ЯН ХРОНСКИ НА ЛОВ ЗА МУЗИ

От дизайна на градини до снимките на голи жени

  • 19.01.2014
  • от редакторите

Ян Хронски е словашки дизайнер на градини, който живее в Прага. По негови думи започва да снима хора преди 6 години и малко след това хората започват да го наричат фотограф.


Ян очевидно предпочита да снима основно жени, което обяснява с простата причина, че телата им за него са безкрайно красиви и винаги са го привличали неистово. Смята, че жените са най-красивото нещо в природата. Можеш да ги снимаш хиляди пъти и следващия път да откриеш нещо ново в тях. Другото, което словакът обожава във фотографията, е магията на неповторимостта – заснемеш ли момент, не можеш да го повториш, всеки миг е уникален.

Според него фотографът не трябва да се вълнува с каква техника снима, а да се съсредоточи върху резултата. В момента Хронски снима с цифров Nikon D70 заедно с по-стария си  Pentacon Six.


Да бъдеш фотограф означава винаги да обръщаш внимание на обектите и местата около себе си. Има множество детайли, които заслужават нашето внимание, но често пъти са пренебрегвани. Важно е да се разходиш около локацията, да я разгледаш и да забележиш особеностите.

Ян настоява да познава моделите с които работи, и е сигурен, че се разбират добре. Не смята, че притежава определен стил на снимане, но се чувства леко пънк. Не признава правила, ред и професионално обучение, но обожава да снима. Не се интересува как работи фотографията – просто се забавляват с модела и кадрите се получават.


Хронски обожава ретуша, а финалните цветове често пъти зависят от настроението му. Предпочита естествената светлина.

Не е привърженик на модната фотография и смята, че модните фотографи имат съвсем друга професия от неговата – всичко трябва да бъде подредено – позата, гримът, стайлингът. Ян никога не е снимал модно и смята, че няма да се чувства комфортно, защото не е достатъчно добър за това. Предпочита голото женско тяло, неговите особености и концентрацията върху излъчването без дрехи.

Ян описва себе си като документален фотограф на женски настроения и излъчвания.


Харесва противоречивите мнения за кадрите си. Не би си позволил да прави нещо, което се харесва на всички, защото тогава самият той ще се чувства скучно.

Най-хубавото нещо в работата му е ежедневната работа с красиви жени. Обожава да ги опознава и да изкарва на показ тяхната същност. Също така е много приятно усещането, когато обработва и подготвя финалния вид на кадрите, защото тогава вижда магията да се случва пред очите му.

Виж и филмовите героини на Istvan Labady.