторанти да ни препоръчат вкусни и здравословни ястия. Харесахме за теб баровете и ресторанти (първа и втора част) с градини в София, за да похапваш на открито. Обходихме и Черноморието, за да ти покажем любимите си бийч барове тази година.

НИЕ ПОДКРЕПИХМЕ

Ентусиасткия проект на три момичета – българското комикс списание Ко-миксер, платформата с дигититално изкуство за стената ти – plakatkombinat.com, приятелите си от Animal Rescue и още много други проекти, които се случват тук и сега, заради и въпреки всички родни особености.

НИЕ ПОНЯКОГА СМЕ АНТИ


Има неща, които масово дразнят хората, правят лошо впечатление и те показват в светлина, в която може би не подозираш – а именно като неандерталец. Никой не е казал, че това са издълбани в скала правила, но не е лошо да избягваш да правиш нещата по-долу, освен ако истинската ти мисия в социалните мрежи е да губиш приятели и да дразниш хората. Кои са големите “не”-та в нета.

“Моята гледна точка или: защо се отказах от гледната и запазих само точката” е история на Ирен Леви. Как се живее без телевизия и разказ за един таксиметров шофьор, прогнозата за времето и добрите новини.

Българският феномен – отработването.
Коментарът е излишен.

НИЕ НАУЧИХМЕ

Култът към Чарли Шийн е толкова голям, че няма да се учудя някъде вече да има секта, която да го почита като божество. Естествено библията на библиите за всеки мъж и жена с чувство за хумор е „Двама мъже и половина” и безспорно една от причините за вселенския успех на сериала е мъдростта, която струи измежду привидно строго анатомичния хумор. А като малък ми казваха, че нищо няма да науча от гледане на телевизия... Ето част от най-важните изводи, които съм си направил за живота от „Двама мъже и половина”.

Открихме 15-те неща, които е съвсем в реда на нещата да научиш, докато си студент. Ни по-рано, ни по-късно.

Разбрахме, че невинаги получаваме това, което заслужаваме. Поучихме се от опита на Лео (ди Каприо).

НИЕ СМЕ HAPPY FROM SOFIA
Колаборацията ни с нашите приятели от Under The Line е сред важните събития, в живота на goguide.bg през първата му година. Ентусиасткият ни клип стана част от проекта на Pharrell Williams за 24 часа щастие, а към момента има близо 250 хиляди гледания в youtube.

Щастливци сме!

Още много те очаква на goguide.bg.
Разрови се!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *