Няколко полезни Do It Yourself сайта

Идеи, които да развихрят въображението и разгърнат креативния ни потенциал

  • 13.12.2013
  • от Ванеса Виденова

handimania.com

В този сайт можете да намерите всичко: от това как да си оплетете зимни чорапки, през лесни и ефектно изглеждащи рецепти за бързо хапване, та чак до интересни хрумвания за интериора и дома ви. Има отделни секции свързани с плетене и шиене за тези, които обичат да разпускат по точно този начин. Всичко е подредено в една страница с почти безкраен scroll, което инцидентно прави ровенето в страницата целодневно занимание. Можете да синхронизирате сайта с Pinterest профила си (aко имате такъв) и така да pin-вате всичко, което ви е хванало окото и ще се наканите все някога да направите сами. Ако пък искате да следите за всяка нова идея, можете да харесате страницата във Facebook и да обогатите иначе така полезният си news feed изпълнен със статуси на хора, които обичат да споделят какво е времето навън.

diply.com


Един от личните ми фаворити сред този тип сайтове. Много добре подреден, фокусиран предимно върху малки и нескъпи интериорни решения, при направата на които да се почувствате отново като деца, докато се опитвате  да не се омажете от главата до петите в лепило. Отделно от това има и секция за фотография, която не е посветена на известни хора от бранша, а по-скоро събира материали, от които да черпите вдъхновение за собствени фотографски проекти. Отново, има връзка с Facebook и когато харесате страницата им, ще имате възможност да следите всичко ново, което ще се появи на хоризонта.


psimadethis.com


‚Виждам. Харесва ми. Правя го.‘ Това трябва да е точно и вашият подход, ровейки из страхотните и лесно изпълними предложения, които е събрал този супер шарен и user-friendly сайт. Всичко е разпределено в конкретни категори и много лесно можеш да се ориентираш към нещото, което наистина те интересува. Насочен е предимно към женската част със страшно много идеи за бижута, дрехи, обувки и въобще вскякакъв тип аксесоари, които можете да си направите сами с много малко ресурси. Свързан е с цял набор от други сайтове, сред които: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube и Pinterest.


craftgawker.com


Един от сайтовете, които най-добре можете да персонализирате според предпочитанията си. Можете да търсите според категория (цели 32 на брой), можете да търсите и според това кога са качени,  кои са с най-много виждания или с най-много favorites, или просто безразборно да скролвате докато не напълните лентата си с отметки. Имате богат избор на теми, като често самият линк (за разлика от други сайтове) директно ви пренасочва към оригиналният източник и така октривате още и още DIY сайтове, в които да изгубита главата си окончателно.


whimseybox.com


Мотото на този приказен сайт ви подканва да спрете да pin-вате и да се захванете активно с осъществяването на идеята си. В раздел ‚Projects’ ще откриете безкраен лист от DIY проекти за всякакъв мащаб, от рецепти през бижута до домашен декор, вариантите са наистина много. Интересното, което този сайт предлага е възможността да си закупите ако желаете, материалите и инструментите, които да улеснят в пъти реализирането на някой от по-трудните и специфични проекти, но за съжаление все още работят по въпроса с shipping-а извън САЩ и Канада. Нищо де, ние сме достатъчно креативни и намираме решение за всичко, достатъчно е само да видим от какво имаме нужда, пък натам е лесно.


ispydiy.com

Този сайт е осъществена мечта на една млада девойка от Уисконсин на име Джени. Звучи като приказка (от модерните бизнес приказки на новото време that is), и е реална такава, защото тя се мести в Ню Йорк, създава този сайт, дори издава книга със същото име и в кратък срок придобива голяма популярност благодарение на множество медии сред които Шоуто на Марта Стюарт, Wall Street Journal  и дори CNN. Сайтът е фокусиран предимно около мода, но има и доста странични теми, които да привлекат вниманието на всяка артистична душа. Можете да следите страницата и през Facebook (естествено) както и да зададете въпрос ако имате такъв, директно към нея, в Twitter.

instructables.com


Заглавната страница на сайта ви пита от какво точно се нуждаете, и ако по някаква случайност всъщност знаете, можете директно да въведете желанието си в огромното поле, създадено точно за целта. Ако пък закъснявате и не можете да измислите нищо за подарък на близките и приятелите си, тогава този сайт има подарък за вас - цял раздел с DIY gifts, сред които можете да намерите и перфектният за случая. В този сайт разнообразието е голямо и дори мъжете могат да си намерят нещо интересно. Нали и без това обичат да чупят и поправят непрекъснато, сега ще имат шанса да направят нещо наистина полезно.

honestlywtf.com


И един малко по-различен и малко по-специфичен като селекция сайт за DIY находки. Тук можете да намерите предимно fashion-ориентирани проекти за дрехи, обувки, аксесоари и прически, като ключов елемент (и съвсем, съвсем случайно мой любим) е бохо стилът. Но не единствено естествено. В останалите раздели на сайта пък ще намерите още много мода и вдъхновение за потенциални бъдещи ваши собствени DIY проекти.

И ако да спретнете няколко дреболии с ръцете си ви се струва малко, вижте романтичния проект на фотографа Ник Олсън и дизайнерката Лайла Хоруиц, които си построиха цяла стъклена къща.