100 ABANDONED HOUSES

Проектът на американеца Kevin Bauman цели да тематизира западането на Детройт

  • 26.01.2014
  • от Ели Цонова

Kevin Bauman фотографира изоставени къщи в Детройт. Това, което по-скоро прилича на декор за някой филм на ужасите, оживява един последен път пред обектива на американеца, само за да остане във вечността като един зловещ спомен от отминали времена.

Фотографът започва с проекта си, наречен „100 Abandoned Houses”(100 изоставени къщи), в средата на 90-те, вдъхновен от урбанистичните контрасти на Детройт. Bauman се интересува от историята на къщите и защо са били изоставени, когато архитектурата свидетелства за заможни собственици. В процеса си на работа той се сблъсква с над 12 000 изоставени домове, затова и му е било много трудно да селектира именно 100, които да включи в серията.

Идеята на Bauman е да събуди съзнанието на хората за хилядите изоставени постройки в Детройт, които ежедневно се увеличават. Градът, който разполага с площ, достатъчна да побере Сан Франциско, Бостън и Манхатън, е приютил само около 800 000 души.

Въпреки очевидната носталгия, предавана от тези кадри, ние определено сме фенове на изоставените сгради. Не пропускай да си припомниш и статията ни за немския фотограф Dariusz Misztal, който се е специализирал в снимането на опустели къщи.