ДРУГОТО СЕМЕЙСТВО - СЕКС, НАРКОТИЦИ И ДЕТЕ

Руска фотографка показва живота на родители-наркомани в книгата “Another Family”

  • 26.04.2014
  • от Ели Цонова

Фотографският проект на рускинята Ирина Попова няма за цел нито да улавя красиви мигове , нито да създава нереални впечатления. “Another Family” ще те шокира, защото е истински. Серията снимки те среща с двегодишната Анфиса и нейните родители Лилия и Паша, които са наркомани. Попова попада на двойката съвсем случайно през 2008, когато среща майката да бута бебешка количка пред клуб в Санкт Петербург. Фотографката наблюдава семейството в продължение на две седмици, след като Лилия я кани да посети дома им.

фотография, Ирина Попова, Another Family

Проектът повдига редица въпроси, а Попова дори е обвинена в безучастно наблюдение. Факт е, че и до днес детето продължава да живее с бащата, а Лилия ги е напуснала. Фотографката публикува всички снимки, заедно с реакции на блогъри и писма, които е получила, в книгата “Another Family”. За нея тя казва, че далеч не е само документация, а показва проблемите, с които се среща всеки фотограф, отдал се на фото-журналистика и въпросът, който повечето от тях си задават в даден момент от кариерата си – „Да продължа ли да снимам или да спра и да се опитам да реша проблема, на който ставам свидетел?“.

Вероятно това са се питали и Peter Menzel и Faith D’Aluision,  двойка, която седна на масата на 30 семейства от 24 държави и показа с колко храна живеят хората по света.