Различни гледни точки за егото и свободата

...в изложбата „Footloose“

0 коментара Сподели:

Пет въпроса, петима автори, една изложба. За егото и свободата. Може и в обратен ред. Все същото е и все ни засяга. Дълбоко ни засяга. Затова и художниците Зоран Мише, Горан Тричковски, Васил Ангелов, Павел Целкоски и Иван Матеев искат да ни „поговорят“ малко на тази тема чрез изкуството и интерпретациите в изложбата Footloose.

И петимата притежават своя лична представа. И петимата вълнуват по различен начин. И петимата са носители на не една и две награди. Ако обаче ги попитате доколко са заедно в тази изложба, те ще вярват, че интерпретацията на всеки от тях е коренно различна. В същото време художниците от графичната група на ПРИНТ НЕСТ, работейки заедно, със сигурност достигат до влияние един на друг, превърнало се в симбиоза, защото изкуството наистина е себеизразяване, но и диалог.

Изложбата Footloose ще се състои в Арт депо „Червената точка“ от 17 април до 5 май.

Ето и малка част от въпросите, на които дадоха своя отговор петимата художници:

Какво се случва, когато един човек притежава безгранична свобода, необвързан с морални норми, ценности, принципи и всичко останало, което го прави истински човек?
Свободата без морални граници опира в трупове.


Горан Тричковски – Everything is a copy of copy of a copy

Какво остава, ако освободиш тялото от плътта? Разделиш тленното от нетленното и душата от тялото? Тялото ли ликува или душата?

Какво ще стане, ако решиш съзнателно да освободиш егото си? Не го храниш със суета и не го поиш с внимание. Оставиш го да събира прах. Забравиш го в музея на личната ти суета. Ще се разруши и ще пада от високото на малки парчета. Няма спасение за забравеното его. 

Къде и кога сме били толкова свободни, че дори не сме подозирали за съществуването на границите? Детството е любимото място на свободата. Кой, ако не децата са свободни от предразсъдъци, морални норми, възпитание, време, пространство, смърт.

Вечният живот и безмерната свобода живеят в мир в едно-единствено съзнание – детското. 

Има ли свободата две страни? 
Убий скуката. Ако за теб мухата е досадна, за нея ти си убиец. 

Утре се открива и още една изложба. Зад каква кауза заства, виж тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *