15 ВАЖНИ НЕЩА, КОИТО НАУЧАВАШ, ДОКАТО СИ СТУДЕНТ

Защото житейските уроци по време на студентските години са по-ценни от които и да било други

  • 12.03.2014
  • от Йордан Ангелов

Винаги сме обичали студентските години. Изпълнени със спомени, с приятели, с много безпаметни нощи. Но освен да лудуваме, в студентските си години придобиваме някои умения, които се оказват изключително полезни нататък. Като, разбира се, не говорим за нещо, което може да бъде прочетено в учебник или „труд“ на преподавателя (което най-често са скучните лекции, подредени в още по-скучна книга).

Йордан Ангелов е в последния семестър от обучението си и подбра 15 от най-важните.


КАК ДА СЕ ПРИГОТВИШ ЗА ЛЕКЦИЯ ЗА ПЕТ МИНУТИ

Не закъсняваш за лекции, защото са сложени рано, а защото ти си легнал късно. Но поне си убедил човек в интернет, че си прав за евтаназията на мухоморки (или друга крайно тъпа и безсмислена тема).

 

КАК ДА УБЕДИШ РОДИТЕЛИТЕ СИ, ЧЕ ИМАШ НУЖДА ОТ МАЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПАРИ

Независимо дали живееш отделно или заедно с вашите, много често финансово зависиш от тях. И 20 лева за уиски изглеждат много. Но пък 20 лева за членски внос за библиотеката звучи по-логично. Нищо, че дори не знаеш откъде се влиза в библиотеката, докато не започнеш да пишеш дипломна работа.

 

КАК ДА ИЗГЛЕЖДАШ ДОБРЕ ВЪВ ВЧЕРАШНИТЕ ДРЕХИ

След тежка вечер тениската и дънките бяха достатъчно дълго време навън на чист въздух, със сигурност са се почистили сами. И не казвай „това не е за мен“. Всички сме го правили.

 

КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ С ДИЕТА ОТ АЛКОХОЛ

Щастлив си? Пиеш. Скъсали са те на изпит? Пиеш. Закъснял си за лекция и си решил въобще да не ходиш? Оползотворяваш деня с едно малко, което се превръща в цяла бутилка. Ако си живял в Студентски град и не си го правил поне веднъж, дори не казвай, че си живял там.

 

КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ С НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ АЛКОХОЛ

Дюнери, гироси, хамбургери, чипсове, кока-кола и пуканки. Разбира се, че са здравословни. Хаштаг ЙОЛО! Твърде късно обаче осъзнаваш истината, която все пак те мотивира да тръгнеш на фитнес.

 

КАК ДА ИЗБЯГВАШ НЕПРИЯТНИТЕ ХОРА

Всъщност не е толкова трудно. Поглеждаш ги, правиш се, че не си ги видял, подминаваш. Все тая, така или иначе по-късно в живота си няма да ги срещнеш никога повече. А и защо хората са толкова глупави, right?

 

КАК ДА ИЗБЯГВАШ ДОМАШНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Независимо дали живееш сам или с родители, винаги, ако не пуснеш прахосмукачка за два месеца, някак си магически някой друг ще го направи. Ако пък си имал нещастието да живееш сам, винаги може да направиш купон и другите да ти помогнат да почистят след това. Джакпот!

 

КАК ДА СПИШ СЛЕДОБЕД

Макар и да изглежда като философия, използваш всеки удобен момент, за да си върнеш загубените часове от детството, когато на инат не спеше следобед. А няма по-сладка дрямка от студентската. Защото се събуждаш свеж и нощта е пред теб.

 

КАК ДА ВКАРАШ АЛКОХОЛ ТАМ, КЪДЕТО НЕ ТРЯБВА

Трябва да плащаш билет за концерт/вход за парти И за алкохол? Да бе! Добре прикрита бутилка в дамска чанта или фласк в чорапа – студентската креативност е безгранична.

 

КАК ДА РОВИШ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ, ДОКАТО СИ НА ЛЕКЦИЯ

Защото няма нищо по-приятно от безплатния Wi-Fi на университета, а горките преподаватели си мислят, че си модерен и си записваш на дигитално устройство. Сииигурно…

 

КАК ДА НЕ ХОДИШ НА ЛЕКЦИИ И ДА ИЗКАРАШ ОТЛИЧНА ОЦЕНКА

Има някои специалности, в които си е цяло събитие, ако се запознаеш с преподавателя по време на устния изпит, но все пак някак изплуваш с шестица. Но само ти си знаеш колко скоростно си чел в нощта преди изпита (и никога преди това).

 

КАК ДА ЯДЕШ САМ И ДА НЕ СЕ ЧУВСТВАШ САМОТЕН

В студентските ти години имаш много самотни моменти. Почти толкова, колкото и забавни с приятели. Но някак си успяваш да превърнеш момента на хранене в мини традиция, в която не можеш да започнеш да ядеш, докато не си пуснеш любим сериал. И накрая дори се стига дотам, че се дразниш, ако някой те притеснява.

 

КАК ДА БЪДЕШ ПОЗИТИВЕН В НАЙ-ШИБАНИТЕ МОМЕНТИ

Свети Валентин? Рожден ден? Вратите на автобуса са се затворили под носа ти? Скъсали са те по изпит, по който си учил? Не са те взели на работа? Псуваш наум, но с времето се научаваш, че това са само уроци и трябва да извадиш положителните страни. И магически успяваш.

 

КАК ДА ВЛАГАШ МИНИМАЛНИ УСИЛИЯ И ДА ПОСТИГАШ МАКСИМАЛНОТО

Ако не си се научил как да правиш това, дори не сме сигурни, че си бил студент. Това не може да се обясни, а само да се изпита. Нещо като нирвана.

 

И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО…

Това си остават най-великите и забавни години в живота ти. Създаваш навици и градиш мнения, които остават с теб завинаги. А приятелите от студентските години са най-верните и в най-тъпите моменти. Знаеш, че е така!

 

П.П. И ВСЕ ПАК ДРУГИЯТ ПОЛ ОСТАВА ПЪЛНА МИСТЕРИЯ

4 години уроци, диети, компромиси, хора, срещи, нови лица, нови характери, странни моменти. Всевъзможна каша, от която успяваш да извлечеш най-полезното, но въпреки това не успяваш да разбереш противоположния пол. И няма да успееш още дълго време, гарантираме ти.

 

Виж и нашата класация на годините от 20 до 29 от най-лошата към най-добрата.

 

по Buzzfeed