Душата на Балканите обича да снима

Фотографи от полуострова идват в София за едно общо събитие

0 коментара Сподели:

Балканите имат дух, който не може да се открие никъде другаде в Стария континент. Усещане за непрестанна и дълбока меланхолия, преплетено с едно вечно желание за бохемски живот… в границите на пресметливостта, разбира се. И тъй като снимките говорят, ние нямаме търпение да чуем какво имат да ни кажат. Особено ако е на балканския език, който изначално разбираме в кръвта си. 

Каква е ролята на стрийт фотографията на Балканите?

Това ще се опитат да ни отговорят фотографи от Румъния, Кипър, Гърция, Турция и, разбира се, България, на фестивала PhoS Sofia 2019, организиран от BULB Photos.

Огромната призма на балканския реализъм ще бъде събрана на събитието, за да вкусим душата на полуострова, макар и само от снимки. Изложби, конкурси, разходки, дискусии – на това ще се насладим идния май. 

Фотографията не е теория, тя е най-вече движение. И тъй като организаторите на фестивала перфектно знаят това, те ни предлагат и Walk-The-Talk уъркшопи. Именно това е и нещото, с което това събитие се отличава и с което добива популярност при провеждането си в миналите години в Букурещ и Атина. Фотографското присъствие на фестивала е силно – от български фотограф, получил международно признание в Европа, през основателя на платформата за стрийт фотография, STREET PHOTOGRAPHY SERIES, до жена, номинирана за „Пулицър“ заради работата си. Всички те ще бъдат на наше разположение, за да можем не само да почерпим от опита им, но да придобием такъв в разходките си заедно. 

Артистът жадува развитие и се развива най-добре, когато трябва да се състезава с творчеството си. Затова част от събитието е и конкурс, който дава тласък на желанието да се развиваш с фотография. На PhoS Sofia ние ще можем да се насладим на изложбата на най-добрите от участниците. Нещо повече – разказа за вдъхновението им ще чуем на лекциите, които ще имат право да изнесат по време на събитието. Винаги е вълнуващо да знаеш, че ще имаш възможност да се докоснеш до нешлифован диамант. Затова нямаме търпение да видим избора на журито. 

Изкуството се предава по душевен път, а душата не струва пари. Затова и PhoS Sofia е напълно безплатно събитие, като изисква само предварителна регистрация. Всички регистрирани участници пък ще ще имат възможността да тестват и използват иновативната безогледална система Nikon Z по време на Walk-The-Talk  yъркшопите. PhoS Sofia ще се проведе от 9 до 12 май в София. Повече информация относно къде и как да се регистрирате може да намерите на интернет страницата на събитието.

25 фотографии, които никой не би искал да види

Това са най-великите снимки за последните 200 години

Какво се случва в града? Последвай ни в Instagram, за да разбереш пръв. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *