Първи януари - денят хикс

Най-черният ден в историята на черните дни

  • 01.01.2020
  • от Тео Чепилов

Има дни, които не бива да съществуват. Те са толкова безсмислени, че спокойно могат да са празно квадратче в календара – никой няма да реве за тях. Всяка година в живота на различните хора изобилства от такива дупки, разпръснати според персоналния график в най-разнообразни части на седмицата. Все пак, ако работиш по традиционния офис начин (9 до 5, понеделник до петък) неделя вечер има един вкус, а ако си от нощните труженици по заведенията, след тежък уикенд, това е първият ти почивен ден, съответно късаш синджирите и искаш да избухваш. Има обаче една дата която е универсално мразена във всяко развито общество, без значение на социалната прослойка, и това е Първи януари. Той идва след най-разцепващата вакханалия на съвремието, модерните Дионисиеви празници, наричани просто Нова Година. Това е празник феномен – по някаква необяснима причина, всички изпитваме желание да приключим настоящата година като почти заличим човешкия род със саморазрушителна серия от онези три неща.

Зарята в небето е нищо в сравнение с вътрепните експлозии в главите на всички ни. Новата винаги е убийствено преживяване, без значение дали си я посрещнал на партито на GoGuide в декорите на Киноцентъра или на скромно събиране на маса с пълни чинии в Редута.

Има един основен закон на физиката, който е неизбежен и това е гравитацията. В кварталния си прочит той гласи: „Колкото по-нагоре се вдигнеш, толкова от по-високо падаш“. С други думи колкото повече си се забавлявал на партито, толкова повече ще си затънал в блатото на махмурлука в деня след. Знаем го от сай фай филмите: след ядрената експлозия светът става сив, неприветлив и доста депресиращ. Всъщност това идеалната метафора за първия ден от всяка нова година: ядрената зима. Ако първи Нова година грее във всички цветове на дъгата и звучи диско музика, всички пеят и танцуват, то Първи януари е една пустиня от радиоактивен пясък, в която джапаш едва-едва, докато бучи странен крив електронен звук от един тон и статичен шум. Точно като по филмите за края на света, единствените оцелели по улиците на Първия януари са зомбита, кучета и клошари. Нищо добро не се случва на тази дата – затова направи услуга на мозъка си, а и на черния си дроб - остани в леглото, завий се през глава и го отбележи в графа „силно дъждовен“.

Ако някой ти звъни точно този ден, за да ти честити „За много“ години е пълен турист и не заслужава да бъдете приятели!

Виж кои са най-търсените думи в гугъл за 2019-та.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.