5 събития, с които да се върнеш към по-сериозните неща

Или какво да разискваш с приятели тази есен

0 коментара Сподели:

Още от началото на септември се зажалвахме, че идва краят на лятото, но ако трябва да сме точни, това няма да се случи преди петък. Така или иначе безгрижните почивки по плажовете значително намаляват за сметка на вечерите в по-интимен кръг и задълбочените разговори. Ето 5 събития, с които да се върнеш към реалността и да събереш достатъчно теми за разискване с приятелите.

БАЗОВИЯТ ДОХОД – БЪДЕЩЕ ИЛИ УТОПИЯ?

Много се говори напоследък за автоматизация, развиване на изкуствения интелект, а като последствие и идеята за безусловния базов доход. Като всичко друго и тази концепция има своите плюсове и минуси, но едно можем да кажем със сигурност – еуфорията по нея не стихва. Ако не си сигурен каква позиция да заемеш по казуса или пък мисълта да получаваш заплата, без да работиш, те кара да гледаш с надежда към молбата за напускане, ела в Червената къща и чуй всички страни. Противно на Оруел информираността е сила.
Кога: 20 септември, сряда, 19:00 ч.
Къде: Къща за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ №15
Вход: свободен, с предварителна регистрация

СЕВЕРНА КОРЕЯ 2017 – ПЪТЕШЕСТВИЕ ПО ДЖОРДЖ ОРУЕЛ

Споменаването на Северна Корея не предизвиква ли у теб поне лека тревога, значи по всяка вероятност си живял без достъп до информация през последните няколко години. Ако все пак искаш да наваксаш и да разбереш дали действително републиката разполага с едномилионна армия, 14 000 артилерийски оръдия, а от началото на септември тази година и водородна бомба, ела в Клуба на пътешественика. Мартина и Веселин ще ти разкажат за всичко, което са видели при пътуването си в Северна Корея, и ще споделят повече за опита и психиката, необходими за подобно начинание.
Кога: 20 септември, сряда, 19:30 ч.
Къде: „Клуб на пътешественика“, ул. „Сердика“ №19
Вход: 7 лв.

AWAY FROM KEYBOARD – РАЗГОВОР С ДИГИТАЛНИЯ АРТИСТ ЙЕРУН ВАН ЛООН

Как би изглеждал интернет, ако цялата информация, преминаваща през него, беше само временна? Любопитен въпрос, който занимава ума на Йерун ван Лоон, носител на European Youth Award и презентатор в TEDx Talent talks. Творбата му „Интернет“ може да бъде видяна до събота включително, а ако искаш да влезеш още по-надълбоко, заповядай на разговор с артиста този четвъртък.
Кога: 21 септември, четвъртък, 19:00 ч.
Къде: Национална художествена академия, ул. „Шипка“ №1
Вход: свободен

СРЕЩА С ИСПАНСКИЯ ФОТОГРАФ КАРЛОС СПОТОРНО

През декември 2013 г. фотографът Карлос Споторно и репортерът Фийермо Абрил получават задача от седмичното издание El Pais да подготвят поредица от истории за външните граници на Европейския съюз. Това, което следва, са 3 години, прекарани сред мигранти, и десетки хиляди снимки, за да можеш да видиш най-точно бежанската криза на континента. Крайният продукт е не просто албум, а фото комикс, изпълнен с истински истории от първо лице.
Кога: 23 септември, събота, 20:00 ч.
Къде: Cosmos Coworking Camp, ул. „Ангел Кънчев“ №3
Вход: свободен

СОЦ БРЪНЧ

Както неведнъж сме казвали, неделите са за брънч с приятели. Пошираните яйца и кроасаните обаче леко започнаха да ни поомръзват, затова сме намерили алтернатива. Вдъхновение ще са домашните закуски от детството ни и онези най-големи вкусотии, които само баба можеше да приготвя. Ако и ти започна да преглъщаш, по-добре си запази място в „Багри“, където ще опитаме вечните кулинарни класики от соца и ще видим кой какво си спомня от тогава.
Кога: 24 септември, неделя, 11:00 – 18:00 ч.
Къде: ресторант „Багри“, ул. „Добруджа“ №10
Вход: свободен

Още пет, на които бирата е на почит.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *